Novi tednik Celje 23.5.2019

 

Prevzemno ponudbo za odkup delnic družbe pooblaščenke Železar je sprejelo 70 delničarjev, ki so imetniki 4,6 odstotka vseh delnic te družbe. Slovensko-češki poslovnež Tomaž Subotič, nekdanji glavni direktor podjetja Štore Steel Marjan Mačkošek in družba Storkom, ki so prevzemno ponudbo objavili, imajo zdaj v lasti 64,4 odstotka Železarja. Družba pooblaščenka je z 20-odstotnim deležem druga največja lastnica jeklarne Store Steel.

Prevzemniki so za delnico Železarja ponudili 4,82 evra, kar pomeni, da bodo za pridobljen delež morali plačati malo več kot 216 tisoč evrov. Največ denarja bo moral dati Tomaž Subotič, ki je z Marjanom Mačkoškom in družbo Storkom podpisal sporazum o obveznostih in pravicah pri prevzemu. Sporazum med drugim določa tudi razporeditev pridobljenih delnic in delitev stroškov. Največ, 65 odstotkov delnic, bo pripadlo Subotiču, 20 odstotkov jih bo dobil Storkom, 15 odstotkov Mačkošek. To pomeni, da bo Storkom, ki je bil pred objavo prevzemne ponudbe 28,5-odstotni lastnik Železarja, po novem 29,4-odstotni lastnik družbe, Subotiču se bo lastništvo povišalo na malo več kot 23 odstotkov, Mačkošku na malo manj kot 12 odstotkov.

Na robu legitimnosti

»Pričakovali smo, da se bo za prodajo odločilo več delničarjev, zato je izid prevzemne ponudbe po eni strani presenečenje. Vseslovensko združenje malih deležnikov je namreč z opozorilom, da je prevzemna cena prenizka, povzročilo veliko zmedo med ostalimi lastniki Železarja,« pravi Marjan Mačkošek. »Takšno ravnanje združenja je sicer na robu legitimnosti, vendar je nemoralno.« 

Vseslovensko združenje malih deležnikov je nekaj dni po objavi prevzemne ponudbe malim delničarjem Železarja sporočilo, naj bodo pri prodaji preudarni, ker je po njegovem mnenju prevzemna cena izrazito nizka in bistveno odstopa od vrednosti premoženja družbe. Po njegovih izračunih naj bi bil sorazmerni kapital lastniških deležev treh največjih naložb Železarja bistveno višji od zneskov, po katerih je te naložbe knjižila družba Železar. Razlika naj bi znašala 12,45 evra na delnico oziroma malo več kot 12 milijonov evrov za vse delnice. Mačkošek poudarja, da je bila ponujena prevzemna Cena realna in celo nekoliko višja od zadnje izračunane knjigovodske vrednosti delnice. Poleg štorske jeklarne ima Železar tudi 14 odstotkov podjetja Itro in 1,5 odstotka Uniorja.

Stroškov ni bilo malo

Tomaž Subotič, Marjan Maškošek in družba Storkom so s prevzemom želeli pridobiti še preostalih 40 odstotkov delnic, ki jih ima približno 500 malih delničarjev. Ti so delnice pridobili tako, da so v družbo pooblaščenko vložili svoje certifikate in neizplačane plače. Na začetku je bilo malih delničarjev skoraj 3.500, njihovo število se je najbolj skrčilo v zadnjih dveh letih. »Odkup delnic in tudi prevzemni postopek nista bila poceni. Ker smo že imeli 60 odstotkov Železarja, se nam je zdelo pošteno, da objavimo ponudbo za odkup preostalega deleža,« še pravi Mačkošek.

Medij: Novi tednik Celje

Avtor: Janja Intihar

Stran: 4