RADIO SLOVENIJA 1, 02.05.2014, DOGODKI IN ODMEVI, 15:42

Tonski posnetek oddaje: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dogodki-in-odmevi/174273798 (Prispevek "Škandalozna razlastitev imetnikov obveznic in delnic" od 12:00 naprej). 

Škandalozna razlastitev_imetnikov_obveznic_in_delnicTATJANA POPOVIČ (voditeljica): 100 tisoč razlaščenih imetnikov podrejenih obveznic in delnic v okviru sanacije treh največjih bank nestrpno pričakujejo odločitev ustavnega sodišča v zvezi s tem vprašanjem. Kot je znano, jim je država izbrisala nekaj manj kot pol milijarde evrov, saj naj bi bil to pogoj za dodelitev državne pomoči NLB, NKBM in Abanki. V Avstriji takšna pravila igre očitno ne veljajo, saj tamkajšnji imetniki podrejenih obveznic v Hypo banki kljub državni pomoči niso bili razlaščeni. 
URŠKA JEREB BRANKOVIČ: Slovenski imetniki bančnih podrejenih obveznic in delnic so v neenakopravnem odnosu z imetniki podobnih vrednostnih papirjev drugod v evroobmočju, poudarja predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič in ob tem odločno protestira. 


KRISTJAN VERBIČ: Gre za ne samo neenakopravno obravnavo Slovenije, pač pa ogrožanje njene finančne, gospodarske in družbene stabilnosti ob tej škandalozni razlastitvi imetnikov obveznic in delnic. 
JEREB BRANKOVIČ: Imetniki podrejenih bančnih obveznic v avstrijski banki Hypo Alpe-Adria namreč kljub izdatni pomoči države Avstrije niso ostali brez vsega, bodo pa neuradno nosili del bremena, a kolikšen, za zdani jasno. Kot je znano, je finančno ministrstvo že večkrat poudarilo, da je Slovenija tako drastičen korak morala sprejeti, če smo želeli dobiti zeleno luč Bruslja za državno dokapitalizacijo bank. Verbič tudi temu oporeka. 
VERBIČ: Sam pa sem v Evropskem parlamentu ob predstavitvi pisma predsedniku Evropske komisije Barrosu naletel na kategorično zanikanje tovrstnih trditev ali takšne možnosti, da bi šlo za pritiske iz Bruslja. 
JEREB BRANKOVIČ: Iz Banke Slovenije pojasnjujejo, da je Evropska komisija povsem neodvisna pri razlagi pravil o državnih pomočeh, zato tudi različne smernice na tem področju. 

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Jereb Brankovič Urška
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 02. 05. 2014 
Termin: 15:42
Trajanje: