VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov je danes predstavilo prvo mednarodno konferenco Investo.si o investicijskih priložnostih v Sloveniji in regiji jugovzhodne Evrope. Več kot 50-im investitorjem iz celega sveta so se predstavila vodilna slovenska podjetja ter organizacije. O specifičnih vidikih investiranja v jugovzhodni Evropi in o ekonomskih in političnih vidikih ter investicijskih rizikih na globalni ravni v današnjem finančnem okviru sta govorila tudi avtoriteti na tem področju dr. Erhard Busek in dr. Giorgio Dominese.

Udeležence je pozdravil dr. Andrej Bajuk, slovenski finančni minister, ki je izrazil upanje, da bodo udeleženci dojeli Slovenijo in njeno gospodarstvo kot priložnost, kamor se splača investirati in upa na uspešno sodelovanje v prihodnosti. Izpostavil je uspeh prizadevanj VZMD ter pripravljenost vlade RS tudi za nadalnje konstruktivno sodelovanje z Vseslovenskim združenjem malih delničarjev. Dr. Erhard Busek, koordinator Pakta za stabilnost jugovzhodne Evrope je nadaljeval s predstavitvijo specifičnih vidikov investiranja v jugovzhodni Evropi, kjer je izpostavil posebne razmere v Sloveniji in državah jugovzhodne Evrope. Zagotovil je, da »ima ta regija veliko možnosti za investiranje in je kompetitivno ter stabilno okolje za investicije«. Dr. Giorgio Dominese, koordinator Centralne vzhodno evropske mreže univerz (CEEUN) je predaval o ekonomskih in političnih vidikih ter investicijskih rizikih na globalni ravni v današnjem finančnem okviru. V nadaljevanju srečanja so vodilna slovenska podjetja in predstavniki vlade predstavili priložnosti za investicije. Dean čerin je predstavil Poslovni sistem Mercatorja d.d., mag. Polona Peterle delovanje Ljubljanske borze, Peter Skubic Krko d.d., Vado Keranoviæ Interevropo d.d., mag. Barbara Jama Živalič Petrol d. d., Dejan Podgoršek Slovensko turistično organizacijo, mag. Iztok Lesjak Tehnološki park Ljubljana, s svojim obiskom pa je prijetno presenetil tudi Marko Kryžanowski, predsednik uprave Petrola, ki je poudaril in pohvalil »prizadevanja Vseslovenskega združenja malih delničarjev, ki je uspelo v Slovenijo pripeljati več kot 50 investitorjev iz več kot 30-ih držav iz celega sveta. Verjamem, da bo Slovenija s svojim znanjem in izkušnjami v regiji jugovzhodne Evrope tudi v prihodnosti predstavljala most za investicije iz celega sveta v to regijo.«.

Paulo Portinho, predstavnik Svetovne federacije investitorjev v Braziliji je prikazal stanje glede investicij in sodelovanje z Brazilijo, Claus Silfverberg iz Svetovne federacije investitorjev pa je udeležence izobrazil o velikih trikih malih investitorjev. Povezovalec programa Peter Frankl je z aktualnimi in deloma provokativnimi vprašanji ustvaril izjemno vzdušje na prvi mednarodni konferenci investo.si ter hkrati zaključka trodnevnega mednarodnega srečanja najvidnejših predstavnikov delničarjev in investitorjev s celega sveta v Ljublajni, ki ga je organiziralo VZMD.

V okviru tridnevnega mednarodnega gospodarskega srečanja predstavnikov organizacij investitorjev in delničarjev (Euroshareholders in WFIC - World Federation of Investors Corporations) je v petek, 20. junija 2008, potekala generalna skupščina Evropskega združenja malih delničarjev, na kateri so sprejeli pomembne sklepe o povezovanju nacionalnih združenj ter učinkovito zaščito interesov malih delničarjev, kot izjemno pomembnega segmenta lastnikov. Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankoviæ je vse povabljene v petek zvečer nagovoril in gostil na slavnostni večerji na Ljubljanskem gradu, kjer je imel slavnostni govor glavni organizator mednarodnega srečanja mag. Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev ter poseben gost prof. dr. Felix Unger, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti, ki je, poleg dr. Buseka in dr. Dominsea, nepričakovano, a prijetno presenetil s svojim nagovorom o poslovni etiki in odgovornosti investitorjev za uravnotežen trajnostni razvoj.

Po besedah mag. Kristjana Verbiča, predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev je »namen gospodarskega srečanja najbolje izkoristiti priložnost za predstavitev slovenskega gospodarstva, naložbenih, poslovnih in strateških možnosti in potenciala Slovenije, srednje in jugovzhodne Evrope ter slovenskemu gospodarstvu omogočiti navezavo pomembnih mednarodnih oz. globalnih stikov. Obe združenji, WFIC in Euroshareholders, sta namreč ugledni mednarodni instituciji, ki združujeta vplivne investitorje, ekonomiste in mnenjske voditelje na nacionalnih in mednarodnih ravneh in ponosni smo, da se jih je srečanja v Ljubljani udeležilo rekordno število. Hkrati pa smo veseli, da se tudi vodilna slovenska podjetja, organizacije in predstavniki vlade zavedajo pomembnosti povezovanja z investitorji na mednarodni ravni in da so se v takšnem številu odzvali našemu povabilu.«

 

Po konferenci je sledil skupinski izlet na Bled s kosilom ter številnimi ogledi in aktivnostmi.

Naš sopotnik je bila prijetna domača glasba

 

 

Kosilo na Blejskem gradu

 

Skupinska fotografija

 

Jean-Pierre Paelinck, Generalni sekretar Euroshareholders na vožnji s pletno

 

Jean-Pierre Paelinck in podžupan Bleda mag. Slavko Ažman

 

Norvežan John Petter Tollefsen uresničuje svoje štiridesetletne sanje o veslanju na Blejskem jezeru

 

Euroshareholders je združenje evropskih organizacij delničarjev. Ustanovljeno je bilo leta 1992 in združuje 29 organizacij iz držav Evropske unije in 5 izven EU. Svetovna federacija investitorjev (WFIC) pa je bila ustanovljena že leta 1960 kot svetovna federacija klubov investitorjev in danes združuje 20 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev s celega sveta.

Značke: mednarodno