Oškodovanec, mali delničar Pomorske družbe, d.d., in predstavnik Sekcije te družbe pri VZMD (s 127 pristopniki), Karl Filipčič ter VZMD, kot ovaditelj, sta 16. 1. 2009 na Okrožno državno tožilstvo v Kopru, zaradi kaznivega dejanja suma zlorabe položaja ali pravic, vložila kazensko ovadbo zoper osumljene Miroslava Grčo, Gregorja Velkaverha, Jochena Thomaas Doehleja in Borisa Goljevščka. Ker do danes ne oškodovanec, ne ovaditelj nista dobila nobene povratne informacije, v kakšni fazi je ovadba, se je VZMD danes s prošnjo za seznanitev s trenutnim stanjem obrnil na vodjo Državnega tožilstva v Kopru Slavka Ožbolta, pristojno državno tožilko Barbaro Milič Rožman in na vodjo Gospodarskega oddelka Policijske uprave Koper Alenko Drolc.

V preteklem tednu - še pred četrtkovo skupščino Pomorske družbe - pa je VZMD prejel sodbo Višjega sodišča v Kopru, s katero je to potrdilo odločitev Okrožnega sodišča v Kopru, da Pomorski družbi - navkljub izrecni zakonski obveznosti - ni potrebno izdati delnic v nematerializirani obliki, za nameček pa je malemu delničarju naložilo plačilo pravdnih stroškov. Pooblaščenec direktorja družbe Jochena T. Doehleja odvetnik Gregor Velkaverh je namreč šele po vložitvi tožbe vpisal nematerializirane delnice na račun malega delničarja, ki naj zato ne bi imel pravice zahtevati, da se delnice izdajo tudi ostalim delničarjem. Številna presunljiva dejstva iz te tragično-groteskne sage so nanizana in konkretizirana v nadaljevanju.

 

Predstavnik Sekcije Pomorska družba pri VZMD in dolgoletni predsednik Sindikata pomorščakov Slovenije (SPS) Karl Filipčič je preko odvetniške družbe 29. 2. 2008 na Okrožnem sodišču v Kopru vložil tožbeni zahtevek, s katerim je zahteval izdajo delnic družbe v nematerializirani obliki, kar predvideva tudi 182. člen Zakona o gospodarskih družbah. Koprsko sodišče je - po večkratnih prestavitvah in očitni nezainteresiranosti za hitro odločitev - junija 2009 zavrnilo tožbeni zahtevek in malemu delničarju celo naložilo plačilo pravdnih stroškov. O pritožbi je šele v juniju 2010 odločalo Višje sodišče v Kopru in potrdilo odločitev Okrožnega sodišča.

Nekaj dejstev, ki bolj sodijo v rubriko »Saj ni res pa je!«: Pomorsko družbo, d.d., v postopkih na koprskih sodiščih zastopa odvetnik Gregor Velkaverh iz Odvetniške pisarne Starman & Velkaverh. Poleg tega, da je njegova žena Jožica Velkaverh predsednica Višjega sodišča v Kopru, je odvetnik Pomorske družbe Gregor Velkaverh istočasno tudi predsednik nadzornega sveta družbe, pooblaščenec direktorja družbe (Jochena Thomasa Doehleja) in pooblaščenec večinskega lastnika družbe (Istrainvest, d.o.o., v 100 % družbe Doehle ICL Beteiligungsgesellschaft MbH., Hamburg), pri čemer skrbi tudi za (ne)izdajo delnic v nematerializirani obliki.

Prav zloraba podatkov iz delniške knjige, ki je bila na razpolago organom družbe, ki so - kot vse kaže - tesno povezani z večinskim lastnikom, je lahko omogočila poceni prevzem družbe pooblaščenke (v Splošni Plovbi, d.o.o.), izogibanje prevzemni ponudbi ter posledično oškodovanje malih delničarjev. Zaradi tega je VZMD vložil prvo kazensko ovadbo, ki pa jo je Okrožno državno tožilstvo v Kopru, pod vodstvom Slavka Ožbolta, brez prave obrazložitve zavrglo. Tako je VZMD primoran namesto pristojnih državnih organov tako-rekoč  samostojno prevzemati kazenski pregon.

