sporočilo242020

VZMD najostreje nasprotuje Pozivu Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS), ki nadzornikom in vodstvom družb priporoča, naj se dobiček ne razdeli, ali pa se razdeli le delno. VZMD ob tem izpostavlja, da mora odločitev o delitvi dividend ostati v domeni lastnikov, torej delničarjev ter da se dividende delijo iz (dela) dobička, ki ga je družba ustvarila v preteklih letih in ne v tekočem letu. 

Prav tako so v VZMD izrecno zadržani do Poziva Agencije za zavarovalni nadzor, naj zaradi negotovih razmer v zvezi z epidemijo COVID-19 vse zavarovalnice, pozavarovalnice in pokojninske družbe začasno zadržijo izplačila dividend. Ob tem v Združenju opozarjajo, da dividende za številne delničarje in tudi pokojninske sklade v Republiki Sloveniji predstavljajo pomemben vir prihodkov in sredstev, hkrati pa so predvsem mali delničarji primorani pokrivati tudi vse višje in nesorazmerne stroške, povezane s samim imetništvom vrednostnih papirjev. 

"Glede na dejstvo, da se bo z letošnjimi dividendami delil bilančni dobiček iz leta 2019, ki je bil v mnogih primerih rekorden, v VZMD nikakor ne vidimo razlogov za kakršenkoli odlog, preložitev ali znižanje dividend. Prav nasprotno, višje dividende bodo ugodno vplivale na - zaradi posledic epidemije prizadete - državljane-delničarje, kot tudi na samo Republiko Slovenijo, ki bi ob tem pobrala več - po novem ne več 25 %, pač pa 27,5 % - davka, hkrati pa bi kot delničarka v številnih uspešnih družbah tudi sama prejela zavidljive dividende," je odločna stališča dodatno utemeljil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. 

Poleg navedenega v VZMD pozivajo delniške družbe, naj vprične razmere izkoristijo za pripravo izvedb skupščin in glasovanj preko elektronskih informacijskih sredstev oz. na daljavo, saj edino skupščine delničarjev lahko sprejemajo ključne odločitve, ki so v tem času za delniške družbe še toliko pomembnejše.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev