Javni poziv je namenjen vsem delničarjem Mercatorja, ki bi želeli pristopiti k odškodninski tožbi, ki jo bo VZMD predvidoma vložil zoper prevzemnike družbe Mercator, d.d., zaradi kršitev prevzemne zakonodaje oz. opustitve objave prevzemne ponudbe ob pridobitvi kvalificiranega deleža po Zakonu o prevzemih (ZPre-1). VZMD se je za javni poziv odločil zaradi velikega zanimanja malih delničarjev Mercatorja za možnost iztožitve škode, ki je posameznemu delničarju nastala zaradi odsotnosti prevzemne ponudbe. VZMD bo priglasitve delničarjev Mercatorja zbiral do vključno 1. 6. 2009, za tem pa bo Strokovni svet VZMD sprejel odločitev, o konkretnem načinu pristopa k tožbi, upoštevaje interes oškodovanih delničarjev Mercatorja in dodatne strokovne presoje pravnih in finančnih vidikov. -

VZMD bo priglasitve delničarjev Mercatorja zbiral do vključno 1. 6. 2009 preko svojih objavljenih številk in naslovov, poleg teh pa še na e-naslovu mercator@vzmd.si ter telefonskih številkah 01/ 426 50 17 in 051 633 330.Sicer v kontekstu morebitnih odškodninskih zahtevkov zoper prevzemnike družbe Mercator, d.d., strokovni sodelavci VZMD izpostavljajo več odločilnih momentov, med drugimi sledeče.
Glede vprašanja pravnega interesa za vložitev tožbe je relevanten presečni datum, ko so prevzemniki pridobili kvalificirani delež po ZPre-1, trenutek torej, ko bi morali podati prevzemno ponudbo. Za tek zastaralnih rokov je bistveno, kdaj je posamezni delničar izvedel za prevzemnikovo kršitev prevzemne zakonodaje.
Poleg tega bo treba natančno opredeliti škodo, ki je posameznemu delničarju nastala zaradi odsotnosti prevzemne ponudbe. Obseg škode je med drugim odvisen tudi od vprašanja, ali je delničar delnice Mercator, d.d., (MELR) v vmesnem času odsvojil ali ne in po kakšni ceni.
Ocenjuje se, da je relevantni datum sega v september 2007, ko so bile delnice MELR z Banke Koper, d.d., preknjižene na prevzemnika Pivovarno Laško, d.d. Zato so do vložitve tožbenih zahtevkov zoper prevzemnike družbe Mercator, d.d., načeloma upravičeni tisti delničarji, ki so bili imetniki delnic MELR vsaj od septembra 2007 dalje.
Upoštevaje navedeno naj delničarji Mercatorja za potrebe priprave odškodninskega zahtevka v okviru VZMD do 1. 6. 2009 predložijo:
- izpis stanja na svojem računu nematerializiranih vrednostnih papirjev na dan 1. 1. 2006,
- zbirni izpis vseh transakcij z delnicami Mercator, d.d., od dne 1. 1. 2006 do danes.
Omenjene izpise delničarji lahko pridobijo pri Centralni klirinško depotni družbi, d.d., v Ljubljani, Tivolska cesta 48, Ljubljana.