Več kot nenavadno je, da je o zavrnitvi tožbenega zahtevka glede izdaje delnic odločila sodnica Darja Ožbolt - žena vodje tožilstva Slavka Ožbolta. Nepričakovana in zakonsko sporna odločitev, ki omogoča nadaljevanje netransparentnega trgovanje z delnicami družbe pooblaščenke, se opira na dejstvo, da je pooblaščenec direktorja družbe šele po vložitvi tožbe vpisal nematerializirane delnice na račun malega delničarja, ki naj zato ne bi imel pravice zahtevati, da se delnice izdajo tudi ostalim delničarjem, zato je mali delničar dolžan plačati vse pravdne stroške. Takšna praksa Odvetniške pisarne Starman & Velkaverh je znana že iz poizkusa dokapitalizacije Pomorske družbe, d.d., ko je odvetnik Gregor Starman kot predsednik nadzornega sveta družbe takoj po tem, ko sodišče pridobilo dovolj dokazov, ki so dokazovali oškodovanje malih delničarjev, sklical skupščino družbe in kot pooblaščenec večinskega delničarja izglasoval razveljavitev dokapitalizacije.

Še bolj nenavadno v tej groteskno-tragični sagi pa je dejstvo, da je v senatu Višjega sodišča v Kopru, kot sodnica poročevalka, nastopila višja sodnica Majda Žužek, ki je družinsko povezana z odvetnikom Janezom Starmanom iz Odvetniške pisarne Starman & Velkaverh, zaradi česar izdana sodba sodelavcev VZMD pravzaprav niti ne preseneča.

Sprašujemo se, kdo bo v Republiki Sloveniji, kot pravni državi, končno le zaščitil interese malih delničarjev in zagotovil spoštovanje zakonskih določil?! Če tega sami po pravni poti ne morejo storiti, v VZMD pričakujejo, da bodo pristojni predstavniki in upravljavci države prevzeli pobudo ter z vsemi pravnimi sredstvi zagotovili, da se eklatantno in sistematično izigravanje in kršenje pravic malih delničarjev naposled zaustavi.

Sledi nekaj relevantnih poročil VZMD.TV:

Poročilo z zadnje skupščine Pomorske družbe, d.d., 1. 7. 2010:

 

 

 

 

Predsednik Uprave Mercate, d.d., Marko Mencin, ki je največji manjšinski delničar (preko 10 % delež Pomorske družbe, d.d.,), zaradi sporne dokapitalizacije vztraja pri postopku na sodišču v Kopru. Pomenljivo je, da na sodišču Pomorska družba, d.d. ne prizna napake, ki jo je storila z izključitvijo prednostne pravice za nakup delnic za vse, razen za družbo Istrainvest, d.o.o., ki je cca. 58 % lastnica Pomorske družbe, d.d., in preko ladjarja Petra Dohleja, ki je direktor in lastnik Istrainvesta ter hkrati večinski lastnik Splošne plovbe, d.d. 

VZMD.TV - 5. oddaja 2/3: 

Predsednik Sindikata pomorščakov Slovenije Karl Filipčič je trn v peti Splošne plovbe, d.d., ki ga je le-ta na nedemokratičen način odstranila iz sindikalne pisarne in nastavila svojega »poslušnega« človeka. V prid Karla Filipiča je že končanih več sodnih postopkov, nekaj pa jih je še v teku. In kateri je njegov izvorni greh, ki je privedel do omenjene situacije? Javno je opozarjal na škodljivo in usklajeno delovanje posameznikov iz uprave Splošne plovbe, d.d., pri poceni odprodaji delnic Pomorske družbe, d.d.,  Istrainvestu, d.d. 

VZMD.TV - 5. oddaja 3/3: 

Mag. Kristjan Verbič je na skupščini 20. 5. 2008 že četrtič organizirano zastopal male delničarje Pomorske družbe, d.d. Uspešno je zastopal 55 delničarjev, ki imajo v lasti 5 % kapitala, kar je uspeh, še zlasti v luči namerne blokade informiranja in pošte na ladje, kjer se še vedno nahaja večina lastnikov Pomorske družbe. Po vključitvi VZMD je cena delnic skoraj dvakratno narasla in znaša trenutno 140 € za delnico. Pomemben uspeh pa je tudi to, da bo delniška knjiga Pomorske družbe, ki je tajna in ni vpisana pri KDD, d.d., kot veleva zakon, sestavni del notarskega zapisnika včerajšnje skupščine in bo na voljo vsem preostalim delničarjem.