20180831 100521

Z današnjim dnem se zaključuje izjemno intenziven skupščinski teden v katerem se je zvrstilo kar 38 skupščin, ki jih v VZMD pozorno spremljajo tudi zaradi vključenosti njihovih delničarjev v program »Delniška OPORA« ter Delničarske sporazume in postopke skupnih prodaj v okviru VZMD. Samo danes se je tako zvrstilo kar 13 takšnih skupščin, in sicer družb: CERTA HOLDING, d.d., KOMPAS SHOP, d.d., KOROŠKE PEKARNE, d.d., FMR HOLDING, d.d., TELEMACH TABOR, d.d., TERME DOBRNA, d.d., UNION HOTELI, d.d., TELEMACH POBREŽJE, d.d., VEPLAS, d.d., GOZDNO GOSPODARSTVO SLOVENJ GRADEC, d.d., SŽ – ŽELEZNIŠKO GRADBENO PODJETJE, d.d., TELEMACH TEZNO, d.d., in TRIMO MSS, d.d. VZMD je na več skupščinah podal nasprotne predloge, s katerimi je predlagal dividende oz. delitev večjega dela dobička med delničarje. V vseh primerih je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, tako poslovodstva, kot tudi večje delničarje opomnil, da so nekatere gospodarske družbe delničarjem že pričele izplačevati celotne bilančne dobičke (primer Akrapovič, d.d.) spričo vse večje negotovosti glede morebitnih novih davčnih bremen za imetnike in vlagatelje na kapitalskem trgu, glede na tozadevne opredelitve v Koalicijski pogodbi

 

Na skupščini družbe Kompas Shop s 83 delničarji je bilo prisotnega 99,26 % kapitala z glasovalno pravico. Medtem ko je prvotni predlog o uporabi bilančnega dobička predvideval, da se od 12.609.853,14 € bilančnega dobička leta 2017 za izplačilo dividend nameni 101.082,17 €, oz. 0,17 € bruto na delnico, je VZMD tudi letos z nasprotnim predlogom predlagal delitev 8.324.414,00 € oz. dividend, v višini 14,00 € bruto na delnico. Kot je v obrazložitvi pojasnil mag. Verbič, izplačilo nižje (prvotno predlagane) dividende ne bi bilo racionalno z vidika številnih malih delničarjev, saj žal za njih po novem izplačilo dividend povzroči stroške pri borzno-posredniških družbah oz. bankah, ti pa so v prenekaterem primeru celo višji od same dividende - torej se tem delničarjem s tem povzroča realni minus. Opozorjeno je bilo tudi na dejstvo, da prvotni predlog ni skladen z veljavno zakonodajo in pravili KDD, saj v njem ni bilo navedeno, kdaj točno zapade upravičenost do dividend. Skupščina je na koncu (ob 11,43 % glasovih PROTI) podprla nasprotni predlog večinskega delničarja Proaltia, d.o.o. (86,08 %), po katerem bodo delničarji prejeli nekoliko le nekoliko višje dividende (0,23 € bruto na delnico), za kar bo družba namenila 136.758,23 €. Dividende bodo izplačane delničarjem 14. 12. 2018. Proti takšnemu sklep sta glasovala VZMD in KAD - Kapitalska družba, d.d. (skupaj 11,43 %). S strani delničarja KAD (11,35 %) je bilo zastavljeno tudi vprašanje v zvezi s pošteno vrednostjo naložbenih nepremičnin (23 milijonov €), izpostavljena pa je bila še nizka donosnost ter relativno visoki odhodki oz. stroški. Direktorica, Milenka Skubic Leben, se je na očitke odzvala z dodatnimi pojasnili ter zagotovilom, da bo donosnost družbe v prihodnosti višja.

Predsednik VZMD je nasprotne predloge podajal tudi na skupščini družbe Union Hoteli, kjer je bilo prisotnega 94,84 % kapitala z glasovalno pravico. Na skupščini je izvršni direktor, Matej Rigelnik, podrobno predstavil letno poročilo ter med drugim povedal tudi, da največja delničarja AXOR HOLDING, d.d. in KAD delujeta usklajeno. Prvi nasprotni predlog je mag. Verbič podal pri predlogu o uporabi bilančnega dobička, kjer je namesto prvotno predlagane dividende 0,17 € bruto na delnico (skupno 303.119,86 €) predlagal delitev dividend v višini 5,00 € bruto na delnico, za kar bi družba namenila 8.915.290,00 € od skupno 9.838.642,75 bilančnega dobička konec leta 2017. Tudi v tem primeru je izpostavil nesmiselnost izplačevanja minimalnih dividend, ki večini delničarjev povzroča le stroške, ne pa primernega donosa. Kljub opozorilom je skupščina - ob pojasnilih izvršnega direktorja o nujnosti izdatnih investicij, ki ne dopuščajo višjih dividend - na koncu potrdila prvotno predlagani sklep, nasprotni predlog VZMD pa je žal podprl le še delničar FACIG, d.o.o. Drugi nasprotni predlog je mag. Verbič podal pri točki o podelitvi pooblastila upravi za pridobivanje lastnih delnic. VZMD pridobivanju lastnih delnic načeloma ne nasprotuje oz. ga podpira, nasprotuje pa pooblastilu upravnemu odboru, da svoji presoji lastne delnice umakne brez nadaljnjega sklepa o zmanjšanju osnovnega kapitala. Takšen umik delnic lahko namreč pomembno vpliva na lastniška razmerja v družbi, zato so v VZMD prepričani, da bi morala o vsakokratnih umikih delnic glasovati skupščina družbe. Večina prisotnih je na koncu podprla prvotni predlog, nasprotni predlog VZMD pa sta podprla delničarja FACIG in CLARINOS, d.o.o. (skupaj 0,17 % prisotnih glasov).

