Na današnji skupščini družbe DZS, d.d., je bilo prisotnega 70,78 % kapitala z glasovalno pravico, oz. delničarji Delo prodaja, d.d., TZS, d.d., Telekom Slovenije, d.d., PETPET, d.o.o., Ada De Costa Petan, Bojan Petan in VZMD, ki ga je zastopal Predsednik, mag. Kristjan Verbič. Po predstavitvi rezultatov družbe, ki je minulo leto zaključila z bilančno izgubo v višini 31.087.946,39 €, je mag. Verbič, kot edini razpravljavec, vodstvo družbe povprašal, kdaj lahko delničarji, glede na predstavljeno stabilno poslovanje v zadnjih dveh letih, pričakujejo pogoje, ki bi omogočali kakšen donos. Ob dejstvu, da stroški financiranja za družbo predstavljajo breme, ki kljub uspešnemu tekočemu poslovanju ne omogočajo izplačila dividend, je vodstvo povprašal tudi o možnostih reprograma kreditov oz. finančnih bremen iz preteklosti.


Predsednik uprave, Bojan Petan, je v odgovorih izpostavil, da je lanskega decembra terjatve DUTB do DZS, odkupil ameriški sklad York in postal lastnik več kot 75 % vseh terjatev do DZS. Januarja je bil sprejet tudi sklep o preventivnem prestrukturiranju družbe, ki naj bi se iztekel v septembru, družba pa je na tem, da sklene 5-letni reprogram (MRA), ki vključuje tudi ugodnejšo obrestno mero ter predvideva prodajo Marine Portorož, po potrebi pa tudi Term Čatež. Tako bi lahko delničarji pričakovali donose najprej v letih 2021 oz. 2022. Predsednik Petan je še dodal, da je Čisti poslovni izid po 4 letih prvič pozitiven, čisti prihodki skupine so v letu 2015 znašali 123,1 mio €, v letu 2016 pa 122,6 mio €, med tem ko je dobiček iz poslovanja z 9,4 mio € leta 2015, narastel preko 13 mio € v letu 2016. Poudaril je še, da sta izmed treh stebrov DZS, družbi Terme Čatež (skupščina je včeraj potrdila vse ob sklicu predlagane sklepe) in Marina Portorož - glede na predhodno leto - še izboljšali rezultate, med tem ko je družba Dnevnik rezultate obdržala na enaki ravni kot leto pred tem.

Skupščina je podelila razrešnico Upravi in Nadzornemu svetu. Za revizorja za leto 2017 je bila imenovana družba Baker Tilly Evidas, d.o.o.


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international