Finance.si, 17.04.2014

Objavljamo odgovor Banke Slovenije na zaprosilo, naj razkrije zahteve, s katerimi je pri EK oziroma ECB protestirala proti izbrisu podrejencev

jazbec-bostjan02-be.1396809524.jpg.c.600px"Mi vam lahko pokažemo vse naše zahteve in vse naše sestanke, na katerih smo se trudili, da do tega ne bi prišlo, vendar je na koncu bila enostavno zahteva, da moramo izbrisati imetnike podrejenih obveznic," je guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec trdil 24. marca v Državnem svetu na posvetu o strategiji razvoja slovenskega bančništva. Finance in mali delničarji smo ga pred tednom dni pozvali, naj omenjene zahteve pokaže - ker smo pred nekaj urami zapisali, da nam Banka Slovenije zahtev do danes ni razkrila, so nas iz Banke Slovenije pravkar opozorili, da so nam odgovor poslali 10. aprila. A kaj je v njem?

Videoposnetek Jazbečevega govora je na spletni strani Državnega svetawww.ds-rs.si/node/568. Guverner Jazbec je na posvetu pokazal, kot ga je bilo razumeti, v Evropsko komisijo in/ ali Evropsko centralno banko, ki da sta "krivca", da so imetniki podrejenih obveznic NLB, NKBM in Abanke skupaj sredi decembra izgubili skoraj pol milijarde evrov oziroma vse, kar so imeli naloženo v podrejene obveznice bank. Obveznosti bank do imetnikov podrejenih obveznic so namreč pred državno dokapitalizacijo bank prenehale v celoti.

Izvršili smo zakon, sprejet v DZ!

Iz Banke Slovenije so nam pravkar poslali protest, objavljamo ga v celoti: "Trditev, da vam nismo odgovorili na vaše vprašanje v zvezi z guvernerjevo repliko predstavniku Iniciativnega odbora izbrisanih malih vlagateljev Nove KBM dr.Glaviču, je netočna. Odgovor na vprašanja iz 7. aprila, smo vam poslali 10.aprila. Istega dne je bilo tudi napisano pismo VZMD, ki ga povzemate v današnjemu članku, z njihovo trditvijo, da so nam ga že poslali in da čakajo odgovor.Istega dne je bilo tudi napisano pismo VZMD, ki ga povzemate v današnjemu članku, z njihovo trditvijo, da so nam ga že poslali in da čakajo odgovor. Kot je razvidno iz skena pisma in oddaje na pošto, je bilo pismo oddano včeraj 16. aprila in je prispelo na Banko Slovenije danes, torej 17. aprila, najbrž razumljivo vsem , da na neposlano pismo nismo odgovorili. Tudi navedba VZMD je netočna in nekorektna.

V odgovoru na vprašanje Financ smo zapisali, da je bil citiran guvernerjev odgovor le del replike predstavniku Iniciativnega odbora izbrisanih malih vlagateljev. Ta odgovor velja tudi za VZMD. Predstavniku VZMD in iniciativnega odbora smo ves postopek in razloge izrednih odločb, s katerimi Banka Slovenije, kar ponovno poudarjamo, samo izvršuje v državnem zboru sprejet spremenjen Zakon o bančništvu, že razložili - na sestanku na Banki Slovenije.

Naj kljub temu zelo na kratko pojasnimo prizadevanja Banke Slovenije. Na sestanku 11. oktobra 2013, kjer so bili tudi predstavniki VZMD, je bilo Banki Slovenije večkrat očitano, da gre preprosto za nerazumevanje in da "smernice Evropske komisije (EK)" niso direktiva. Na samem sestanku je bilo pojasnjeno, da je EK neodvisna in pristojna za razlago pravil o državnih pomočeh (Pogodbe o delovanju EU), kar opredeli z izdajo posamičnih smernic, ki veljajo za določena področja državnih pomoči (op. dejansko gre za Sporočilo EK, ki je začelo veljati 1. avgusta 2013). Na istem sestanku je predstavnik Ministrstva za finance pojasnil, da so bili predlogi rešitev, ki jih je predstavil VZMD, posredovani na EK, vendar so bili deležni odločnega negativnega stališča EK. Kljub navedenemu so predstavniki Banke Slovenije na sestanku z EK v Bruslju, 21. oktobra 2013 ponovno predstavili rešitve, ki jih je kot možne predlagal VZMD, ter ponovno dobili zelo jasno in nedvoumno potrditev predhodnih (zavrnilnih) stališč EK. S tem je dejansko nastopila situacija, ko je bilo treba ob upoštevanju rezultatov bank in ob zakonskih določbah, izdati odločbe o izrednih ukrepih. Banka Slovenije je z izdajo odločb o izrednih ukrepih izvrševala Zakon o bančništvu, ki ga je sprejel državni zbor."

Ob vsem omenimo, da izbris podrejenih obveznic sicer še nima epiloga; noveliran zakon o bančništva je še v presoji pri Ustavnem sodišču. Izbris podrejenih obveznic je sicer verjeten tudi v Banki Celje, več pa bo jasnega jutri teden, ko se izteče rok za 160-milijonsko dokapitalizacijo.