delnicarji bodo izgubili delnice

V VZMD te dni beležimo izjemno število zaskrbljenih klicev in sporočil v zvezi z vrednostnimi papirji na ukinjenih registrskih računih pri Centralni klirinško-depotni družbi (KDD) ter njihovim skorajšnjim podržavljenjem oz. avtomatičnim prenosom na državno Kapitalsko družbo (KAD). Ker bo ta prenos dokončen in bo vključeval tudi vsa že dospela denarna upravičenja iz naslova teh delnic in/ali obveznic, se mnogi zanimajo za možnosti ohranitve ali vnovčenja le-teh z brezplačnim prenosom k »Delniški OPORI« pri VZMD (VIDEO) - brez odpiranja trgovalnih računov pri borzno-posredniških družbah in s tem povezanih stroškov. Na vse klice in mnogotera vprašanja v Združenju le stežka odgovarjamo, zato smo pripravili ODGOVORE NA 4 NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA (FAQ):

 

Kako rešim svoje delnice in/ali denarna upravičenja (z ukinjenega registrskega računa)?!

Delnice, obveznice in/ali pripadajoča denarna upravičenja je s prehodnih oz. ukinjenih registrskih računov pri KDD potrebno prenesti najkasneje do 31. 12. 2021. Poleg prenosa na trgovalni račun pri kateri izmed borzno-posredniških družb, je VZMD za delničarje pripravil enostavno in ugodno rešitev v obliki civilne družbe »Delniška OPORA«. Morebitne vrednostne papirje in/ali denarna upravičenja najbolj racionalno in enostavno »rešite« s PRISTOPNO IZJAVO in NALOGOM ZA PRENOS  v varno okrilje »Delniške OPORE«. Pristopno izjavo pošljete na VZMD (Hrenova 13, 1000 Ljubljana), Nalog za prenos z dokazilom o istovetnosti (kopija osebnega dokumenta ali overitev samega Naloga) pa pošljete na KDD (Tivolska 48, 1000 Ljubljana). Tako lahko svoje delnice in/ali denarna upravičenja preprosto rešite od doma, brez vsakršnih poti in obiskov borznih posrednikov

Kadarkoli je stroškovno upravičeno, v VZMD po avtomatizmu poskrbimo še za pridobitev zapadlih denarnih upravičenj iz naslova preteklega imetništva delnic in/ali obveznic - dividende, denarne odpravnine od iztisnitev, preoblikovanj, obresti ipd. Pridobivanje oz. izterjava neizplačanih dividend, ki so zapadle pred septembrom 2019, je - glede na uspešne izkušnje VZMD s preko 3.000 tovrstnimi zahtevki - še mogoča. V primeru, da ste imeli v lasti delnice, ki so bile v zadnjih 5 letih iztisnjene/odvzete in denarne odpravnine niste prejeli, nas na to še posebej opozorite na delnice@vzmd.si ali telefon 031 770 771, vsak delavnik med 10:00 in 16:00.

 

Kaj pa v primeru dedovanja ali (še) neurejene zapuščine?

V primeru, da so delnice vpisane na ime pokojnika, morate Nalogu za prenos priložiti tudi pravnomočni Sklep o dedovanju in dokazilo o istovetnosti (kopijo osebnega dokumenta dediča ali overitev Naloga). V kolikor pravnomočnega Sklepa o dedovanju (še) nimate, nas na to posebej opozorite na delnice@vzmd.si ali telefon 031 770 771, vsak delavnik med 10:00 in 16:00.

 

Ali sploh imam delnice, obveznice in/ali denarna upravičenja - ali imam imetje, ki bo konec leta podržavljeno?!

Docela natančne podatke o lastništvu oz. uradni izpis iz evidence lahko pridobite pri Centralni klirinško-depotni družbi (KDD), Tivolska 48, 1000 Ljubljana. Seveda smo tudi v VZMD, pri ekipi »Delniške OPORE«, pripravili analize o imetnikih in stanjih na ukinjenih registrskih računih, vendar vam - tudi če ste glede imetništva morda negotovi - svetujemo, da se NEMUDOMA lotite prenosa delnic, obveznic in denarnih upravičenj z ukinjenih računov, saj morda prav vsem ne bomo več utegnili pravočasno odgovoriti na individualna vprašanja in stanja, posebej glede na skorajšnji rok (31.12.2021) za prenos ter praznično obdobje in precej daljši čas dostave pisemskih pošiljk. Torej, tudi če niste popolnoma prepričani, ali dejansko imate delnice oz. obveznice na ukinjenem registrskem računu, vam predlagamo, da vsaj preventivno sprožite opisan postopek prenosa.

 

Ali se mi prenos delnic sploh splača, glede na vrednost samih delnic?

V VZMD zaznavamo, da so delničarji od prenosa delnic pogosto odvrnjeni s strani borzno-posredniških družb, s pojasnilom, da so njihove delnice »ničvredne« oz. njihova vrednost ne bo pokrila niti stroškov prenosa delnic in odpiranja trgovalnega računa. Da takšne navedbe praviloma ne držijo, so v zadnjih 5 letih pokazala ravno prizadevanja in uspehi v okviru »Delniške OPORE«Prenos delnic »Delniški OPORI« je brezplačen, letno nadomestilo pa VZMD že šesto leto ohranja pri zgolj 9,00 € (za portfelje do vrednosti 10.000,00 €). Prav tako se je izkazalo, da je mogoče t.i. »ničvredne« delnice pogosto prodati tudi po precej visokih cenah, če le so sicer razdrobljeni mali delničarji povezani, združeni v sveženj delnic in skupno zastopani preko VZMD. Tako je bilo že na desetine postopkov za dosego čim višjih kupnin oz. denarnih odpravnin uspešno zaključenih, precej pa jih je tudi še v teku.

V okviru programa »Delniška OPORA« smo v zadnjih 5 letih pomagali ohraniti in zagotoviti dejanski donos že za več kot 7.000 delničarjev. Poleg tega VZMD - kot poslovodja programa »Delniška OPORA« - s svojimi strokovnimi sodelavci aktivno spremlja dogajanja v delniških družbah, se udeležuje skupščin, si prizadeva za ustrezen donos iz naložbe (dividende) ter - ob izraženi volji oz. izpolnjenih pogojih - omogoča skupne prodaje delnic več delničarjev, pri čemer je moč doseči precej boljše pogoje prodaje ter zmanjšanje stroškov ipd. Za zaščito interesov delničarjev VZMD s svojimi sodelavci po potrebi sproža tudi sodne in druge postopke (v primerih iztisnitev, pripojitev, preoblikovanj, oškodovanj, izigravanj ipd.) ter zagotavlja strokovno podporo, prav tako pa poskrbi za izterjave denarnih upravičenj - tudi že zapadlih(!) - kot so dividende, iztisnitvene odpravnine in druga izplačila.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si