sz zgp 17112020

Za razliko od nekaterih družb, ki so ob sklicevanju na epidemiološke razmere skupščine preklicale (npr. včerajšnja SAVA RE, d.d.), se vodstvo družbe SŽ – ŽELEZNIŠKO GRADBENO PODJETJE, d.d. (SŽ-ŽGP), za takšen korak ni odločilo, pač pa je za skupščino zagotovilo varne pogoje za vse udeležence tako, da je današnja skupščina ob upoštevanju vseh ukrepov potekala neposredno pod jesenskim soncem, ob/na sedežu družbe. Tako je bilo prisotnega kar 92,29 % kapitala z glasovalno pravico. Skupščine se je - poleg največjih dveh delničarjev, SŽ - Slovenskih železnic, d.o.o. (79,82 %), in RAFAEL, d.o.o. (12,22 %) - udeležil le še Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je zastopal interese 0,25 % delnic, združenih v »Delniški OPORI« in Delničarskem sporazumu pri VZMD. Delničarji so soglasno potrdili predlagane spremembe Statuta družbe ter - skladno s sprejetimi spremembami - potrdili tudi nadaljevanje mandatov že imenovanim članom Nadzornega sveta in za nadzornico imenovali še Nino Marin.

Ob siceršnjem dnevnem redu je mag. Verbič priložnost izkoristil tudi za zastavljanje nekaterih vprašanj poslovodstvu družbe. Tako je med drugim ponovno odprl vprašanje o možnostih izstopa/prodaje manjšinskih delničarjev preko sklada lastnih delnic. Predsednik Nadzornega sveta, dr. Gorazd Podbevšek, je pojasnil, da bi se takšno pridobivanje lastnih delnic, glede na veljavno zakonodajo, štelo kot pridobivanje delnic s strani največjega delničarja, Slovenskih železnic, zaradi česar bi morale slednje objaviti prevzemno ponudbo. Dokler se SŽ ne loti postopka prevzemne ponudbe, pa torej tudi SŽ-ŽGP ne sme kupovati lastnih delnic. Kdaj se bo in ali se bo SŽ odločil za oddajo prevzemne ponudbe in povečanje svojega deleža, pa je vprašanje za večinskega delničarja in ne družbo samo.

Predsednik VZMD je zastavil tudi vprašanje glede sodelovanja SŽ-ŽGP pri projektu 2. tira in razpisih 2TDK ter razlogih, da družba ne sodeluje z nobenim od konzorcijev. Kot je pojasnil Direktor, Tine Svoljšak, družba omenjeni projekt pozorno spremlja, se pa na prva dva razpisa ni prijavljala, saj se nanašata na izgradnjo tunelskih cevi, kjer pa družba nima referenc, tehnike in zadostnega znanja. Tako čakajo na 3. razpis, ki še ni bil objavljen (pričakujejo ga v letu 2021) in se bo nanašal na zgornji ustroj, vozno mrežo, strojno opremo in daljinsko vodenje prometa na novo-izgrajenem kraku.    

V VZMD si bodo še naprej prizadevali za skupno prodajo svežnja delnic SŽ-ŽGP pod primernimi oz. višjimi pogoji, kot veljajo na trgu SIENTER Ljubljanske borze. Njihovim prizadevanjem se je doslej pridružilo dobrih 10 %, od skupno 221 malih delničarjev, ob tem pa v Združenju vabijo tudi vse preostale, naj se pridružijo njihovim prizadevanjem. Glede na aktualne razmere v VZMD pričakujejo, da bodo primerni pogoji doseženi v doglednem času - bodisi preko pogajanj s potencialnimi kupci, bodisi preko prevzemne ponudbe.


Sorodna sporočila:

MLINOSTROJ, SŽ-ŽGP – kljub nasprotnim predlogom VZMD delničarjem le minimalne dividende, ki za mnoge žal predstavljajo izgubo, upoštevaje vse višje stroške finančnih posrednikov – Združenje v iskanje rešitev s samimi družbami in njih večinskimi delničarji - sreda, 23.09.2020

Slovenske železnice ŽGP – z nasprotnim predlogom delničarji do dividend iz 13,24 mio € dobička; obeti iz posodobitve železniške infrastrukture in sodelovanja pri gradnji 2. tira Koper–Divača. - petek, 08.09.2017


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si