• Medij: STA

sta05052020

Ljubljana, 5. maja - Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) si želi, da Telekom Slovenije letos izplača dividende. Predlaga, da družba od 30,2 milijona evrov bilančnega dobička za lani 26 milijonov evrov nameni za izplačilo dividend, pri čemer bi bruto dividenda na delnico znašala štiri evre.

Telekom Slovenije za letos zaradi negotovih vplivov in nejasnih posledic pandemije novega koronavirusa ne predvideva izplačila dividend. VZMD bo na skupščini, sklicani za 5. junij, skušal delničarje prepričati drugače, po njihovem predlogu bi nerazporejenih ostalo zgolj štiri milijone evrov.

Kot so v utemeljitvi nasprotnega predloga zapisali v VZMD, je primerno in zaželeno, da družba dobršen del dobička nameni za izplačilo dividend. Menijo, da je družba "tega sposobna kljub nekaterim okoliščinam, ki so nastale očitno kot posledica nekaterih neodgovornih ravnanj poslovodstva družbe".

V trenutnih razmerah je odločitev o delitvi dividend izključno v pristojnosti lastnikov, poudarjajo v VZMD, ki je institucije in združenja, ki so zaradi negotovih razmer v povezavi s pandemijo koronavirusa pozivali k neizplačevanju dividend, pozvali, da objavijo relevantne analize in informacije, na podlagi katerih so sprejeli takšna "ad-hoc in škodljiva stališča".

Lani je Telekom Slovenije svojim lastnikom, med katerimi so z 72,38 odstotka največji državni, sicer izplačal skoraj celoten bilančni dobiček za leto 2018, in sicer dobrih 93 milijonov evrov, dividenda na delnico pa je znašala 4,50 evra bruto.

Delničarji Telekoma Slovenije se bodo na skupščini v začetku junija seznanili tudi z lanskim poslovanjem, ki ga je precej prizadel izgubljeni spor z Grki glede Antenne TV SLO, s poročilom nadzornega sveta o rezultatih preveritve letnega poročila za poslovno leto 2019 in informacijo o prejemkih ter s politiko prejemkov članov organov vodenja in nadzora družbe.

Slovenski državni holding (SDH) želi na skupščini Telekoma izvedeti tudi več o prejemkih vodstev odvisnih družb, zato je pred slabim mesecem dni zahteval dopolnitev dnevnega reda skupščine še s tem predlogom.

SDH, ki upravlja z državnim deležem v Telekomu, sam pa je lastnik nekaj več kot 4,2 odstotka delnic, je v zahtevi za dopolnitev spomnil, da je 9. marca sprejel izhodišča za glasovanje SDH na skupščinah družb v 2020, s katerim je razširil določila, ki se nanašajo na prejemke in politike prejemkov članov organov vodenja in nadzora.

Skladno z izhodišči je pričakovanje SDH glede odvisnih družb, da se razkritja v ustrezni meri podajo za vsaj tri največje odvisne družbe, merjeno po prihodkih posamezne odvisne družbe ali njene skupine, če tudi odvisna družba tvori svojo skupino.

Odvisne družbe Telekoma so sicer TS Media, za katero telekomunikacijski operater išče tudi možnost prodaje, Planet TV, GVO, Avtenta, Ipko na Kosovu, Soline, invalidsko podjetje TSinpo in več družb Siol po nekdanji Jugoslaviji.