Čez natanko teden dni je na sedežu družbe Intereuropa, d.d., sklicana skupščina, kjer namerava večinski delničar, državna Pošta Slovenije, d.o.o. (93,59%) iztisniti preko 2.500 delničarjev družbe. V VZMD so zgoroženi nad dejstvom, da zaradi razmer ob izbruhu bolezni COVID-19 skupščina družbe še vedno ni bila preklicana. Toliko bolj, ker so se za preklic v tem času odločili celo v družbi, Petrol, d.d., katere skupščina je bila predvidena šele 23. aprila. Zato se v Združenju sprašujejo, ali je družbi, ki jo posredno že obvladuje Republika Slovenija, sporna iztisnitev delničarjev res tako pomembna, da je pripravljena tvegati celo zdravje vodstva in delničarjev, ki jih sili, da se skupščine udeležijo, kljub izrecnim priporočilom in omejitvam Vlade RS!?!

 

Vse od objave prevzemne ponudbe v VZMD prejemajo klice in sporočila ogorčenih malih delničarjev, ki se s prevzemno ceno 1,45 € na delnico nikakor niso strinjali, zato je tudi niso sprejeli. Slednja je namreč znatno nižja od tečaja 2,76 € na Ljubljanski borzi, kakor je delnica kotirala pred objavo prevzemne ponudbe. Kljub temu jim zdaj grozi, da bodo ostali brez svojih delnic in ob tem dobili prav mizerno odpravnino v enaki višini kot v prevzemni ponudbi. 

Pošta Slovenije, kot vse kaže, poskuša iztisnitev na vsak način izvesti v 3-mesečnem obdobju po "uspešni" prevzemni ponudbi ter na ta način preprečiti morebitne sodne preizkuse primernosti denarne odpravnine, ob tem pa jih zdravje očitno prav nič ne zanima. Iz VZMD so kljub temu danes na družbo in največjega delničarja naslovili prošnjo za posredovanje dodatnih gradiv, na podlagi katerih bodo še dodatno preverili ustreznost ponujene denarne odpravnine. 

V VZMD so zato vsem delničarjem, ki so se obračali na Združenje, svetovali naj se na skupščino vsekakor prijavijo ter neposredno izrazijo nezadovoljstvo s ponujeno denarno odpravnino. To lahko še vedno storijo, seveda pa jim v Združenju ob tem svetujejo, da poskrbijo tudi za svoje zdravje! VZMD je sicer prejšnji teden vse delniške družbe že pozval, naj vprične razmere izkoristijo za pripravo izvedb skupščin in glasovanj preko elektronskih informacijskih sredstev oz. na daljavo. Zato v Združenju upajo, da bo družba naposled vendarle poskrbela bodisi za preklic skupščine, bodisi za varno izvedbo skupščine na daljavo.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev