sporočilo942020

Evropska federacija investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (Better Finance), je v tem tednu objavila vrsto mnenj, predlogov in ukrepov, ki jih je pripravila skupaj z združenji investitorjev širom Evrope. Tako želi tudi posameznim vlagateljem in uporabnikom finančnih storitev iz vseh držav članic EU zagotoviti jasne informacije ter pomoč. Evropska federacija investitorjev - katere ustanovni član je tudi VZMD - ob tem opozarja, da je pandemija COVID-19, skupaj z nujnimi ukrepi za njeno zajezitev, že grobo posegla v kapitalske trge. Vlagatelji in varčevalci iz EU tako čutijo močan pritisk in bodo zagotovo med prvimi, ki jih bo prizadela gospodarska in finančna kriza, ki bo neizogibno sledila številnim finančnim ukrepom vlad ter finančnih institucij.

Better Finance je zato - skupaj s Federacijo Evropskih borz (FESE) in drugimi pomembnimi deležniki - evropskim odločevalcem poslal odprto pismo, s katerim poudarja, kako pomembno je, da ostanejo evropski regulirani kapitalski trgi odprti tudi v trenutnih razmerah. Ti namreč udeležencem na trgu še naprej omogočajo zbiranje kapitala in upravljanje naložb, nudijo dostop do denarja in pomagajo upravljati tveganja, tako za institucionalne kot male vlagatelje. Če bi jih zaprli, bi to imelo pogubne posledice za gospodarstvo EU.

Opozorila večine nacionalnih združenj v EU se nanašajo na skupščine delniških družb. Med tem ko je VZMD delniške družbe v Sloveniji že pozval, naj skupščine organizirajo prek spleta in pri tem omogočijo razpravo in glasovanje delničarjev, Nemško združenje investitorjev (DSW) poudarja, kako pomembno je, da se letnih skupščin ne odpoveduje, temveč samo prestavi. Če se podjetja odločijo za izvedbo skupščin prek spleta, pa morajo delničarjem omogočiti postavljanje vprašanj in glasovanje. V DSW svarijo pred novim zakonom, ki podjetjem dovoljuje, da v letu 2020 organizirajo izključno spletne letne skupščine, saj lahko to vodi do omejevanja pravic delničarjev tudi po krizi.

Podobno tudi Dansko združenje delničarjev (DAF) spodbuja izvedbo letnih skupščin prek spleta ter vsa podjetja, ki kotirajo na borzi, poziva, naj srečanja delničarjev za zasebne vlagatelje organizirajo pozneje. Obenem jih poziva, naj - v skladu z delniško demokracijo in pravicami delničarjev - poskrbijo za obveščanje o posledicah širjenja COVID-19. DAF prav tako poziva danski parlament k znatnemu povečanju davčno podprte delniške sheme (ASK), s katero bi zasebne vlagatelje spodbudili, da v banke vložijo večje zneske zasebnih tekočih sredstev.

Malteško združenje malih delničarjev (MASS) opozarja, da bodo delničarji bank že tako ali tako v težkem položaju zaradi izgube dobička, ki je posledica prostovoljne odločitve bank, da bodo pomagale pri blaženju posledic, ki jih bodo zaradi uradnih ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja koronavirusa, čutili mnogi posamezniki in podjetja. Opozorilo so izdali potem, ko se je v medijih pojavil predlog za uvedbo davka na izredni dobiček, ki so ga banke pridelale v letu 2019, s katerim bi pomagali kriti stroške, ki jih bo malteška vlada utrpela zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

Portugalsko združenje vlagateljev (ATM) med drugim predlaga preložitev rokov za uvedbo evropskih uredb in direktiv ter uvedbo izrednih ukrepov, s katerimi se zagotovi nadaljnje delo finančnih posrednikov, nadzornikov, revizorjev in izdajateljev ter izdajanje pomembnih opozoril v zvezi z dobički, ki se nanašajo na posledice širjenja COVID-19.