Nasprotni predlog je Predsednik VZMD podal tudi na skupščini Trimo MSS, kjer je bil poleg največjega delničarja TRIMO, d.d. (54,90 %) edini prisotni mali delničar. Družba je imela konec leta 2017 kar 2.217.464,00 € bilančnega dobička, pri čemer delitev dividend ni bila predvidena. Ob dejstvu, da družbo popolnoma obvladuje European Architectural Systems S.a.r.l., ki je pred časom izvedel tudi iztisnitev v matični družbi Trimo (kjer VZMD v postopku sodne preveritve zastopa 101 delničarja), ter da so preostali mali delničarji ujeti v družbi brez kakršnegakoli donosa za svoje delnice, je VZMD podal nasprotni predlog, ki je predvideval delitev praktično celotnega bilančnega dobička, s čimer bi delničarji prejeli dividende v višini 88,00 € bruto na delnico. Trimo je na koncu pričakovano podprl sklep o ne-delitvi bilančnega dobička zaradi česar je mag. Verbič napovedal možnost sodnega izpodbijanja.

Predsednik VZMD je tudi v tem primeru opozoril na 399. člen ZGD, po katerem je sklep o nedelitvi dobička v višini vsaj 4 % osnovnega kapitala izpodbojen. Zastavil je tudi vprašanje, ali si 31 preostalih malih delničarjev v družbi lahko obeta kakršenkoli donos iz svoje naložbe in ali je Uprava razmišlja o preoblikovanju delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo, s čimer bi se izognili stroškom malih delničarjev, povezani z imetništvom delnic. Predsednica uprave, Marjeta Štepec, mu je odgovorila, da delitev dividend v višini 4 % osnovnega kapitala ne bi bila racionalna, saj je med 30 malimi delničarji kar 25 t.i. pravnih skupnosti, ki dejansko predstavljajo 128 oseb. Omenjeno število oseb pa naj bi družbi onemogočalo preoblikovanje v družbo z omejeno odgovornostjo. Zatrdila je, da iščejo primerno rešitev za to zahtevno vprašanje. Predsednik VZMD ji je odvrnil, bi se nastala situacija verjetno lahko rešila z oblikovanjem možnosti za izstop malih delničarjev iz družbe po primerni ceni ter zagotovil, da je VZMD odprt za morebitne pogovore iz naslova njihove 13-letne tozadevne prakse. Skupščina je sicer glasovala še imenovala 2 nova člana Nadzornega sveta, ki sta postala Jure Gošte in Anton Janc, pri čemer se je mag. Verbič vzdržal glasovanja. Največji delničar pa ni podprl prvotnega predloga, da se za revizorja za leto 2018 imenuje družba KPMG Slovenija, d.o.o., ki ga je sicer VZMD podprl.  

VZMD pozorno spremlja tudi dogajanje v ostalih družbah, kjer so danes potekale skupščine, ter bo – glede na odločitve skupščin v prihodnje ustrezno ukrepal. Številne skupščine namreč delničarjem, kljub znatnim bilančnemu dobičku, ne izplačujejo dividend, zaradi česar imajo delničarji namesto donosa s svojo »naložbo« le vse višje stroške, povezane z imetništvom vrednostnih papirjev. Tako ima recimo družba Telemach Tabor kar 2.010.298,16 € bilančnega dobička, kar predstavlja 48,07 € na delnico, vendar 370 delničarjev ne bo dobilo dividend, saj se celotni bilančni dobiček ponovno prenaša v naslednje leto. V podobni situaciji je tudi 512 delničarjev družbe Telemach Pobrežje, kjer je bilančnega dobička 753.809,13 € oz. 10,38 € na delnico, ter 500 delničarjev družbe Telemach Tezno, kjer je bilančni dobiček znaša 550.129,51 € oz. 29,16 € na delnico, kakor tudi 259 delničarjev družbe SŽ - ŽELEZNIŠKO GRADBENO PODJETJE, ki ima 10.560.919,31 bilančnega dobička oz. 13,98 € na delnico. Po drugi strani številne družbe konec leta 2017 izkazujejo tudi bilančno izgubo: Koroške pekarne, Veplas, Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec in Certa holding. Prav na skupščini slednje je Marjan Batagelj, ki je lansko leto (preko družbe Postojnska Jama, d.d.), delničarjem ponudil 3,20 € na delnico, zagotovil, da bo preostalim delničarjem še enkrat omogočil izstop pod enakimi pogoji.  


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev