Včeraj se je na sedežu Mercator, d.d., po dobre pol ure zaključila 15. redna skupščina delničarjev, na kateri na kateri je bilo navzočega 34,39 % celotnega kapitala (brez lastnih delnic družbe). Mali delničarji so dosegli pomemben mejnik pri možnostih soupravljanja družbe, saj bo odslej s svojim predstavnikom v nadzornem svetu ustrezno odražen tudi segment lastniške strukture malih delničarjev. Neposredno po skupščini je na 6. redni seji zasedal tudi Svet VZMD.

 

Mercator skupscina

 
Uvodoma je predsednik uprave družbe mag. Žiga Debeljak podal strnjen prikaz delovanja poslovnega sistema Mercator,d.d., izpostavil rast prihodkov in utemeljil višino dividende 4,5 € na delnico - te so letos za 6 odstotvokov višje kot lani. Predlagani sklep o izplačilu dividend in uporabi bilančnega dobička je bil z veliko večino sprejet (1.280.065 glasov/delnic oziroma 99,97 %), s podobno večino glasov/delnic (99,90 %) pa so udeleženci skupščine podprli tudi razrešnico nadzornemu svetu in predlagano razrešnico upravi družbe za leto 2008. Pred najpomembnejšo točko dnevnega reda je predsednik nadzornega sveta (NS) mag. Robert Šega izpostavil specifično strukturo lastnikov družbe in zaplete, ki so bili značilni ob poprejšnjih glasovanjih. Zbrane delničarje je prosil, da potrdijo predlog sklepa o članih NS in soglašajo, da bosta še dva nadzornika lahko predlagana in izvoljena po prenehanju učinkovanja pravnih ovir. Novi nadzorniki so tako, znova z veliko podoporo sodelujočih na skupščini (1.175.844 glasov/ delnic oziroma 94,03 %), postali Stefan Vavti, Robert Šega, Jadranka Dakič in Kristjan Verbič.
Skupščina delničarjev Mercator, d.d., pa ni bila edina seja, ki so se je udeležili pooblaščenci VZMD dr. Miran Mejak, dr. Ludvik Toplak in mag. Kristjan Verbič. Neposredno po skupščini je namreč na 6. redni seji zasedal Svet VZMD, ki je soglasno sprejel poročilo o delu VZMD in finančno poročilo za leto 2008 in prvo polovico 2009 ter potrdil načrt dela do konca leta 2009. Svet VZMD se je obenem zahvalil predsedniku VZMD za opravljeno delo, ki pomembno presega načrtovane rezultate in pričakovanja članov Sveta VZMD.
Značke: skupščina