Konec minulega tedna so delničarji družb Herz, d.d., in Paloma, d.d., prejeli dopise, s katerimi jih je VZMD obvestil o nedavnih skupščinah obeh družb, na katerih sta glavna delničarja sprejela sklep o izključitvi manjšinskih delničarjev ter prenosu vseh delnic na glavna delničarja. V primeru Palome so (si) kot primerno denarno odpravnino določili 4,01 € na delnico, v primeru Herza pa 9,00 € na delnico.

V VZMD so se za posebno in neposredno obveščanje delničarjev odločili, ker je v obeh družbah še precejšnje število delničarjev, ki ostajajo zgolj na registrskih računih pri KDD. Zaradi procesa ukinjanja registrskih računov ter novega načina izplačevanja vseh denarnih sredstev iz naslova imetništva vrednostnih papirjev, bo namreč denarna odpravnina izplačana le delničarjem, ki bodo na dan vpisa iztisnitve v sodni register hranili svoje delnice na trgovalnem računu pri borzno-posredniški družbi oziroma na fiduciarnem računu odvetnika, kar jim predlagajo v VZMD, v sklopu zastopniške sheme Delniška OPORA. Slednje namreč - za veliko večino malih delničarjev z registrskimi računi - predstavlja cenovno najracionalnejšo rešitev, saj strošek pristopa k Delniški OPORI znaša 9 €, izplačilo denarne odpravnine pa znaša 7,00 €, torej skupaj le fiksnih 16,00 €.

Delničarji lahko k Delniški OPORI pristopijo z izpolnitvijo PRISTOPNE IZJAVE in NALOGA ZA PRENOS. Pristopno izjavo delničarji pošljejo na VZMD (Hrenova 13, 1000 Ljubljana), nalog za prenos pa lahko osebno oddajo v vložišču KDD (Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana) ali pa ga pošljejo po pošti – v tem primeru je potrebno obrazec overiti na upravni enoti. V VZMD zato še posebej vabijo vse delničarje v družbah, kjer se pričakuje oz. so v teku iztisnitve ter še niso uredili prenosa svojih delnic z registrskih računov, da čimprej prenesejo svoje delnice k Delniški OPORI, saj bodo ti delničarji sicer ostali tako brez delnic, kakor tudi brez ponujene denarne odpravnine – podobno pa velja tudi za izplačila dividend, še opozarjajo v VZMD.

Sicer bodo strokovni sodelavci VZMD - tudi v obeh navedenih primerih - preverili primernost izglasovane višine denarne odpravnine ter po potrebi sprožili postopek za sodno preveritev denarne odpravnine.


Sorodna sporočila:

PALOMA – poslednja skupščina brez dividend, VZMD bo preveril primernost denarne odpravnine ob iztisnitvi malih delničarjev - Četrtek, 22.06.2017

SKUPŠČINSKI PETEK – HERZ iztisnitev, ELEKTRO GORENJSKA dividende, POMORSKA DRUŽBA in DELO PRODAJA novi nadzorniki in bilančne izgube - Petek, 07.07.2017


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international