VZMD Rok Rozman Glavni izvrsni direktor druzbe prosnja za pojasnila in odgovore Page 1

Iz VZMD so v tem tednu na male delničarje družbe Livar, d.d., naslovili informativno pismo s povabilom k Delničarskemu sporazumu, potem ko so se v zadnjih mesecih pojavile prenekatere zaskrbljujoče objave in poročila medijev, ki kažejo na načrtno rušenje oz. slabljenje Livarja, z namenom dokončnega prevzema po minimalni ceni, ali kar brezplačno (npr. z insolvenčnim postopkom oz. prisilno poravnavo)! Tako so se v tem času na Združenje - z različnimi pobudami in vprašanji - obrnili tudi številni delničarji družbe. Ob dejstvu, da slednji iz naslova naložbe v delnice Livarja žal nimajo nikakršnega donosa, in ob očitni igri ekonomskih lastnikov oz. upnikov družbe ter posledično zelo verjetnih poizkusih oškodovanja, so v VZMD pristopili k aktivnostim za zaščito pravic in interesov malih delničarjev ter izstop oz. skupno prodajo njihovih delnic pod čim boljšimi pogoji.

Glede na 15-letne izkušnje VZMD je optimalne pogoje za uveljavljanje pravic in/ali prodajo moč doseči z oblikovanjem skupnega svežnja delnic malih delničarjev ter pogajanji oz. ustreznimi sodnimi in siceršnjimi postopki. Zato v Združenju male delničarje vabijo k podpisu Delničarskega sporazuma, Pooblastila odvetniški družbi in Pooblastila za zastopanje na skorajšnji pomembni skupščini. Uprava družbe je namreč - na zahtevo delničarja Roberta Žnidarja (12,05 % delnic) - za 7. 2. 2020 sklicala skupščina družbe, kjer naj bi se delničarji seznanili s poslovanjem družbe za leta 2017, 2018 in 2019 ter s predlogi Uprave za reševanje nastalega položaja. Ob tem se v medijih že dalj časa pojavljajo zapisi, da naj bi družba - kljub številnim naročilom - zašla v finančne težave zaradi starih dolgov in odločitev vodstva, pri tem pa se pojavljajo tudi zapisi in govorice o načrtni igri ekonomskih lastnikov oz. upnikov družbe.

Tako so se med drugim pojavile informacije, da naj bi največji delničar Livarja, VIMPRO, d.o.o., svojo 4,5 mio € vredno terjatev - na podlagi katere je pridobil 75 % družbe Livar - kupil s kar 89 % diskontom (zgolj za 0,5 mio €)! Podobna zgodba naj bi se ponovila že v kratkem, saj naj bi po nekaterih informacijah britanski finančni sklad ANACAP, ki ga v Sloveniji zastopa nekdanji finančni minister, dr. Uroš Čufer, svoje terjatve do Livarja - ki jih je z velikimi diskonti odkupil od bank upnic - spremenil v lastniški delež. Tako bi prišlo do vnovične pomembne razvodenitve premoženja obstoječih delničarjev - predvsem malih.

Ob dejstvu, da je v zadnjem obdobju prišlo tudi do več menjav v vodstvu družbe, se pojavljajo še različni očitki bivšemu, predvsem pa aktualnemu vodstvu - posebej na račun novega Glavnega izvršnega direktorja družbe Roka Rozmana. Slednji je bil pred tem zaposlen ravno v UNICERDIT BANKI, ki je - skupaj z ADDIKO BANK - z izjemnim (89 %) diskontom prodala terjatve do Livarja zdaj največjemu delničarju, družbi VIMPRO - ustanovljeni le 1 dan pred tem nakupom! Direktorju Rozmanu tako nekateri delničarji očitajo pomanjkanje kompetenc, pri čemer so prepričani, da je bil na položaj imenovan zgolj za izvedbo »finančnega prestrukturiranja« v družbi, kjer le-to sploh ni (bilo) potrebno. Pri tem naj bi s popravki in odpisi želel zmanjšati kapital Livarja pod 4 mio €, kar predstavlja pomembno mejo, pod katero v primeru koncentracije lastništva mali delničarji ne bi več bili zaščiteni z določili Zakona o prevzemih.

Zaradi navedenega je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, na Glavnega izvršnega direktorja družbe Livar, Roka Rozmana, konec lanskega leta naslovili dopis z 21 konkretnimi vprašanji. Strokovni sodelavci Združenja s prejetimi odgovori niso zadovoljni, saj ti po njihovem mnenju nikakor niso dovolj celoviti, v posameznih delih pa so celo zavajajoči. Predstavniki VZMD se bodo tako aktivno udeležili skorajšnje skupščine, kjer upajo na dodatna pojasnila, predvsem pa si bodo prizadevali, da spričo nastalih razmer v čim krajšem času dosežejo ustrezne pogoje za skupno prodajo delnic manjšinskih delničarjev. V ta namen delničarje Livarja vabijo k pristopu v Delničarski sporazum ter podpisu Pooblastila odvetniku, pa tudi pooblastila za kompetentno zastopanje na skupščini, za delničarje, ki se skupščine ne utegnejo udeležiti sami.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev