Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, je danes odpotoval v Wiesbaden, kjer se bo 3. decembra udeležil Generalne skupščine Euroshareholders, evropskega združenja delničarjev. Glavne teme obravnave in razprave se bodo nanašale na sklepe, sprejete na junijski Generalni skupščini v Ljubljani, na problematiko aktualne gospodarske krize, pravne ukrepe v primeru družbe Fortis in dokumente o gospodarskih prevzemih. Udeleženci se bodo seznanili z aktivnostmi posameznih članic Euroshareholders ter sprejeli strategije za delovanje v prihajajočem letu 2009. V okviru tega izjemno pomembnega srečanja se bodo predstavniki nacionalnih združenj Euroshareholders, strokovnjaki s področja investicij in nekateri najvidnejši gospodarstveniki že danes zvečer srečali na pogovorih in večerji v sproščenem ambientu, dan pred skupščino pa se bo v Wiesbadnu odvijala tudi šesta mednarodna konferenca investitorjev v organizaciji vodilnega nemškega združenja delničarjev - DSW (Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz e.V.).

 

V Wiesbadnu, Nemčija, se bodo v teh dneh zvrstili številni pomembni dogodki, katerih se bo aktivno udeležil tudi predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. V sredo, 3. decembra, se bo namreč odvijala Generalna skupščina evropskega združenja delničarjev, Euroshareholders, katerega polnopravni član je od septembra 2006 tudi VZMD. V navezavi na ta pomemben dogodek bo nemško združenje delničarjev, Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz e.V. - DSW, že danes na pogovorih ob večerji gostilo predstavnike posameznih članic Euroshareholders, investicijske strokovnjake in pomembne nemške gospodarstvenike, jutri pa se bo pod okriljem DSW odvijala tudi šesta mednarodna konferenca investitorjev.

 

Na tokratni Generalni skupščini bodo udeleženci obravnavali dogajanje na Generalni skupščini, ki jo je 20. junija v Ljubljani organiziral VZMD, in katere glavni sklepi so se nanašali na učinkovito zaščito interesov malih delničarjev, kot izjemno pomembnega segmenta lastnikov, ter na povezovanje nacionalnih združenj na mednarodni ravni in s tem učinkovitejšo izmenjavo informacij in znanj. Sprejeli bodo načrte, cilje in proračun za prihodnje leto, predstavili aktivnosti posameznih nacionalnih združenj in razpravljali o novih članih in sodelavcih ter o sodelovanju med pravniki nacionalnih združenj Euroshareholders. Posebno pozornost bodo namenili aktualni gospodarski krizi, pravnim ukrepom v primeru družbe Fortis ter dokumentom o gospodarskih prevzemih Evropske komisije in Evropskega parlamenta.

 

Že danes zvečer se bodo predstavniki posameznih združenj Euroshareholders, strokovnjaki s področja investicij in nekateri najvidnejši gospodarstveniki v starem središču Wiesbadna srečali na pogovorih in večerji v sproščenem ambientu, jutri pa se bo pod okriljem DSW odvijala tudi šesta mednarodna konferenca investitorjev, katere glavne iztočnice bodo letos plače direktorjev, kolektivne tožbe evropskih investitorjev ter pričakovanja in zahteve sodobnih investitorjev. Glavni govorci bodo pomembni gospodarstveniki, kot so Max Dietrich Kley (nekdanji director CEO BASF), Werner Brandt (CFO SAP), Andreas Pohlmann (vodilni koordinator pogajanj pri Siemensu), in priznani strokovnjaki s področja investicij, kot sta Guy Wyser - Pratte in Vladimir Yakushev.

 

Tovrstna srečanja so izrednega pomena zlasti v času globalne finančne krize, recesije in zaostrenih ekonomskih razmer, ko VZMD še izdatneje teži k tesnejšemu mednarodnemu sodelovanju - ob izmenjavi izkušenj, iskanja in uvajanja najprimernejših strategij in rešitev, vsled učinkovite zaščite malih delničarjev - s sorodnimi in sestrskimi organizacijami ter združenji na evropski in globalni ravni.