V zakonskem roku je 77 od 124 bivših malih delničarjev Dinos, d.d., na podlagi poziva VZMD in v sodelovanju s strokovno odvetniško ekipo, vložilo svoje predloge za sodno preveritev ustreznosti denarnega nadomestila, ki ga je iztisnjenim delničarjem Dinosa ponudil glavni delničar. Cilj sedanje vodstvene ekipe Dinosa je bil namreč iztisniti oz. razlastiti male delničarje po neprimerno nizki ceni, zato so v VZMD skupaj z odvetniško pisarno, cenilci in z malimi delničarji, ki so se na njih obrnili, vse bivše male delničarje povabili, da se pridružijo sporazumu, ki - poleg udeležbe v postopku - omogoča podlago za pogajanja o dodatni denarni odpravnini, ki naj bi se približala pošteni ceni za njihove povečini že izplačane delnice.

16. junija 2008 je bila 11. seja skupščine Dinos, d.d., ki je odločila o iztisnitvi manjšinskih delničarjev na predlog glavnega delničarja Euro trend, d.o.o., ki je bil na dan skupščine lastnik 54.628 delnic oz. 92,56 % deleža družbe Dinos. Na skupščini je bil tako izglasovan sklep, da znaša pravična denarna odpravnina 180,00 € za 1 delnico družbe. Sklep je bil vpisan v sodni register in KDD - Centralna klirinško depotna družba, d.d., je 4. julija na glavnega delničarja prenesla vse preostale delnice.

Številni delničarji so šele s pisnim obvestilom, ki so ga prejeli konec avgusta 2008, ko so potekli vsi roki za pritožbo, izvedeli, da so bili iz družbe iztisnjeni in kar nekaj dotedanjih delničarjev družbe Dinos se je na VZMD obrnilo z opozorilom, da je iztisnitvena cena oz. »denarna odpravnina« le blizu tretjine knjigovodske vrednosti in da se jim nikakor ne zdi poštena. Zato so v VZMD pristopili k intenzivnemu iskanju možnosti za morebitni sodni postopek in v sodelovanju s strokovno odvetniško ekipo pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani pravočasno (glavni delničar to sicer izpodbija) sprožili postopek sodnega preizkusa denarne odpravnine.

Sicer VZMD razpolaga z informacijami, da naj bi glavni delničar v zadnjem času (od začetka decembra 2008) pričel z odsvajanjem delnic družbe, kar bi lahko pomenilo tudi, da namerava odsvojiti premoženje družbe, kar bi lahko imelo za posledico, da iztisnjeni mali delničarji ob zaključku postopka preveritve denarne odpravnine ne bi uspeli doseči izplačila od glavnega delničarja. Zato VZMD pripravlja aktivnosti tudi v smeri sprožitve sodnih ukrepov glede tozadevnega zavarovanja interesa bivših malih delničarjev Dinosa.

Značke: iztisnitev