vrh malega gospodarstva 2019

Na Brdu pri Kranju danes poteka 8. Vrh malega gospodarstva, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), in se ga je tradicionalno udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ter priložnost izkoristil tudi za nekatere pogovore in sestanke. Zbrane so uvodoma nagovorili Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, Predsednik GZS, Boštjan Gorjup, in Direktor DUOL, d.o.o., Dušan Olaj. Sledilo je več panelov, okroglih miz in predstavitev, podeljena pa so bila tudi priznanja »Excellent SME«.

Predsednik VZMD se je po začetnem delu Vrha odpravil v Štore, kjer je potekala skupščina družbe Železar Štore D.P., d.d. V slednji VZMD - preko Delničarskih sporazumov in programa »Delniška OPORA« - zastopa kar 48 delničarjev z 2,02 % vseh delnic, za katere si prizadeva doseči skupni izstop oz. prodajo pod poštenimi pogoji. Marca je bila namreč objavljena Prevzemna ponudba v kateri so prevzemniki STORKOM ŠTORE, d.o.o., Mačkošek Marjan in Subotič Tomaž, ponujali 4,82 € za delnico. Ob tem je VZMD male delničarje opozoril, da je po ugotovitvah njihovih strokovnih sodelavcev sorazmerni kapital lastniških deležev treh večjih naložb družbe bistveno večji od zneskov, po katerih je te iste naložbe knjižil Železar Štore D.P. Te razlike je za pribl. 12,45 € na posamezno delnico - torej cca. kar 4,85 mio € razlike pri vseh delnicah, na katere se prevzemna ponudba nanaša oz. 12,07 mio € razlike pri celotni družbi! Hkrati so v VZMD opozorili tudi pred možnostjo, da bi pod enakimi pogoji prevzemniki kasneje izvedli tudi iztisnitev malih delničarjev iz družbe.

Večina malih delničarje ni odločila za sprejem takšne prevzemne ponudbe, VZMD pa je bil deležen ostrega odziva s strani prevzemnikov. V VZMD ob tem poudarjajo, da je njihovo poslanstvo korektno informiranje malih delničarjev ter ščitenje njihovih pravic in interesov, hkrati pa s strani prevzemnikov žal niso prejeli dodatnih informacij za katere so jih zaprosili.

Na današnji skupščini je bilo prisotnega 87,09 % kapitala z glasovalno pravico, delničarji pa so se seznanili z Letnim poročilom za leto 2018 ter po predlogu Nadzornega sveta imenovali nove/stare člane Nadzornega sveta, ki so ostali Šarlah Alfred, Korošec Rok, Kaluža Ladislav, Mačkošek Marjan in Subotič Tomaž. Na sami skupščini je delničar Senčič Bojan (11,48%) sicer podal nasprotni predlog, s katerim je namesto Korošca in Kaluže v Nadzorni svet predlagal sebe in Hribernik Antona, vendar je takšen predlog prejel le 14,98 % podpore.

Največji delničar in eden izmed nedavnih prevzemnikov, Tomaž Subotič (29,48 %), je tik pred skupščino umaknil svoj predlog o Povečanju osnovnega kapitala družbe, s katerim je sicer razširil dnevni red. V kolikor bi bil takšen predlog sprejet bi bile nove delnice obstoječim delničarjem ponujene po ceni identični prevzemni – torej 4,82 € za delnico. Zaradi morebitnih nepravilnosti pri postopkih organiziranega zbiranja oz. prenosa pooblastil (posebej za največjega delničarja Tomaža Subotiča) je Predsednik VZMD napovedal možnost izpodbijanja sklepov o imenovanju dveh nadzornikov, kjer je pri glasovanju prišlo do razlik, ki bi utegnile prinesti drugačno sestavo Nadzornega sveta


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev