sporocilo1920

Včeraj se je z devetimi skupščinami - ki jih tudi v okviru prizadevanj programa »Delniška OPORA« pozorno spremljajo v VZMD - zaključil skupščinsko najintenzivnejši mesec v letu. Že navsezgodaj zjutraj je tako potekala skupščina družbe KOMPAS SHOP, d.d., ki so ji sledile še skupščine družb CELJSKI SEJEM, d.d., KOROŠKE PEKARNE, d.d., TELEMACH TEZNO, d.d., ŽELEZAR ŠTORE, DRUŽBA POOBLAŠČENKA, d.d., SIP, d.d., AGIS TECHNOLOGIES, d.d., MEJA ŠENTJUR, d.d., in UNION HOTELI, d.d.

Na skupščini družbe UNION HOTELI je VZMD podal nasprotni predlog, s katerim je predlagal izplačilo dividend v višini 5,00 €, za kar bi družba namenila 8.823.890,00 €, od skupno 17.101.126,05 € bilančnega dobička. Ob tem je Izvršni direktor, Matej Rigelnik, zatrjeval, da bi z izplačilom dividend družbi nastala enormna škoda zaradi prejete državne pomoči ob epidemiji COVID-19. Kljub temu je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, vztrajal pri nasprotnem predlogu in delitvi dobička, saj je nedopustno da le delničarji ne prejmejo ustreznega učinka oz. donosa iz svoje naložbe ter ustvarjenega dobička, hkrati pa po besedah samega Rigelnika celo vse investicije družbe potekajo nemoteno. Mag. Verbič je večkrat opozoril, da je potrebno spoštovati zakonske zahteve ter tako tudi 399. člen Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki med drugim izrecno opredeljuje, da je sklep skupščine izpodbojen, če se v takšnih primerih delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini 4 % osnovnega kapitala, kar se je že večkrat potrdilo tudi v neposredni sodni praksi. 

Večinski delničar AXOR HOLDING, d.d. (75,35 %), kljub temu ni podprl nasprotnega predloga VZMD, oz. je podprl prvotni predlog o ne-delitvi dividend, zaradi česar je mag. Verbič na skupščini napovedal sodno izpodbijanje takšnega sklepa. Slednje je kot vse kaže razburilo Rigelnika do te mere, da je mag. Verbiču po skupščini celo grozil, česar v Združenju niso doživeli že vrsto let. V VZMD se čudijo tudi podpori KAD - Kapitalske družbe (18,75 %) predlogu o ne-delitvi dividend, saj bi glede na trenutne razmere mislili, da slednji išče dodatna sredstva zase ter posredno tudi za državni proračun. Sicer se je včerajšnja skupščina zaključila z imenovanjem Tadeja Počivavška za člana Upravnega odbora družbe Union hoteli. 

Na skupščini družbe KOMPAS SHOP so bili sprejeti vsi s sklicem predlagani sklepi. Kljub 22.264.728,00 € bilančnega dobička konec leta 2019, delničarji letos ne bodo prejeli dividend. VZMD je sicer podal Nasprotni predlog s katerim je predlagal dividendo v višini 14,00 € bruto na delnico, za kar bi družba porabila 8.324.414,00 €, vendar predlog ni prejel podpore večinskega delničarja PROALTIA, d.o.o. (86,20 %). Delničarji so se seznanili z odstopoma Sama Primožiča in Sama Majheniča iz Nadzornega sveta družbe ter na njuni mesti imenovali Heleno Šparovec in Anjo Zabret. Prav tako je bil sprejet sklep o povečanju osnovnega kapitala družbe, pri katerem bodo lahko (vsaj v prvem krogu) sodelovali vsi obstoječi delničarji.

Bilančni dobiček v višini 508.467,47 € ostaja nerazporejen tudi v primeru družbe ŽELEZAR ŠTORE D.P., je bil pa sprejet sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe, zaradi česar bodo delničarji do 31. 8. 2021 prejeli izplačilo v višini 1,55 € na delnico. VZMD si sicer v tem primeru še naprej prizadeva za dosego pogojev za izstop iz družbe pod primernimi pogoji, pri čemer zastopa 49 delničarjev (2,00 %).

Združenje je nasprotni predlog pripravilo tudi za skupščino družbe TELEMACH TEZNO, kjer sta Uprava in Nadzorni svet predlagala, da bilančni dobiček v višini 720.411,97 € ostane nerazporejen. Nasprotni predlog VZMD je tako predvideval delitev približno polovice omenjenega zneska oz. dividendo v višini 20,00 € bruto na delnico. Žal je bil tudi v tem primeru sprejet prvotni predlog, delničarji pa posledično ostajajo brez dividend.

Podobna zgodba se je odvila tudi v primeru družbe CELJSKI SEJEM, kjer je VZMD prav tako podal nasprotni predlog za delitev dividend v višini 1,00 € bruto na delnico oz. skupno 559.258,00 €. Tudi v tem primeru je bil sprejet prvotni predlog po katerem bilančni dobiček v višini 1.202.188,44 € ostaja nerazporejen.                                            

V primeru družbe SIP, je VZMD predlagal dividendo v višini 6,00 € bruto na delnico, za kar bi družba porabila 2.481.576,00 € od sicer 7.903.380,76 € bilančnega dobička. Tudi tu takšen sklep žal ni bil sprejet, je bil pa sprejet nasprotni predlog delničarja Sebastjana Bogataja, po katerem so delničarji upravičeni do dividende v višini 1,20 € bruto na delnico. Ker prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta ni predvideval delitev dividend, so v VZMD zadovoljni, da bodo delničarji prejeli vsaj nekakšen donos za svoje delnice, žal pa sama vsebina sklepa ni skladna s predpisi, saj sklep ne vsebuje točnega presečnega datuma upravičenosti do dividend.

Sicer so brez dividend po včerajšnjih skupščinah ostali še delničarji KOROŠKE PEKARNE, AGIS TECHNOLOGIES in MEJE ŠENTJUR.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si