Združenje delničarjev Združenega kraljestva (UKSA) izraža zaskrbljenost zaradi odpovedi letnih skupščin ter posledičnega manjka komunikacije s strani podjetij, v katera njihovi člani vlagajo, med tem ko v ShareSoc, Združenju individulanih delničarjev Združenega kraljestva, »izražajo pomisleke glede odvisnosti podjetij od močnega zadolževanja […], pri čemer podjetja poslujejo z minimalno količino denarja in zalogami lastniškega kapitala, zaradi česar so slabo pripravljena na izpade poslovanja ter prekinitve dobavnih verig, ki so posledica pandemije COVID-19«. V Združenju med drugim poudarjajo, da »zaradi karantene mnoga podjetja odlagajo izplačila dividend« ter da je to »nesrečen, a preudaren ukrep za zaščito bank pred množičnimi zamudami pri plačilih, ki bo po pričakovanjih vplivalo na njihove bilance.« ShareSoc hkrati poudarja, da »so številni upokojenci odvisni od dividend in od prihodka, ki jim ga te zagotavljajo«.

Podobno tudi Francoska federacija individualnih investitorjev in investitorskih klubov (F2iC) poziva podjetja, naj se odpovedo dividendam, če to od njih zahtevajo razmere, hkrati pa so pripravili več pobud za svoje člane, med katere spadajo posamezni vlagatelji, podjetja in javni organi. Več organizacij, članic F2iC, je podpisalo tudi poziv k boljši zaščiti individualnih investitorjev in vlagateljev.

Better Finance je objavil tudi stališče VZMD, ki odločno nasprotuje pozivu Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS), ki se je zavzelo za nedelitev oz. okrnjeno delitev dobičkov; to nasprotovanje velja še toliko bolj, ker se dividende izplačujejo za dobičke, ki so jih podjetja ustvarila v preteklem letu in ne v 2020. VZMD nasprotuje tudi pozivu Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), namenjenemu vsem zavarovalnicam, pozavarovalnicami in pokojninskim družbam, da naj začasno odložijo izplačila dividend zaradi širjenja COVID-19. Tako kot drugod v Evropi tudi v Sloveniji dividende za številne delničarje in tudi pokojninske sklade in nenazadnje državni proračun predstavljajo pomemben vir prihodkov.

Ob prenekaterih domačih in tujih  razmišljanjih o ne-izplačevanju dividend, pa v VZMD dodatno izpostavljajo primer Gorenjske banke. Slednja pred lansko iztisnitvijo malih delničarjev praktično ni delila dividend, ali pa so bile te minimalne. Zdaj pa - ko je banko dokončno prevzela srbska AIK Banka, poslovneža Miodraga Kostića - si je novi lastnik konec minulega meseca od 48 mio € bilančnega dobička, izplačal kar za 41 mio € dividend! Slednje v čudno luč postavlja tudi včeraj predstavljeni - očitno zapozneli(?!) - Makrobonitetni ukrep Banke Slovenije, s katerimi je bankam in hranilnicam začasno omejila razdelitev dobičkov. 


Sorodna sporočila:

VZMD odločno proti zadržanju, preložitvi ali zmanjšanju dividend ter takšnim pozivom ZNS in AZN, skupščine pa naj družbe pričnejo izvajati preko elektronskih komunikacijskih sredstev - četrtek, 02.04.2020

Delniška OPORA – tokratna skupna prodaja delnic zaradi razmer nekoliko skromnejša, VZMD pa si kontinuirano prizadeva doseči optimalne pogoje prodaj - torek, 31.03.2020

BRUSELJ – mednarodna konferenca Evropske federacije investitorjev ob aktivni udeležbi mednarodnih poslovno-investitorskih programov VZMD - sreda, 20.11.2019

BRUSELJ – na zasedanju Evropske federacije investitorjev odločna podpora prizadevanjem VZMD za poravnavo z razlaščenimi vlagatelji v slovenske banke ter za odpravo škodljivih in neevropskih sprememb Zakona o trgu finančnih instrumentov - torek, 19.11.2019

BETTER FINANCE – že sedmo letno poročilo o dejanskih donosih dolgoročnih in pokojninskih varčevanj kaže zaskrbljujočo sliko ter opozarja na tempirano bombo pokojninskih sistemov v EU - evropski kapitalski trgi donosnejši od večine pokojninskih produktov - podpora vseevropskemu produktu osebnega pokojninskega zavarovanja - četrtek, 03.10.2019

BUKAREŠTA – številna visoka srečanja in odmevne konference ob predsedovanju Romunije Svetu EU - vidna in aktivna vloga VZMD ter BETTER FINANCE - petek, 05.04.2019


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev