• Medij: Večer
  • Datum objave: sreda, 28.12.2016

Po neuspelem iskanju zasebnih vlagateljev za banko Monte dei Paschi di Siena je na potezi država

Italijanska vlada je prejšnji teden za reševanje problematičnih bank oblikovala 20 milijard evrov vreden paket in prva na seznamu za reševanje bo najverjetneje sienska Monte dei Paschi, ki sicer velja za najstarejšo še delujočo finančno institucijo na svetu. Neprekinjeno deluje že od leta 1472. Državni poseg v banko je dokončno določila Evropska centralna banka, ki je v začetku tedna objavila izračune, da znaša kapitalska luknja banke 8,8 milijarde evrov. Pred tem so se ocene potrebnega svežega kapitala za reševanje banke gibale okoli pet milijard evrov, kolikor ji je ECB naložila poleti, po katastrofalnih rezultatih na vseevropskih obremenitvenih testih.


Banki Monte dei Paschi tega denarja ni uspelo zbrati na zasebnih finančnih trgih, prav tako se je v decembru hitro poslabšala tudi likvidnost banke, so zapisali v poročilu ECB. ECB je o novih izračunih že obvestila tudi banko, ki je nato zaprosila za "preventivno dokapitalizacijo" države. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, Monte dei Paschi nujno potrebuje svež denar, s katerim bi nadomestila izgube, nastale zaradi velikega obsega odpisov posojil in "gore" slabih kreditov. Da bi se izognila državni pomoči, je Monte dei Paschi, sicer tretja največja banka v Italiji, pred meseci začela iskati zasebne vlagatelje, ki bi kupili nove delnice in zbirati soglasja sedanjih lastnikov, ki bi pretvorili podrejene obveznice v delnice, vendar ji na ta način ni uspelo zbrati načrtovanih petih milijard evrov dodatnega kapitala.

Zelo občutljiva operacija

Državna dokapitalizacija bo politično zelo občutljiva operacija, zato so se ji poskušali izogniti do zadnjega. Takšna pomoč bi namreč morala ustrezati evropskim pravilom o državni pomoči bankam, po katerih morajo izgube najprej nositi zasebni lastniki (delničarji), lastniki podrejenih obveznik ter lastniki depozitov, višjih od 100.000 evrov, kolikor znaša državno zajamčeni znesek. V skladu s temi pravili so tudi slovenski lastniki podrejenih obveznic in delnic z državnim denarjem dokapitaliziranih bank ostali brez vsega svojega premoženja. Težavo v Italiji predstavlja veliko število malih vlagateljev, ki so svoje prihranke vložili v podrejene obveznice Monte dei Paschi in bi v skladu s tem pravilom morali ostati brez premoženja, čemur pa italijanska vlada odločno nasprotuje. Novi italijanski premier Paolo Gentiloni državljane miri, da je finančno posredovanje države v največji meri namenjeno zaščiti prihrankov državljanov in krepitvi bančnega sektorja. Vendar pa mora načrt pomoči italijanskim bankam odobriti še Evropska komisija.

Trgovanje z delnicami ustavljeno

"Državna pomoč bo zadostila kapitalskim potrebam banke in ji omogočila nadaljnje poslovanje. Tretja največja italijanska banka se bo tako z novo močjo vrnila na trg v podporo italijanskemu gospodarstvu in bo pomirila njene varčevalce in zaposlene," je povedal finančni minister Pier Carlo Padoan. Načrt italijanske vlade je, da bi lastnikom podrejenih obveznic omogočili pretvorbo obveznic v delnice, te pa bi nato pretvorili v običajne obveznice, ki jih v skladu z evropskimi pravili ni treba izbrisati. Trgovanje z delnicami banke Monte dei Paschi je ustavljeno, njihova vrednost pa se je letos do 23. decembra zmanjšala za več kot 85 odstotkov. Italijanski bančni sistem, ki je četrti največji v EU, se že vse od začetka finančne krize sooča s težavami zaradi slabih kreditov in odpisov terjatev. Politiki in finančniki se bojijo, da bi lahko resnejše težave italijanskih bank zamajale celotni evropski finančni sistem, ki se komaj pobira po hudi finančni krizi ob koncu prejšnjega desetletja.