Ilirika Modra Zvezda Zahteva za dopolnitev dnevnega reda splet Page 1

Potem ko je Upravni odbor družbe Ilirika Modra Zvezda, d.d., za 20. 12. 2019 sklical skupščino delničarjev, je VZMD včeraj v zakonskem roku podal Zahtevo za dopolnitev dnevnega reda ter predlaga glasovanje o redni likvidaciji družbe. Na VZMD se je namreč v zadnjem času od skupno 294 malih delničarjev obrnilo že blizu 100 zaskrbljenih in razočaranih delničarjev s skupno preko 20 % vseh delnic.

Združenje tako likvidacijo in prenehanjem družbe predlaga, da se razdeli preostalo premoženje družbe delničarjem, še preden največji delničar, Ilirika, d.d., oz. z njegove strani postavljeni organi družbe - z nadaljnjim neuspešnim upravljanjem družbinega premoženja oziroma nizanjem zaporednih poslovnih izgub, kakor so to počeli v času od ustanovitve dalje - družbino premoženje povsem razvrednotijo, tako da delničarjem nazadnje ne bo ostalo nič. Največji delničar, ki se je ostalim delničarjem - ob njihovi dokapitalizaciji s stvarnimi vložki - predstavljal kot uspešen gospodarstvenik, se je namreč izkazal za slabega gospodarja.

Zato VZMD že v samem sklepu likvidacijskemu upravitelju tudi nalaga naj še posebej pozorno pregleda morebitne zahtevke do povezanih organizacij (družba Ilirika borzno posredniška hiša d.d., Ilirika Zavarovanje d.o.o., Ilirika Fintrade d.o.o., Beli Admiral d.o.o. in Igor Štemberger ter morebitni drugi subjekti, kjer ima Igor Štemberger, ali njegovi družinski člani, pomemben delež), za katere bi ugotovil, da so preko poslov, sklenjenih z družbo, pridobile korist, ki je ni mogoče upravičiti s tržnimi razmerami oziroma pogoji.

Kot so ob tem izpostavili strokovni sodelavci VZMD je bila družba (v največji meri) ustanovljena s stvarnimi vložki malih delničarjev (v 165 izbranih delniških družbah), ki so se znašli v stiski ob ukinitvi brezplačnih registrskih računov pri KDD in so pričakovali pozitivne učinke te sinergije. Prvi mož borznoposredniške družbe Ilirika (in Ilirike Modra Zvezda), Igor Štemberger, je javno izjavil, da pričakuje tudi uvrstitev družbe v borzno kotacijo. Mali delničarji so svoje delnice izročili družbi, pri borznoposredniški družbi Ilirika odprli plačljive borzne račune, do uvrstitve na borzo pa nikoli ni prišlo. Še več, januarja 2018 se z delnicami Modre Zvezde ni dalo trgovati več niti preko platforme SI.ENTER.

Z objavo prevzemne ponudbe družbe Ilirika, kjer prevzemnik ponuja 0,20 € za delnico – kar je skoraj 600% manj, kot je bila emisijska vrednost delnice leta 2016 – pa je postalo jasno, da družba ne zasleduje (več) pozitivnih učinkov sinergij za male delničarje, ampak samo pozitivne učinke za prevzemnika. Že ob objavi sramotno nizke prevzemne ponudbe, so v VZMD opozorili, je konec leta 2018 knjigovodska vrednost delnice znašala 0,96 €, ob izdaji delnic leta 2017 pa je emisijska vrednost posamezne delnice znašala 1,10 € ter da so delnice, ki so jih delničarji v Iliriko Modro Zvezdo vlagali kot stvarne vložke, vredne precej več - tudi več kot 50-krat več - kot jim je s prevzemno ponudbo ponujala Ilirika.

V VZMD so prepričani, da je prednost redne likvidacije, ki bi bila izvršena brez nepotrebnega odlašanja, predvsem v tem, da vložki malih delničarjev ne trpijo še nadaljnjih izgub. Če pa predlagani sklep o likvidaciji ne bi bil sprejet in bi bili mali delničarji »obsojeni« na daljše čakanje na izplačilo sedanje poštene vrednosti svoje naložbe, bo po prepričanju strokovnih sodelavcev VZMD vsekakor moralo biti dovolj časa tudi za izvedbo revizije, zaradi preveritve vodenja poslov družbe s povezanimi osebami (iz letnega poročila namreč izhaja, da teh poslov ni bilo malo).


Sorodna sporočila:

ILIRIKA MODRA ZVEZDA – enormno oškodovanje vlagateljev, če bo ILIRIKA po bagatelni prevzemni ponudbi dokončno razvodenila delnice in izpeljala iztisnitev malih delničarjev, ki so jih v treh letih zaupali svoje naložbe pod očitno dvoumnim sloganom »ZAUPANJE, KI BOGATI«! - četrtek, 24.10.2019


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev