• Medij: Radio Slovenija 1
  • Datum objave: petek, 21.05.2021

RADIO SLOVENIJA 1 LUKA KOPER 21 5 2021

Slovenski državnih holding predlaga, da bi nadzorniki na junijski skupščini postali Andrej Koprivec, Božidar Godnjavec, Nevenka Črešnar Pergar, Franci Matos in Rado Antolovič. Zadnji nadzorno funkcij opravlja že zdaj.

LUČKA MAJCENOVIČ: Znano je koga želi večinski lastnik Luke Koper za nove nadzornik družbe. Slovenski državnih holding predlaga, da bi nadzorniki na junijski skupščini postali Andrej Koprivec, Božidar Godnjavec, Nevenka Črešnar Pergar, Franci Matos in Rado Antolovič. Zadnji nadzorno funkcij opravlja že zdaj. Več Tjaša Škamperle.

TJAŠA ŠKAMPERLE: Luka točke glede imenovanja novih nadzornikov ni umestila na dnevni red junijske skupščine, zato je SDH vložil svoj nasprotni predlog, ki je bil objavljen danes. Potrdile so se neuradne informacije o imenih za nove nadzornike, ki so v javnosti zaokrožile že pred dnevi. SDH sedanjih nadzornikov ne razrešuje predčasno, julija jim bo namreč potekel mandat. Franci Matos bo denimo, če bo potrjen nadziral Luko in Slovenske železnice. Kaj menjava nadzornikov pomeni za upravo, ki jo vodi Dimitrij Zadel nihče na glas ne razmišlja o razlogih za menjavo. Si pa vsakokratna vlada želi na njenem vrhu svoje ljudi. Tudi Janševa pred 15 leti, ko je Luko vodil Robert Časar. Takratne nadzornike je kasnejša uprava tožila zaradi odobritve posla na Slovaškem, a zdaj z njimi sklepa poravnavo. Na julijski skupščini bo jasno kolikšno dividendo bodo dobili delničarji, SDH predlaga nekoliko višjo, kot je v predlog zapisala uprava. Delničarjem bi dali 1,14 evra za dividendo, občutno več pa predlaga Vseslovensko združenje malih delničarjev.