VZMD in predstavnica Sekcije malih delničarjev Term 3000, Danica Pukšič, vodita pravno bitko proti večinskemu deničarju Savi, d.d.

Na predlog večinskega delničarja Sava, d.d., so 19. novembra 2007, na sedežu družbe Naravni park Terme 3000 Moravske Toplice, d.d., odločali o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja - Sava, družba za upravljanje in financiranje, d.d. - za plačilo primerne odpravnine.

 

Skupščina je na tej točki sprejela sklep, da mora Sava, d.d., kot glavni delničar (imetnik kar 90 % osnovnega kapitala družbe), preostalim (manjšinskim) delničarjem izplačati denarno odpravnino v znesku 8,29 € za vsako delnico.

 

Danica Pukšič, predstavnica sekcije Terme 3000 pri VZMD, ki šteje 169 članov (od skupno 443 malih delničarjev), ocenjuje, da je ta znesek prenizek, saj ne upošteva realnega premoženjskega stanja družbe Terme 3000, d.d., zato je predlagala sodni preizkus. Najvišja cena delnice je v letu prevzema od glavnega delničarja družbe znašala 10,53 € za delnico. Od prevzema dalje je vrednost nihala in se avgusta 2004 ustalila pri ceni 8,34 € za delnico. Glavni delničar navaja, da je današnja vrednost delnice 8,29 €. Ker njihovih cenitev pri VZMD niso sprejeli, so jih zahtevali preko sodišča, le-to pa je zahtevku ugodilo.

 

Strokovnjaki in ugledni zunanji sodelavci VZMD za področje cenitev in revizorskih poročil menijo, da cenitev ni ustrezna, saj je prenizka. Predlagajo ponovno cenitev, kajti doslej niso bile uporabljene vse metode, ki bi bile v korist malih delničarjev in jih stroka v cenitvah predvideva. Dopolnjen strokovno pravni predlog je bil 23. maja 2008 podan na sodišču v Kranju.

 

Žal pri VZMD ne morejo napovedati, kdaj bo postopek končan, saj čakajo na razsodbo gospodarskega sodišča v Kranju, ki bo na podlagi njihovega drugega predloga bodisi razpisalo nov narok bodisi določilo primerno ceno na podlagi obravnavanih materialov. Od tega je odvisno, ali bo morala družba Sava, d.d., malim delničarjem Term 3000, d.d., doplačati še kakšno razliko na že izplačane denarne odpravnine.

 

Vsi tisti, ki so svoje delnice »že prodali« in so prejeli denarno odpravnino, bodo v primeru povišanja cene odpravnin kljub »neprostovolnji prodaji, ki pač ima zakonsko podlago v ZDG-1« dobili razliko, ki jo bo naknadno določilo sodišče.

 

 

 

 

Značke: iztisnitev