15. 12. 2009

Na Okrožnem sodišču v Kranju se bo danes ob 9.30 pričela najverjetneje sklepna obravnava v postopku sodnega preizkusa denarne odpravnine, ki jo je predlagala, sprejela in izplačala Sava, d.d., "iztisnjenim" oz. razlaščenim delničarjem družbe Naravni park Terme 3000. Sodišče in Poravnalni odbor izvedencev sta v postopku sicer že pritrdila VZMD, da je bila izplačana denarna odpravnina (8,29 EUR na delnico) prenizka. Kakor izhaja iz Izvedeniškega mnenja, ki ga je pripravil Poravnalni odbor (predsednica mag. Nataša Vidovič Plantan, Drago Kavšek in mag. Andrej Žagar z Ministrstva za finance), je bila cenitev podvrednotena za 1.150.000 EUR, odpravnina pa prenizka za 0,36 EUR (cca. 4,3 %) na vsako od 3.184.444 delnic. Vendar so na prejšnjem naroku, dne 7. 10. 2009, predstavniki VZMD ponovno izpostavili, da Poravnalni odbor ni upošteval vseh pomembnih in relevantnih argumentov, ki so jih v postopku podali strokovni sodelavci VZMD. Oprl se je namreč izključno na pojasnila izvedenca, ki je sporne cenitve pripravljal, ter na že obstoječe cenitve, ki so bile naročene, opravljene in plačane s strani Save. Temu primerno je sodnik Andrej Marinček zadnjo obravnavo sklenil z zapisom: »… V izogib postavljanju novih izvedencev, poskuša sodišče ugotoviti neki kompromisni predlog te rešitve, po kateri bi vrednost delnice znašala 9,50 EUR … Stranki se obvežeta sodišče obvestiti v roku 30 dni o tem, ali se strinjata s predlagano poravnavo …« Takšen razplet je mag. Kristjan Verbič pospremil z besedami, da »gre prejkoslej za pomemben napredek in korak v pravo smer, ki pa je vendarle še daleč od realizacije upravičenih zahtev malih delničarjev.« Žal se je to hitro potrdilo, saj je Sava, za razliko od VZMD, ki v tem postopku zastopa 169 od skupno 443 iztisnjenih malih delničarjev, predlog Sodišča zavrnila. Tako so se v tem času zvrstili številni sestanki in pogajanja med upravo, cenilci in zastopniki Save ter predstavniki VZMD (odvetnikom mag. Blažem Strojanom, strokovnim sodelavcem za področje cenitev in revidiranj Urošem Sedejem in mag. Verbičem). Rezultati bodo na današnjem naroku morda botrovali rešitvi in zaključku postopka. - 15.12.2009

Neposredno po zadnji obravnavi, 7. 10. 2009, je VZMD TV pred kranjskim sodiščem posnela ekskluzivne izjave.


 

Poročilo VZMD TV o problematiki družbe TERME 3000 z dne 20. 4. 2008

 

Na predlog večinskega (preko 90 odstotnega) delničarja, družbe Sava, d.d., je skupščina delničarjev družbe Naravni park Terme 3000 Moravske Toplice, d.d., dne 19. novembra 2007, sprejela sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja - Savo, družbo za upravljanje in financiranje, d.d, in sicer proti denarni odpravnini 8,29 € za vsako delnico. VZMD je preko odvetnika mag. Blaža Strojana oz. delničarke Danice Pukšič, predstavnice Sekcije Terme 3000 pri VZMD, ki šteje 169 članov (od skupno 443 malih delničarjev), sprožil postopek sodne preveritve primernosti denarne odpravnine. Strokovnjaki in ugledni zunanji sodelavci VZMD za področje cenitev in revizorskih poročil so namreč ocenili, da niso bile uporabljene metode, ki bi bile v korist malih delničarjev in jih stroka v cenitvah predvideva, ter da cenitev nikakor ni bila ustrezna oz. je bila absolutno prenizka.

 

Zato VZMD že od samega začetka postopka predlaga ponovno cenitev. Pri tem vztraja v strokovno dopolnjenem predlogu, ki je bil 23. 5. 2008 podan na sodišču v Kranju. Prav takšno stališče je bilo predstavljeno tudi na skupnem sestanku, ki ga je (dne 22. 5. 2009, v prostorih Pivovarne Union, d.d.), s pravnima zastopnikoma obeh strani, pripravil Poravnalni odbor izvedencev v sestavi: predsednica mag. Nataša Vidovič Plantan iz Odvetniške družbe Vidovič & Partnerji, Drago Kavšek in mag. Andrej Žagar z Ministrstva za finance. Nazadnje pa je takšno stališče strokovnih sodelavcev VZMD Okrožnemu sodišču v Kranju sporočil odvetnik mag. Blaž Strojan dne 9. 9. 2009, v Sporočilu sodišču v zvezi z izvedeniškim mnenjem. V njem - kot skupni zastopnik manjšinskih delničarjev in predstavnice Sekcije Terme 3000 pri VZMD - po ponovnem posvetu s finančnimi strokovnjaki podaja naslednjo pripombo na izvedeniško mnenje:

»Cenitev nepremičnin, ki je bila osnova za določitev denarne odpravnine in posledično izvedenskega mnenja, zbuja dvom o pravilnosti določitve ocenjene vrednosti. Obrazložitev izvedenskega menja pod točko 5. se opira le na pojasnila izvedenca, ki je sporne cenitve pripravljal - za nasprotnega udeleženca - in je v zadevi težko "nepristranski" predvsem pa ne more kritično oceniti svojega dela. Zato je potrebno njegovo cenitev ponovno preveriti s strani izvedenca, ki v postopke do sedaj ni bil vpleten.«

 

Spomnimo, da se je kompromisni predlog Okrožnega sodišča v Kranju po zadnji obravnavi glasil »SAVA naj doplača 1,21 EUR na delnico iztisnjenih manjšinjskih delničarjev iz Term 3000«. VZMD in Sekcija Terme 3000 sta takšen predlog sprejela, medtem ko ga je Sava odločno zavrnila.

Značke: iztisnitev