• Medij: Radio Slovenija 1

radijski dnevnik

Družba Luka Koper je po mnenju uprave lani kljub začetnim znakom ohlajanja svetovnega gospodarstva poslovala dobro. Pridelala je 30 milijonov evrov dobička, od katerega pa delničarji ne bodo dobili dividend. Uprava in nadzorni svet namreč predlagata, da bi dobiček ostal nerazporejen. Razlog je negotovost zaradi posledic pandemije. V Vseslovenskem združenju malih delničarjev napovedujejo, da bodo vložili nasproten predlog takoj, ko bo sklicana skupščina delničarjev.

ROK KUŽEL: Družba Luka Koper je po mnenju uprave lani kljub začetnim znakom ohlajanja svetovnega gospodarstva poslovala dobro. Pridelala je 30 milijonov evrov dobička, od katerega pa delničarji ne bodo dobili dividend. Uprava in nadzorni svet namreč predlagata, da bi dobiček ostal nerazporejen. Razlog je negotovost zaradi posledic pandemije. V Vseslovenskem združenju malih delničarjev napovedujejo, da bodo vložili nasproten predlog takoj, ko bo sklicana skupščina delničarjev.


TJAŠA ŠKAMPERLE: Luka Koper v času pandemije nemoteno izvaja vse storitve, a razmere močno vplivajo na logistiko, kjer pa bodo posledice občutili z zakasnitvijo, sporoča uprava Luke v letnem poročilu. Predsednik Dimitrij Zadel je o poslovanju v letošnjem letu pred dnevi povedal le.


DIMITRIJ ZADEL (predsednik uprave Luke Koper): Do sedaj, v prvem četrtletju, smo se kar dobro borili, glede prometa smo obdržali določeno poslovanje, za naprej so napovedi take kot so, jaz jih zdaj ne bi komentiral, ker moramo najprej seznaniti ustrezne organe.


TJAŠA ŠKAMPERLE: Uprava je nadzornemu svetu predlagala, in ta se je strinjal, da bilančni dobiček pridelan v lanskem letu, to je 30 milijonov evrov, ostane nerazporejen, da bi tako zagotovili finančno stabilnost. Odstop od dividendne politike moraj potrditi delničarji na skupščini, ki še ni sklicana. V Slovenskem državnem holdingu, predstavniku največjega delničarja države, ne želijo komentirati stališča do predloga, da država dividend letos ne bo dobila. Pri odločanju o tem bodo odločale vse relevantne okoliščine poslovanja, torej tudi učinke epidemije, sporočajo s SDH-ja. Prav to, da ni konkretne analize in podatkov pa je, po mnenju Vseslovenskega združenja malih delničarjev, škandalozno in škodljivo. Prepričani so, da so družbe, ki so se tako kot Luka odločile za odstop od dividendne politike, denimo Telekom in Zavarovalnica Triglav, brez težav sposobne izvesti plačila, zato napovedujejo vložitev nasprotnih predlogov na skupščinah, in če ne bodo uspeli izpodbojnih tožb. Člani uprave in nadzorniki Luke so si sicer v korist družbe znižali plače za 20 oziroma 30 odstotkov.