VZMD nadaljuje z aktivnostmi za zaščito malih delničarjev NKBM.Obnovljena so intenzivna pogajanja z upravo,sočasno pa VZMD,skupaj s civilnima iniciativama,pripravlja morebitno samostojno akcijo,ki bo omogočila zaščito interesov malih delničarjev.

Vseslovensko združenje malih deležnikov je v zaključni fazi priprav na skupščino NKBM, ki je sklicana za 8. julija. V lastniški strukturi NKBM je več kot 103 tisoč malih delničarjev, ki se lahko priključijo iniciativi, ki želi sooblikovati odgovore na ključna vprašanja NKBM v strateškem poslovnem načrtu.

 

V VZMD trenutno potekajo priprave za samostojno akcijo zbiranja pooblastil, sočasno pa še vedno potekajo pogajanja z vodstvom NKBM o uvrstitvi na listo pooblaščencev v okviru organiziranega zbiranja pooblastil, ki ga pripravlja uprava NKBM. Po mnenju VZMD še vedno obstaja nekaj upanja za racionalno reševanje problematike in konstruktivno sodelovanje z NKBM glede predlogov na skupščini, vendar kljub temu ostajajo realisti in hkrati izvajajo priprave za samostojno akcijo.

 

VZMD bo vztrajal, da morajo mali delničarji glede na lastniško strukturo pridobiti ustrezen vpliv na upravljanje družbe in zastopstvo v nadzornem svetu ter možnost sodelovanja pri oblikovanju odgovorov na možne nadaljnje spremembe lastniške strukture, ki morajo biti tudi v interesu malih delničarjev in strategiji razvoja NKBM, ki se nanaša na vlogo malih delničarjev.

 

VZMD je že pred dobrim tednom pričelo z opozorili, da se na skupščini NKBM lahko pojavijo tudi predlogi, ki bi utegnili dodatno oslabiti položaj malih delničarjev v tej pomembni finančni instituciji v slovenskem bančnem prostoru. Ključno vprašanje, ki ga vodstvo banke še ni predstavilo delničarjem, je po mnenju VZMD strategija razvoja do 2012/2013, ki je povezano tudi z možnimi spremembami v lastniški strukturi NKBM in drugimi sorodnimi vprašanji. VZMD bo s pogovori o možnostih konstruktivnega sodelovanja z banko vztrajalo še do najkasneje četrtka, v vsakem primeru pa z vsemi aktivnostmi ščitilo interese malih delničarjev mariborskega finančnega konzorcija.