• Medij: Radio Slovenija 1
  • Datum objave: torek, 27.08.2019

RADIO SLO 27 8 2019

RA SLOVENIJA 1, 27.8.2019, DRUGA JUTRANJA KRONIKA, 7:01

Le še nekaj dni, natančneje do 1. septembra ima prek 66.000 Slovencev možnost, da reši svoje delnice z ukinjenih registrskih računov na KDD. Po tem datumu bodo podržavljene in prenesene na Kapitalsko družbo. Gre za približno 19 milijonov evrov premoženja, skupaj z zapadlimi dividendami in odpravninami pa več kot 25 milijonov. Urška Jereb.

URŠKA JEREB (novinarka): V Krki je približno 500 delničarjev, ki nimajo svojih trgovalnih računov. Skupno so se odrekli že polovici milijona dividend. Podobna situacija je v Petrolu, kjer so našteli okoli 1000 takšnih delničarjev. V Gorenju pa 500 nekdanjih delničarjev ne bo prejelo 340.000 evrov odpravnine, ki jim po iztisnitvi pripada. Za vse, ki želijo delnice vendarle v zadnjem hipu rešiti, izvršni direktor na KDD Peter Černuta svetuje

PETER ČERNUTA (izvršni direktor KDD): Priporočamo seveda, da se odločijo pred 1. septembrom za prenos teh papirjev, ker s tem zadržijo donose, pa tudi zato, kot sem omenil, da je pač trenutno malenkost lažji postopek. Potem bo treba te zahteve upravno in notarsko overiti.

URŠKA JEREB (novinarka): V Vseslovenskem združenju malih delničarjev so ogorčeni, ker država lastnikov, oziroma dedičev pozabljenih papirjev ni pozvala k prenosu. Predsednik Kristijan Verbič.

KRISTIJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Bi se spodobilo v takšnem primeru, da bi jih neposredno obvestili o tem, da bodo njihovi vrednostni papirji, torej njihova lastnina, zasebna lastnina prenesene na Kapitalsko družbo, da bodo podržavljene.

URŠKA JEREB (novinarka): Med tistimi, ki se za prenos delnic na trgovalne račune niso odločili so takšni, ki so se zbali dodatnih stroškov, pa tudi svojci dediči, ki za premoženje sploh niso vedeli.

KRISTIJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): V teh dneh nas številni kličejo, sprašujejo, kako je to mogoče, da praktično ne vedo, da je njihov že dolgo pokojni svojec pravzaprav imetnik takšnega števila vrednostnih papirjev.

URŠKA JEREB (novinarka): Kot rečeno, se rok za prenos izteče 1. septembra, kar je pa po tem datumu, Peter Černuta

PETER ČERNUTA (izvršni direktor KDD): Še zmeraj bodo lahko prenesli, torej, v nadaljnjih dveh letih še zmeraj, ne bodo pa več upravičeni do donosov iz tega naslova.

URŠKA JEREB (novinarka): Po dveh letih pa bodo vsi ti papirji končali kot državna lastnina na Kapitalski družbi, vključno z vsakoletnimi dividendami.