Sinoči se je na 1. seji sestala Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov. Seje so se udeležili vsi člani: dr. Borut Bratina, dr. Ludvik Toplak in dr. Miran Mejak, ki je bil izvoljen za predsednika Komisije. Komisija je obravnavala 9 prijav, prispelih od objave javnega poziva, dne 11. 2. 2009, do pričetka seje. Pet kandidatur je bilo sprejetih, kot primernih za avtonomno, strokovno in kredibilno zastopanje in ustrezen odraz segmenta lastniške strukture malih delničarjev v organih nadzora delniških družb. Tako je VZMD prva seznama kandidatov, ki jih je Komisija evidentirala na tokratni seji, že posredoval družbam Kapitalska družba, d.d., (KAD), in Petrol, d.d. Komisija pa je pritrdila tudi pozivu Nadzornemu svetu Zavarovalnice Triglav, d.d., in ga priporočila še za številne druge družbe.

Preostale štiri kandidate (in dodatna dva, katerih kandidaturi sta na sedež VZMD prispeli še med samo sejo) bodo člani Komisije VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov v kratkem povabili še na individualne pogovore - predvidoma pa tudi vse, katerih kandidature bo Komisija prejela v prihodnje. Na tokratni seji pa je Komisija že izoblikovala in sprejela prva predloga oz. seznama kandidatov. Prvi je bil po seji Komisije poslan na KAD, d.d., - skladno z dogovorom predsednika VZMD, mag. Kristjana Verbiča, z v. d. predsednika uprave KAD, Borutom Jamnikom - in drugi na Nadzorni svet Petrola, skladno z dogovorom v okviru 1. seje Komisije za imenovanja in nagrajevanja, (oblikovane na 39. seji Nadzornega sveta družbe Petrol, d.d.), dne 22. 1. 2009.

Komisije VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov se je med drugim seznanila tudi s pobudo oz. pozivom, ki ga je predsednik VZMD, dne 11. 2. 2009, poslal Nadzornemu svetu Zavarovalnice Triglav, d.d. Komisija je poziv v celoti podprla ter sprejela priporočilo, da se ga pošlje vsaj vsem delniškim družbam, v katerih so - poleg Republike Slovenije in »paradržavnih« skladov (KAD, SOD) - v lastniški strukturi pomembno prisotni tudi mali delničarji. Besedilo poziva sledi.
Glede na pomemben delež in številčno prisotnost malih delničarjev v lastniški strukturi vas pozivamo, da pri oblikovanju predloga za izvolitev članov Nadzornega sveta upoštevate tudi predloge malih delničarjev oz. njihovega združenja - Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD). Z željo po zagotovitvi uravnotežene sestave nadzornih svetov, ki bi ustrezno odražala lastniško strukturo, je VZMD zagotovil nabor kompetentnih in neodvisnih strokovnjakov, ki so - temu primerno ter seveda v interesu posamezne delniške družbe - pripravljeni sprejeti odgovornosti članstva in delovanja v nadzornih svetih. Pričakujemo, da boste navedeno upoštevali pri oblikovanju vašega predloga za izvolitev članov Nadzornega sveta ter morebitnem formiranju Nominacijskega odbora, kakor ga opredeljuje Kodeks korporativnega upravljanja Kapitalske družbe (KAD), vsled pričakovanj, da bodo nadzorni sveti družb sestavljeni skladno s kriteriji, ki so navedeni v tem Kodeksu, priporočilih dobre prakse in kriterijih, ki jih oblikuje Kadrovsko-akreditacijski svet pri Vladi Republike Slovenije (KAS).