V VZMD izražajo resno zaskrbljenost nad nastalimi razmerami na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki že šesti dan nima zakonitega zastopnika. Predsednik VZMD je izpostavil, da je »takšno stanje nedopustno ter skrajno neodgovorno s strani pristojnih upravljavcev (op. Vlade RS), ki bi morali nemudoma urediti in sanirati razmere z imenovanjem zakonitega zastopnika. Gre namreč za osrednjo institucijo, regulatorja kapitalskega trga, ki mu je potrebno zagotoviti avtonomno in nemoteno nadaljnje delovanje, nadzor, postopke in presoje. V VZMD smo toliko bolj zaskrbljeni, ker je v izrazito občutljivih ekonomskih in socialnih okoliščinah vse več pomembnih institucij destabiliziranih in hendikepiranih. Zato opozarjamo, da bi era permanentnega urejanja razmer, kot smo ji priče npr. v osrednji bančni ustanovi (op. NLB, d.d.), še v primeru ATVP, prejkoslej pomenila nov krog nebrzdanega lastninjenja in plenjenja oz. tajkunizacije. Katastrofalne posledice, ki jih to lahko prinese, pa se nikakor ne odražajo le na kapitalskem trgu, slovenski družbi in njenem ustroju, pač pa tudi v kontekstu globalne vpetosti, soodvisnosti in ranljivosti, kar nenazadnje izpričujejo tudi izrecna opozorila OECD.«

 


Glede na okoliščine je VZMD danes Vladi Republike Slovenije posredoval celoten Predlog sprememb in dopolnitev Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI), ki ga je ATVP 11. in 19. 11. 2009 podal Ministrstvu za Finance, z namenom čim prejšnje uveljavitve preko zakonodajnega postopka. Na omenjeni Predlog sprememb in dopolnitev ZTFI je VZMD prejšnji četrtek (26. 11. 2009) Ministrstvu za finance posredoval dodatna dopolnila ZTFI, ki pa so se neposredno nanašala na Predlog ATVP. Zato so se v VZMD odločili, da danes Vladi RS ponovno pošljejo celoten Predlog, skupaj z dopolnili VZMD, saj ni nedvomno znan status Predloga ATVP, potem ko je ravno s prejšnjim četrtkom zakoniti zastopnik ATVP izgubil pooblastila.

 

Predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič se je namreč prejšnjo sredo (25. 11. 2009) - dan pred izgubo pooblastil oz. pristojnosti - sestal z direktorjem ATVP dr. Damjanom Žugljem. Na srečanju sta se sogovornika posvetila predvsem Predlogu sprememb in dopolnitev ZTFI, pri čemer je mag. Verbič predlog ATVP pozdravil ter ocenil, da »gre za pomembna in prepotrebna dopolnila - posebej glede na neposredne prakse ter prenekatera »nedorečenosti« oz. izigravanja, na katera je VZMD v preteklosti že opozarjal«.

 

Hkrati je mag. Verbič predstavil tudi dodatna dopolnila ZTFI, ki so jih pripravili strokovni sodelavci VZMD za boljše in učinkovitejše varstvo vlagateljev. Ob tem je bila izpostavljena pogosta zamegljenost terminov iz »terminskih« oziroma »opcijskih« pogodb in potreba po pravilni presoji spornih pogodb po njihovi dejanski vsebini, hkrati pa naj se presoja vrši z vidika (dopustnosti) namena, za katerega je Zakon o prevzemih (Zpre-1) definiral »delež glasovalnih pravic« v družbah, zavezanih k njegovi uporabi.

 

Drugi sklop predlogov VZMD se nanaša na objave odločb ATVP glede uvedenih in zaključenih postopkov nadzora, kar je bilo posebej izpostavljeno tudi ob obisku misije OECD na sedežu VZMD, ko je bila problematika ne-objavljanja odločb oz. odredb AVTP, v zvezi z nadzorom nad kršitvami določb ZTFI in ZPre-1, identificirana kot pomembna prepreka za uveljavljanje morebitne odškodninske odgovornosti članov uprav in nadzornih svetov. Tako so v VZMD mnenja, da bi morala ATVP javno objavljati vse odločbe, ki jih kot nadzorni organ izda, s celotno vsebino in potekom postopkov, vse do njihovih zaključkov, vključno s sodbami sodišč, kakor npr. SEC v ZDA. Na omenjenem sestanku je dr. Žugelj predlogom VZMD pozorno prisluhnil, jim izrazil načelno podporo ter zagotovil, da bo ATVP predloge preučila in nanje podala mnenje.