Na današnje skupščine družbe Trimo, d.d., na kateri je bilo prisotnega 99,37 % kapitala z glasovalno pravico, je VZMD zastopal odvetnik Marko Majstorović. Glavni delničar družba European Architectural Systems je za skupščino predlagal izključitev manjšinskih delničarjev družbe, pri čemer je za denarno odpravnino predvidel 2,17 € na delnico. Po argumentiranem nasprotovanju ponujeni odpravnini ter samim tozadevnim postopkom s strani predstavnika VZMD in drugih delničarjev, je bila omenjena točka umaknjena z dnevnega reda, z obrazložitvijo, da bo pripravljena ustreznejša ponudba. 

Skupščina je odločala  tudi o uporabi 478.177,26 € bilančnega dobička, pri čemer je VZMD, z nasprotnim predlogom, želel doseči izplačilo praktično celotnega zneska, posebej oz razloga, da bi utegnilo priti do iztisnitve vseh malih delničarjev. Večinski delničar je podprl prvotni predlog ter je celotni znesek ostal nerazporejen.

V popoldanskem času je potekala tudi skupščina družbe Trimo MSS d.d., ob prisotnosti 54,91 % kapitala, kjer kot večinski delničar nastopa družba Trimo d.d. (54,90 %). VZMD je na skupščini podal nasprotni predlog, s katerim je predlagal delitev praktično celotnega lanskega bilančnega dobička, oz. 36,00 EUR na delnico, vendar se o nasprotnem predlogu - ker je bil sprejet prvotni predlog uprave in nadzornega sveta o nerazporeditvi bilančnega dobička v višini 906.610,00 EUR - ni glasovalo. VZMD je zato napovedal izpodbijanje takšnega sklepa.

Na skupščini družbe Adria Airways sta bila prisotna le 2 delničarja, večinski delničar AA International Aviation Holding in VZMD, ki ga je zastopal Predsednik, mag. Kristjan Verbič.
Na skupščini, ki je v pretežnem delu potekala v angleškem jeziku, je VZMD nasprotoval podelitvi razrešnic upravi in nadzornemu svetu družbe ter izpostavil, da niti slabi rezultati družbe (9,19 milijonov € izgube, ob prihodkih v višini 150 milijonov €), ne upravičujejo tako nizke denarne odpravnine (0,15 € na delnico) ponujene iztisnjenim delničarjem.

Na skupščini družbe KS Naložbe, ki ima 33.445 delničarjev, so bili prisotni le trije delničarji, poleg VZMD (0,0366%), ki ga je zastopal odvetnik Blaž Strojan, še delničar Kalantia limited (45,8701%), ki ga je zastopal Igor Lah, ter Jakob Finžgar (0,1089 %).

Na skupščini je VZMD podal Nasprotni predlog, s katerim je predlagal, da se večino od 419.912 € bilančnega dobička, nameni za delitev dividend v višini 0,10 € na delnico. Kljub opozorilu predstavnika VZMD, o obvezni minimalni delitvi dobička in izpodbojnosti sklepa, je skupščina potrdila prvotni predlog uprave in nadzornega sveta, s katerim se je vse bilančni dobiček razporedil v druge rezerve iz dobička, VZMD pa je napovedal možnost izpodbojne tožbe.

VZMD je nasprotoval in napovedal možnost izpodbijanja tudi pri sklepu, ki upravo družbe pooblašča za pridobivanje lastnih delnic družbe, pri čemer lahko uprava med drugim, po svoji presoji in ob soglasju nadzornega sveta s sklepom umakne lastne delnice, brez nadaljnjega sklepa o zmanjšanju osnovnega kapitala.   Zadnja, 5. točka dnevnega reda o spremembi Statuta družbe, je bila na skupščini umaknjena, saj na skupščini bi bilo zadostne prisotnosti kapitala za sprejetje sklepa.

Skupščine družbe Elektro Maribor, na kateri je bilo prisotnega 86,78 % kapitala, so se udeležili predstavniki Republike Slovenije, Kapitalske družbe (KAD), Modre zavarovalnice, družbe Ampelus Holding Limited, društva MDS, in VZMD, ki ga je zastopal mag. Verbič.

Elektro Maribor je v letu 2015 posloval zelo dobro, skupina pa je z 11,6 milijoni € dosegla najvišji čisti poslovni izid v zgodovini, ob začetku pomembnih investicij in povečanju števila odjemalcev. Po nasprotnem predlogu največjega delničarja, Republike Slovenije, so delničarji sprejeli sklep, s katerim se bo od 5.455.521,78 € bilančnega dobička za delitev dividend namenilo 5.359.251,84 €, oz. 0,1628 € na delnico. Prvotni predlog je sicer predvideval dividendo v višini 0,16 € na delnico.

Delničarji so odločali tudi o pooblastilu upravi za pridobivanje in odsvajanje lastnih delnic, pri čemer je predlog Republike Slovenije (ki jo zastopa Slovenski državni holding - SDH) predvideval, da lahko uprava družbe v obdobju od 1. 9. 2016 do 31. 3. 2018 kupuje lastne delnice po ceni med 2,07 € in 2,76 €, podan pa je bil tudi nasprotni predlog, ki je predvideval ceno med 2,07 € in 7,58 € za delnico. Ob tem se je vnela polemika o tem, da ne SDH, ne družba ne želita razkriti kdo je opravil cenitve, ki so podlaga za predlog odkupne cene. Ob tem so predstavniki družbe pojasnili, da je družba posredovala le podatke, ne more pa razkriti, kdo je cenitev naredil, saj tega noče razkriti naročnik. Ob tem je Predsednik VZMD, kot tudi drugi delničarji opozoril na nespejemljivost takega ravnanja do delničarjev.

Delničarji so Nasprotni predlog Društva MDS zavrnili z 93,46 %, prvotni predlog RS pa podprli z 93,51%.


Sorodna sporočila:

TRIMO - Sekcija VZMD proti neodgovorni prodaji po neprimerni ceni, neposrednemu konkurentu podjetja - odprto pismo najvišjim predstavnikom Republike Slovenije - Četrtek, 10.12.2015


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - investo.international