ESMASLIKA2362021

Po nedavnem imenovanju Predsednika VZMD, mag. Kristjana Verbiča, v Posvetovalno delovno telo Evropskega organa za vrednostne papirje in trge (ESMA) »Financial Innovation Standing Committee’s Consultative Working Group (FISC CWG)«, se je slednji včeraj aktivno udeležil konferenčnega klica skupine. Poleg kratke predstavitve je mag. Verbič priložnost izkoristil tudi za predstavitev nekaterih stališč in prizadevanj VZMD, Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE) ter Svetovne federacije investitorjev (WFI), kjer opravlja funkciji člana Izvršnega odbora. Ugledne udeležence skupine je tudi povabil na mednarodno konferenco, ki jo VZMD, skupaj z BETTER FINANCE, organizira 13. septembra v Sloveniji, kjer bo med drugim govora o izzivih skupnega evropskega kapitalskega trga ter izdatnejši pritegnitvi vlagateljev in njihovih sredstev v pogon evropske ekonomije.

Zbrane je VZMD ponovno opomnil na njihovo pobudo za vzpostavitev instituta Evropskega Tribuna oz. Ombudsmana za področje ekonomskih pravic v EU - predvsem na kapitalskih in finančnih trgih -  ter vzpostavitev enotnih meril, kriterijev in standardov (tudi) na teh trgih. To pobudo je VZMD namreč sprožil že leta 2016, ko je bil mag. Verbič prav tako član posvetovalne skupine stalnega odbora ESMA.

Hkrati je mag. Verbič predstavil tudi stališča BETTER FINANCE do Poročila Odbora Evropskega parlamenta za gospodarstvo in denarne zadeve o digitalnih financah oz. nastajajočih nevarnostih kripto sredstev ter izzivih reguliranja in nadzora na področju finančnih storitev, institucij in trgov. Poročilo BETTER FINANCE vsebuje predloge in priporočila, skladno s prošnjo omenjenega odbora Evropskega parlamenta, ter se osredotoča na 3 pomembnejša področja, ki so ključna za vzpostavitev odpornega digitalnega finančnega sistema in zagotovitev zaščite za investitorje in uporabnike finančnih storitev.

Eno izmed področij je tudi predlog omejitve oz. regulative umetne inteligence ter algoritmov in posledičnih avtomatskih sprejemanj odločitev, ki - poleg prednosti za uporabnike finančnih storitev - prinašajo tudi številne nevarnosti in stranpoti. Drugo ključno področje je dokončna ureditev regulativnih okvirjev za konkurenčno podatkovno gospodarstvo. Pri tem gre za osredotočanje na prenosljivost podatkov ter možnost dostopanja do le-teh ter zagotavljanja boljše zaščite za posameznike, ki generirajo zadevne podatke. Tretje pomembnejše področje so kripto sredstva oz. t.i. kripto valute, pri čemer v BETTER FINANCE - ob siceršnjih opozorilih - svetujejo pristop z zamaknjenimi omejitvami oz. odsvetujejo pretirano regulativo, ki bi lahko ustavila razvoj omenjenega področja. Tako bi se morale evropske nadzorne institucije za začetek okrepiti z viri in močmi, potrebnimi za nadzor področja kripto-sredstev, Evropska komisija pa bi morala razmisliti o določitvi organa, ki bi bil pristojen za takšen nadzor na vse-evropski ravni.  


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si