FSUG21922V Bruslju že drugi dan poteka sestanek Strokovne posvetovalne skupine uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG), ki jo sestavlja 20 članov iz 11 držav EU. Pomembnega sestanka se kot polnopravni član aktivno udeležuje tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, hkrati tudi edini predstavnik Republike Slovenije v najvišjem strokovnem telesu Evropske komisije, za področje finančnih storitev, njihovih uporabnikov in potrošnikov. Strokovna posvetovalna skupina je v prostorih Generalnega direktorata za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov (FISMA) - skupaj s predstavniki Evropske komisije - razpravljala ter oblikovala predloge o številnih aktualnih problematikah in področnih zakonodajnih postopkih oz. Direktivah, med drugim o hipotekarnih in potrošniških posojilih ter obrestovanjih, pobudah za digitalni Evro in odprte finance itn.

Predstavljena pa je bila pomembna in daljnosežna raziskava Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE) ter Nemškega združenja delničarjev (DSW), o stanju in ovirah pri participaciji in uveljavljanju pravic malih delničarjev oz. individualnih vlagateljev v EU, pri kateri je vidno sodeloval tudi VZMD - predvsem z dokumentiranimi primeri konkretnih spornih praks. Temu primerno je ob predstavitvi Christiane Holz iz DSW ter Agnes Le Thiec iz DG FISMA, razpravljal tudi mag. Verbič, pri čemer je med drugim izpostavil, da »so predstavljeni problemi zgolj vrh ledene gore ter da se v praksi v Sloveniji spopadamo z veliko globljo problematiko in težavami že pri prenašanju delnic med borzno-posredniškimi družbami, izplačilih dividend ipd. Tu vlada resnični divji zahod, saj kot kaže za finančne posrednike ne obstajajo nikakršne omejitve, predvsem z vidika individualnih investitorjev oz. malih delničarjev. In če ni omejitev za finančne posrednike, ni razumnih razlogov, da bi ljudje vlagali svoje prihranke na kapitalskem trgu. V EU imamo tako ogromno sredstev v lasti gospodinjstev, ki se hranijo v drugih oblikah, namesto da bi poganjala evropsko gospodarstvo!« Poleg vloge finančnih posrednikov je mag. Verbič izpostavil tudi šokantne težave, s katerimi se v VZMD soočajo ob izjemno sporni dokapitalizaciji, iztisnitvi delničarjev (VIDEO: https://youtu.be/sbpD4J3fLpI) in preoblikovanju družbe MERCATOR - vse s strani večinske FORTENOVA GRUPE, v lasti ruskih SBERBANK in VTB BANK - ter s tem povezano sistematično kršenje sankcij EU, po trdnem prepričanju strokovnih sodelavcev Združenja. Predsednik VZMD se je dotaknil tudi 9-letne kalvarije 110.000 razlaščenih imetnikov delnic in podrejenih obveznic slovenskih bank (VIDEO: https://youtu.be/vXpezj0t5as) ter institucionalnih poskusov onemogočanja civilne družbe »Delniška OPORA«.  

Člani Strokovne posvetovalne skupine so na sestanku izvolili tudi svojega Predsednika, pri čemer je večino glasov prejel Alin Iacob, Predsednik Romunskega združenja uporabnikov finančnih storitev (AURSF), ki ga je podprl tudi mag. Verbič. VZMD s sestrsko organizacijo AURSF uspešno sodeluje tudi v okviru BETTER FINANCE, kjer sta oba Predsednika združenj tudi člana Izvršnega odbora. Tako se je mag. Verbič, ob predsedovanju Romunije Svetu EU, udeležil mednarodne konference in srečanja BETTER FINANCE ter visokega srečanja EUROFI, ob zasedanju gospodarskih in finančnih ministrov EU v Bukarešti (VIDEO: https://youtu.be/d0ABNd1I9gs), Alin Iacob pa se je aktivno udeležil lanske mednarodne konference, ki sta jo na Bledu pripravila BETTER FINANCE in VZMD (VIDEO: https://youtu.be/JoaQyqZlVwg).


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si