dz rs 71119

Na ravnokar zaključeni nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, kamor je bil vabljen tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič (VIDEO), se je pred dobro uro zgodil nepričakovan preobrat, saj je bivša Predsednica Nadzornega sveta in začasna Predsednica Uprave Petrola, mag. Nada Drobne Popovič, na zaprtem delu seje predstavila razloge za predčasno zamenjavo Uprave Petrola. Kot je še na odprtem delu seje pojasnila mag. Drobne Popovičeva, sklenjeni sporazum z bivšo Upravo ne more preprečevati razkritja pred državnim organom. Predsednik Komisije, dr. Anže Logar, je ob tem zagotovil, da je zadevna Komisija Državnega zbora RS nedvomno tak državni organ ter jo povprašal ali bi bila pripravljena vsebino razkriti, v kolikor sejo zapre za javnost, čemur je mag. Drobne Popovič pritrdila. Sprva je bilo predvideno, da bi v dvorani lahko ostali tudi vabljeni na sejo - predstavniki Vlade, SDH, KPK, Računskega sodišča, GZS, Združenja Manager, Združenja nadzornikov in VZMD - vendar jih je večina izrazila željo, da tovrstnih (notranjih) informacij ne želijo izvedeti pred skupščino delničarjev oz. drugo javnostjo, zato je Predsednik, dr. Logar spremenil odločitev in so v dvorani ostali le poslanci oz. člani Komisije.

Po ravnokar zaključeni seji pa so dogajanje komentirali le mag. Drobne Popovič, predlagatelj seje, poslanec NSi, Jernej Vrtovec, poslanec stranke LMŠ, Jože Lenart, in Predsednik, dr. Logar. Ob tem so bili glede dogajanja na zaprtem delu zelo zadržani, poslanec Lenart pa je vendarle izjavil, da je s pojasnili zadovoljen ter da kljub temu, da je zadeva nenavadna, je zdaj mnenja, da je Nadzorni svet »zelo odgovorno ravnal v tem primeru in da je bila zadeva pravilno zastavljena.« Poslanec Vrtovec pa je izpostavil, da je po današnji seji očitno, da je s korporativnim upravljanjem v Republiki Sloveniji res nekaj zelo hudo narobe, tudi v primeru Petrola, in da delničarji na skupščini verjetno ne bodo posebej presenečeni.  

Po tem, ko so v VZMD z zadovoljstvom sprejeli novico, da se bodo delničarji o zadevnih okoliščinah in nastali situaciji lahko podrobno seznanili na napovedani skupščini, zdaj v Združenju z mešanimi občutki ugotavljajo, da so kot vse kaže poslanci z dejanskim ozadjem dogajanja v javni delniški družbi Petrol seznanjeni pred samimi lastniki oz. delničarji družbe, kakor tudi pred SDH in Vlado RS. Tako se v Združenju sprašujejo, kako bo v danem primeru poskrbljeno, da potencialno občutljive informacije ne bi bile zlorabljene oz. ali so delničarji še vedno enakomerno obveščeni?!


 

Sorodno sporočilo:

DRŽAVNI ZBOR – na nujni seji Komisije za nadzor javnih financ ravnokar o upravljanju državnih podjetij in političnem kadrovanju tudi ob opozorilih in izkustvih VZMD - četrtek, 07.11.2019


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev