sž žgp 23 9 2020Na ravnokar zaključeni skupščini družbe SŽ – ŽELEZNIŠKO GRADBENO PODJETJE, d.d., je bilo prisotnega 92 % kapitala z glasovalno pravico. V okviru prizadevanj civilne družbe »Delniška OPORA« se je skupščine aktivno udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Slednji je podal Nasprotni predlog za precej višjo dividendo ter opozoril na dejstvo, da kar četrtina delničarjev svojih delnic še vedno ni prenesla z ukinjenih registrskih računov oz. računa za prenos na KAD. Tem delničarjem v kratkem grozi dokončen odvzem njihovih vrednostnih papirjev, kakor tudi vseh prihajajočih in že zapadlih dividend (2,97 € na delnico v letu 2017 in 3,05 € na delnico v letu 2019). Tudi zato je direktor Tine Svoljšak izrazil pripravljenost za iskanje ustreznih rešitev, medtem ko je v predstavitvi letnega poročila izpostavil, da je družba po finančnih kazalnikih najboljše gradbeno podjetje v Sloveniji, ki je v letu 2019 kar podvojila poslovni izid, ob 68 mio € pa ustvarila tudi 43 % višje prihodke, kot v letu 2018.

Iz VZMD sicer vse delničarje, ki imajo svoje delnice še vedno na prehodnih oz. ukinjenih registrskih računih pri KDD, vabijo da jih prenesejo k civilni družbi »Delniška OPORA«, ki jo vodi VZMD, ter si tako zagotovijo prejem rednih dividend, kakor tudi izterjavo že zapadlih. K »Delniški OPORI« lahko pristopijo z enostavno izpolnitvijo PRISTOPNE IZJAVE in NALOGA ZA PRENOS. Pristopno izjavo delničarji pošljejo na VZMD (Hrenova 13, 1000 Ljubljana), nalog za prenos pa lahko osebno oddajo na vložišču KDD (Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana), ali pa ga pošljejo po pošti – v tem primeru utegne KDD zahtevati dodatna dokazila o istovetnosti (overjen podpis oz. kopija osebnega dokumenta).

Uprava in Nadzorni svet družbe sta skupščini predlagala, da se - od skupno 13.020.344,98 € bilančnega dobička - za dividende nameni le 2.001.926,60 €, medtem ko bi preostanek ostal nerazporejen, delničarji pa bi tako prejeli skromne dividende v višini 2,65 € na delnico. VZMD je zato podal Nasprotni predlog po katerem bi delničarji prejeli dividendo v višini 7,00 €, za kar bi družba namenila 5.288.108,00 EUR. Žal večinska delničarja, poleg VZMD tudi edina prisotna na skupščini - SLOVENSKE ŽELEZNICE, d.o.o. (79,82 %), in RAFAEL d.o.o. (12,22 %) - nista sledila argumentom mag. Verbiča, da bi dvig dividende ugodno vplival tudi na preko 220 malih delničarjev, za katere vse višji stroški finančnih posrednikov, povezani z imetništvom delnic ter celo s samim izplačilom dividend, pomembno zmanjšajo končno oz. dejansko prejeto izplačilo ter donos. Tako je bil sprejet prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta, dividende bodo izplačane 13. 10. 2020.

Gorazda Podbevška in Dušana Mesa pa so delničarji imenovali v nadzorni svet še za tretji mandat.

 

Predsednik VZMD se je udeležil tudi včerajšnje skupščine družbe MLINOSTROJ, d.d., kjer je bilo prisotnega kar 97,75 % kapitala z glasovalno pravico. Direktor in največji delničar družbe Miroslav Jerin (39,51 %) je ob predstavitvi letnega poročila izpostavil stabilno poslovanje družbe, navkljub resno zaostrenim razmeram v panogi. Tudi v tem primeru je VZMD podal nasprotni predlog za uporabo bilančnega dobička, saj je prvotni predlog dividende predvideval borih 15.885,00 € oz. 0,20 € bruto na delnico, medtem ko bi preostanek v višini 1.471.495,00 € ostal nerazporejen. Nasprotni predlog VZMD je tako predvideval delitev 794.250,00 € oz. dividende v višini 10,00 € bruto na delnico, ki ga je podprl tudi delničar ILIRIKA MODRA ZVEZDA, d.d. (11,29 %).

Mag. Verbič je opozoril, da izplačilo nižje - prvotno predlagane - dividende ni racionalno z vidika večine manjšinskih delničarjev, saj žal za njih izplačilo dividend povzroči stroške pri borzno-posredniških družbah oz. bankah, ti pa so v nekaterih primerih celo višji od same dividende - torej se delničarjem povzroča realni minus. Žal je bil tudi tem primeru sprejet prvotni predlog poslovodstva družbe, zaradi česar sta delničarja ILIRIKA MODRA ZVEZDA, d.d., in VZMD napovedala izpodbijanje takšnega sklepa.

Delničarji so za člana nadzornega sveta, predstavnika delničarjev že za četrti mandat imenovali Jožeta Zupanca in Sonjo Gregorič, pri čemer je bil sprejet Nasprotni predlog delničarja Jožeta Zupanca (20,58 %), da mandat članoma nadzornega sveta začne teči z dnem imenovanja in ne 14. 07. 2020, kot je sicer predlagal Nadzorni svet.


Sorodna sporočila:

Slovenske železnice ŽGP – z nasprotnim predlogom delničarji do dividend iz 13,24 mio € dobička; obeti iz posodobitve železniške infrastrukture in sodelovanja pri gradnji 2. tira Koper–Divača. - petek, 08.09.2017

KS NALOŽBE, MARLES, HRAM HOLDING, PECIVO, ELMA TT, TTN, MLINOSTROJ, MEJA ŠENTJUR, ZRC TRBOVLJE - nadaljevanje intenzivnega skupščinskega tedna ob aktivni udeležbi VZMD - torek, 28.08.2018

VZMD danes na skupščinah IMP TIO – v likvidaciji in Mlinostroj ter na poslovni konferenci Adriatic Clean City Forum - sreda, 27.09.2017


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si