20181129 130419

Včeraj je na Brdu pri Kranju potekal 13. Vrh slovenskega gospodarstva, v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in ob sodelovanju Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Tokratni Vrh je sprejel formulo 6 TOP ukrepov za gospodarsko odličnost, ključnih za dosego ambicioznih ciljev do leta 2025.
Poleg preko 350 vodilnih predstavnikov gospodarstva in institucij, so se dogajanja aktivno udeležili tudi Direktor, pristojen za Slovenijo, pri Generalnem direktoratu za ekonomske in finančne zadeve (DG ECFIN) pri Evropski komisiji, Manfred Bergmann, Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, Minister za finance, dr. Andrej Bertoncelj, Minister za okolje in prostor, Jure Leben, Minister za javno upravo, Rudi Medved, Minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, Ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek, idr.
Tudi tokratnega Vrha se je na povabilo organizatorjev udeležil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič (VIDEO z lanskoletnega Vrha), ki je aktivno sodeloval v delovni skupini za oblikovanje predlogov ukrepov na področju razvitosti finančnega trga. V slednji so med drugim sodelovali še Državni sekretar na Ministrstvu za finance, Metod Dragonja, Predsednik uprave SID Banke, mag. Sibil Svilan, Namestnica glavnega izvršnega direktorja SKB banke, mag. Vojka Ravbar in dolgoletna Predsednica uprave Zavarovalnice Triglav, Nada Klemenčič.
Skupina je najprej opredelila tri najpomembnejše ukrepe, pri čemer je mag. Verbič posebej izpostavil pomen ukrepov na področju »razvoja trga kapitala z vsemi finančnimi instrumenti, pridobivanju zaupanja in spremembi regulative«, kar je bilo kasneje izglasovano med 6 TOP ukrepov, sprejetih na letošnjem Vrhu gospodarstva.
Ob oblikovanju predlogov pa je Predsednik VZMD spomnil tudi na žalostno dejstvo, da Državni zbor RS, kljub krepko prekoračenemu roku Ustavnega sodišča RS, še vedno ni odpravil ugotovljene protiustavnosti v Zakonu o bančništvu iz leta 2013 (VIDEO), ki je bil takrat osnova za zloglasno razlastitev preko 100.000 vlagateljev v slovenskih bankah, med tem ko je bil kompleksni Zakon o trgu finančnih instrumentov, s kar 562 členi, ravno prejšnji teden sprejet po nujnem postopku brez resne razprave (VIDEO) in brez glasu proti, čeprav so določeni deli v izrecnem nasprotju s pravnim redom EU, ter v nekaterih delih izjemo poslabšuje pogoje za vlagatelje in slovensko investicijsko okolje.

 

Sorodna sporčila:

VIDEO REPORTAŽA z 12. Vrha slovenskega gospodarstva v znamenju razvojnega partnerstva treh generacij 2018 - 2025 - petek, 24.11.2017

VIDEO REPORTAŽA s sinočnjega 9. Vrha slovenskega gospodarstva, ob slavnostnem podpisu Smernic korporativne integritete ter oblikovanju konkretnega predloga prednostnih ukrepov politike, za čimprejšnjo zagotovitev ekonomske suverenosti Republike Slovenije - sreda, 15.10.2014

BRUSELJ, BRDO - VIDEO REPORTAŽA s 7. Vrha slovenskega gospodarstva ter o podelitvah nagrad »European Public Affairs Awards«, kjer je bil med nominiranci za »NGO of the Year« tudi EuroFinuse z VZMD - četrtek, 15.11.2012


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev