Karikatura08

Minuli teden je VZMD na delničarje družbe Ilirika Modra Zvezda, d.d., naslovil informacijo o škandalozno nizki prevzemni ponudbi družbe Ilirika borzno posredniška hiša, d.d. Po objavi te prevzemne ponudbe, dne 27. 9. 2019, so se namreč na Združenje obrnili številni pretreseni in zmedeni delničarji, zaradi česar so strokovni sodelavci VZMD podrobneje proučili razpoložljivo dokumentacijo. Pri tem so ugotovili, da so - v primeru velike večine delničarjev - delnice, ki so jih v ILIRIKO MODRO ZVEZDO vložili kot stvarni vložek, vredne precej več - tudi več kot 50-krat več - kot jim zdaj ponuja ILIRIKA borzno posredniška hiša za zamenjane delnice MODRE ZVEZDE, pod sloganom »Zaupanje, ki bogati«! V VZMD, kljub takojšnjim pisnim zaprosilom in poizvedbam, s strani Ilirike modre zvezde niso prejeli nikakršnega odgovora ali pojasnila, zato so delničarje povabili v Delničarski sporazum pri VZMD, s katerim si bodo za delničarje prizadevali doseči pošteno, precej višjo kupnino oz. denarno odpravnino - v primeru, da bi v nadaljevanju ILIRIKA izpeljala iztisnitev vseh delničarjev.

Namesto, da bi bile delnice Ilirike modre zvezde uvrščene na organiziran trg vrednostnih papirjev (Ljubljanska borza) - kot se je večkrat zagotavljalo ob njenem vzpostavljanju in privabljanju delničarjev/vlagateljev leta 2016 - pa je zdaj ILIRIKA, d.d., objavila Prevzemno ponudbo, s katero delničarjem ponuja pičlih 0,20 € za delnico. To je šokantno in docela sprevrženo, upoštevaje dejstvo, da je konec leta 2018 knjigovodska vrednost delnice znašala 0,96 €, ob izdaji delnic leta 2017 pa je emisijska vrednost posamezne delnice znašala 1,10 €. Po pregledu seznamov stvarnih vložkov delničarjev so v VZMD za ilustracijo pripravili preglednico z nekaj (6) tipičnimi konkretnimi primeri vlagateljev v ILIRIKO MODRO ZVEZDO, ki nazorno kažejo, kako enormno utegnejo biti oškodovani mali delničarji v primeru sprejema prevzemne ponudbe ali verjetne iztisnitve, ki lahko sledi »uspešni« prevzemni ponudbi.

Tako si na primer delničar, ki je leta 2017 na Iliriko Modro zvezdo prenesel 22 delnic KD Group (KDHR), s prevzemno ponudbo Ilirike lahko obeta kupnino v višini 34,40 €, v primeru, da bi svojih 22 delnic KDHR obdržal, pa bi jih letos lahko prodal za kar 1,906,74 €. Na slabšem je celo bivši delničar družbe Vizija Holding, ki je 196 delnic VIHR prenesel na Ilirko modro zvezdo kot stvarni vložek v višini 1.189,72 € (torej 6,07 € na delnico), za tem pa je družba Perspektiva v družbi Vizija Holding izvedla iztisnitev po ceni 2,00 € na delnico, vendar je zelo verjetno, da bo prišlo do izdatnega doplačila denarne odpravnine, saj je med drugimi ravno ILIRIKA sprožila sodni postopek, v katerem dokazuje cca. 10-kratnik dodatne denarne odpravnine. Kljub temu, da bi delničar ob vztrajanju v Viziji Holding, ob iztisnitvi prejel le tretjino upoštevane vrednosti stvarnega vložka v Iliriko modro zvezdo, dobi delničar v primeru sprejema prevzemne ponudbe Ilirike le dobro polovico zneska, ki bi ga sicer dobil ob iztisnitvi iz Vizije holding, seveda pa bi bil v primeru uspešnega postopka upravičen tudi do dodatne denarne odpravnine! Iz naslova največjega posameznega stvarnega vložka (9.408 delnic družbe Mlinostroj) posameznega vlagatelja v ILIRIKO MODRO ZVEZDO pa je razlika med emisijsko vrednostjo vplačanih delnic in vrednostjo po prevzemni ponudbi kar 269.179,96 € - v škodo konkretnega posameznega vlagatelja v ILIRIKO MODRO ZVEZDO!

Ob tem se v VZMD sprašujejo tudi, koliko delničarjev in pod kakšnimi pogoji je svoje delnice prodalo že pred objavo prevzemne ponudbe, saj se je število delničarjev od ustanovitve družbe že praktično prepolovilo?! Ker v Združenju prejemajo informacije delničarjev, da naj bi jih kar na domovih obiskovali nekakšni »akviziterji« ter jim »svetovali« oz. jih prepričevali o njihovih naložbah, iz VZMD posebej opozarjajo, da se Združenje tovrstnih pristopov nikoli in nikakor ne poslužuje - delničarji so namreč pogosto zavedeni, da gre za predstavnika VZMD! Obiskovanje delničarjev na domu v Združenju ne pomnijo vse iz časov lastninskih certifikatov, pred cca. 25 leti. Ob tem delničarje opozarjajo, da sprejema prevzemne ponudbe ni možno naknadno razvezati, tudi če se šele kasneje seznanijo z novimi dejstvi. Zato naj delničarji svojo odločitev sprejmejo izredno preudarno, po lastni presoji, glede na svoje potrebe in zmožnosti. Časa za premislek v primeru ILIRIKE MODRE ZVEZDE imajo delničarji namreč še dovolj, saj je prevzemna ponudba veljavna oz. odprta najmanj do 13. 11. 2019.

Za dodatna pojasnila in informacije o Delničarskem sporazumu ter postopkih in prizadevanjih VZMD se lahko delničarji obrnejo na Informacijsko pisarno VZMD, vsak delavnik med 9.00 in 17.00, prek telefonskih številk 01 25 11 420 ali 031 770 771 in e-pošte delnice@vzmd.si.Naložbe IMZR 31122018



www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev