• Medij: TV Slovenija 1
  • Datum objave: sreda, 16.11.2022

rtv dnevnik 161122Največjim slovenskim telekomunikacijskim operaterjem Telekomu Slovenije, A1, Telemach in T2 grozi plačilu kar dvestotih milijonov evrov odškodnine. Napoveduje se namreč skupinska tožba zaradi očitkov o nezakonitem zvišanju cen naročniških paketov.

NEJC KREVS: Največjim slovenskim telekomunikacijskim operaterjem Telekomu Slovenije, A1, Telemach in T2 grozi plačilu kar dvestotih milijonov evrov odškodnine. Napoveduje se namreč skupinska tožba zaradi očitkov o nezakonitem zvišanju cen naročniških paketov. Domnevni oškodovanci zahtevajo povračilo razlike v ceni za zadnjih petih let. Z nami je Marko Milenković. Če bo tožba uspela, komu bodo morali operaterji vrniti denar in ali je znano, za koliko naj bi bil oškodovan posamezni naročnik?

MARKO MILENKOVIĆ: Ja te podražitve so bile sicer precej majhne. Govorimo o nekaj evrih na naročnika, vendar v obdobju petih let, tako da čeprav točnih izračunov ni, gre za celoten zahtevek v višini kar 200 milijonov evrov in če to delimo nekako z milijonom in pol potencialnih upravičencev, to pomeni približno oziroma v povprečju nekih 130 evrov na naročnika. No izhodišče za tako imenovane tipske pogodbe, kjer naročnik pravzaprav nima nobenega vpliva na njihovo vsebino, lahko jih zgolj sprejme ali pa ne, in to bi morala močnejša stran, torej operaterji po mnenju VZMD že ob sami sklenitvi pogodbe razkriti dvoje. Prvič, da lahko do podražitve naročniškega paketa sploh pride in drugič pod kakšnimi pogoji, torej kdaj in po kakšni metodi se bo ta izračun, ta podražitev, torej nova cena izračunala. Ker tega niso storili, ampak so nekako arbitrarno zviševali cene, je bilo to po mnenju VZMD nezakonito in zato ta napoved odškodninske tožbe. No sicer ta denar, ta odškodnina, bi pripadala vsem naročnikom. Operaterji bi morali denar nakazati na račun pri nekem notarju, od koder bi se delil naročnikom in torej so upravičenci do odškodnine vsi naročniki telekomunikacijskih storitev v Sloveniji v zadnjih petih letih. Kljub temu pa Vseslovensko združenje malih deležnikov poziva naročnike, naj pristopijo k tožbi ni s tem dajo neko tožbo s tem, da se registrirajo na njihovi spletni strani. Poglejmo pa si nekaj utrinkov z današnje napovedi te skupinske odškodninske tožbe.

DOMEN PEPERKO (Odvetniška pisarna Jereb): Telekomunikacijski operaterji se že vrsto let poslužujejo poslovne prakse enostranskega zviševanja cen brez, da bi podali kakršno koli metodo, način in razloge za zviševanje cen.

NEJC KREVS: Še to, kako pa napoved tožbe komentirajo operaterji?

MARKO MILENKOVIĆ: Telekom kot največji, tisti, od katerega zahtevajo največjo vsoto, kar 92 milijonov evrov in zamudne obresti, od preostalih približno pol toliko, no njihov odziv danes je pravzaprav pričakovan. V celoti zavračajo očitke kot neutemeljene, kar je sicer na tej točki, ko se pravi pogovori, pogajanja med VZMD-jem in telekomunikacijskimi operaterji še niso niti pravzaprav dobro začeli, je pravzaprav to pričakovan. No, če pa ti pogovori tudi v nadaljevanju ne bodo uspešni VZMD napoveduje skupinsko odškodninsko tožbo, v kateri bi v enem postopku zastopali vse potencialne upravičence, torej lahko celo milijon in pol naročnikov telekomunikacijskih storitev v Sloveniji, kar pomeni, da bi šlo za prvo tako res množično skupinsko odškodninsko tožbo v Sloveniji.

NEJC KREVS: Hvala za vse podrobnosti.