aple VZMD ZIUPPP

Zavod Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) vse zakonodajalce in odločevalce ter politične stranke in civilno družbo opozarja na eklatantno in daljnosežno škodljivo nespoštovanje načela enakosti pred zakonom, kot temeljne človekove pravice po Ustavi RSV petek sprejeti Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) namreč predvideva pravico do delnega povračila izplačanih nadomestil plače delavcem na začasnem čakanju na delo samo in zgolj za gospodarske družbe, ustanovljene po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, zadruge ali fizične osebe, ki zaposlujejo delavce v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja.

Povračila izplačanih nadomestil plače delavcem na začasnem čakanju na delo bi tako veljala samo za delodajalce v profitnem oziroma gospodarskem sektorju. Zavodov, društev, zbornic in drugih organizacij - ki niso financirane iz Proračuna RS (!) - trenutna določba ne zajema, čeprav zaposlujejo nekaj več kot 9.300 delavcev in mnoge med njimi, zaradi posledic koronavirusa SARS-CoV-2, začasno ne morejo zagotavljati dela. Hkrati vse te pravne osebe in v njih zaposleni plačujejo enake davke, prispevke in ostale obveznosti v Proračun RS. V Združenju zato vabijo tudi preostale organizacije, društva in zavode, ki so izvzeti iz ZIUPPP, naj se apelu VZMD pridružijo. 

Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, je tako že včeraj na Vlado RS, Državni zbor RS in Državni svet RS naslovil apel, izrazil protest ter predlagal, da se določba prvega odstavka 2. člena ZIUPPP po nujnem postopku spremeni oz. dopolni tako, da bodo tudi negospodarske organizacije, ki niso financirane iz Proračuna RS, upravičene do delnega povračila izplačanih nadomestil delavcem. Ob tem je še izpostavil, da je »enakost pred zakonom temeljna človekova pravica po Ustavi RS. Varnost delavcev in ohranjanje delovnih mest v negospodarstvu pa je prav tako pomembno, kot  seveda ohranitev delovnih mest v gospodarstvu«. 

V Združenju pozdravljajo takojšen odziv Generalnega sekeratriata Vlade RS, saj so že včeraj prejeli obvestilo, da je bil apel VZMD odstopljen v proučitev Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Hkrati izražajo upanje in pričakovanje, da bo kar najhitreje odpravljena izrazito diskriminatorna in krivična ureditev ter sprejeta ustrezna dopolnitev ZIUPPP.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev