denar v prah

VZMD opozarja, da bo konec decembra preko 30.000 delničarjev dokončno ostalo brez svojih delnic, če jih ne bodo prenesli z ukinjenih registrskih računov pri Centralni klirinško depotni družbi (KDD)! Njihove delnice bodo s koncem leta 2021 avtomatično prenesene na državno Kapitalsko družbo (KAD) – DOKONČNO, brez kakršnegakoli plačila, kupnine ali nadomestila. Prav tako bo KAD NEPOVRATNO prejel tudi vse dividende in upravičenja zadnjih 5 let, ki sicer pripadajo tem delničarjem!

Gre za precejšnja sredstva, ki skupaj krepko presegajo 14 mio €, njihovi imetniki (delničarji, večinoma še iz časov privatizacije) pa so razpršeni po številnih družbah - tudi najvidnejših. Tako je bilo na primer v začetku oktobra kar 4.103 takšnih delničarjev v družbi ZAVAROVALNICA TRIGLAV, d.d., s skupno 42.561 delnicami, kar predstavlja 1,55 mio €. V primeru družbe KRKA, d.d., je takšnih delničarjev sicer manj - »le« 294 - so pa zato njihova sredstva toliko večja, saj so imeli v začetku oktobra skupno kar 28.476 delnic, kar predstavlja cca. 3.3 mio €, oz. povprečno dobrih 11.000 € na osebo. Največji takšen imetnik ima npr. kar 790 delnic Krke, kar pomeni, da bo konkretni delničar v primeru ne-ukrepanja ostal brez delnic, trenutno vrednih 92.035,00 €, v zadnjih 5 letih pa je ostal tudi brez izplačanih dividend v skupni višini 14.299,00 €. Podobna situacija je tudi v družbi PETROL, d.d., kjer je takšnih delničarjev 574, vrednost njihovih delnic pa cca. 1,23 mio €. V vseh naštetih primerih bo oškodovanje delničarjev še toliko višje, saj bodo ostali tudi brez bogatih dividend, do katerih so bili upravičeni v zadnjih 5 letih, a jim niso bile izplačane. 

Številni imetniki oz. upravičenci se žal takšne situacije niti NE ZAVEDAJO, saj so morda upravičenci kot dediči (delničarji so bili njihovi pokojni), ali pa imajo morda le del delnic na trgovalnih računih bank ali borzno-posredniških družb ter tako iz tega naslova vsako leto lahko prejmejo zgolj del dividend.

Kot rešitev je VZMD takoj po uveljavitvi takšne - sporne(!) - zakonske rešitve vzpostavil program "Delniška OPORA" (VIDEO: https://youtu.be/qnNbmMa4VRQ), preko katerega so v zadnjih 5 letih pomagali ohraniti in zagotoviti dejanski donos že za več kot 7.000 delničarjev. Poleg tega VZMD - kot poslovodja programa »Delniška OPORA« - s svojimi strokovnimi sodelavci aktivno spremlja dogajanja v delniških družbah, se udeležuje skupščin, si prizadeva za ustrezen donos iz naložbe (dividende) ter - ob izraženi volji oz. izpolnjenih pogojih - omogoča skupne prodaje delnic večih delničarjev, pri čemer je moč doseči precej boljše pogoje prodaje ter zmanjšanje stroškov ipd. Za zaščito interesov delničarjev VZMD s svojimi strokovnimi sodelavci po potrebi sproža tudi sodne in druge postopke (v primerih iztisnitev, pripojitev, preoblikovanj, oškodovanj, izigravanj ipd.) ter zagotavlja strokovno podporo, prav tako pa poskrbi za izterjave upravičenj - tudi že zapadlih(!) - kot so dividende, denarne odpravnine in druga izplačila. Pridobivanje oz. izterjava neizplačanih dividend, ki so zapadle pred septembrom 2019, je tako - glede na uspešne izkušnje VZMD s preko 3.000 tovrstnimi zahtevki - še mogoča.

Delničarji, ki imajo svoje delnice še vedno na prehodnih oz. ukinjenih registrskih računih pri KDD, lahko svoje imetništvo in upravičenja rešijo z enostavnim pristopom k »Delniški OPORI« pri VZMD - z izpolnitvijo PRISTOPNE IZJAVE in NALOGA ZA PRENOS. Pristopno izjavo delničarji pošljejo na VZMD (Hrenova 13, 1000 Ljubljana), nalog za prenos pa lahko osebno oddajo na vložišču KDD (Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana), ali pa ga pošljejo po pošti – v tem primeru utegne KDD zahtevati dodatna dokazila o istovetnosti. Za vsa dodatna pojasnila so sodelavci VZMD na voljo vsak delavnik med 9:00 in 13:00, na telefonskih številkah 01 25 11 420 ali 031 770 771 in e-naslovu delnice@vzmd.si.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si