logo skupščine 2023

S preteklim tednom je bilo sklenjeno skupščinsko intenzivno obdobje, pri čemer je zgolj zadnji dan avgusta potekalo kar deset skupščin, ki jih v okviru »Delniške OPORE« pozorno spremljajo v VZMD - REGIA GROUP, d.d., ELEKTRO CELJE, d.d., KOROŠKE PEKARNE, d.d., PROJEKTIVNI BIRO VELENJE, d.d., FMR HOLDING, d.d., TELEMACH TEZNO, d.d., MAIS, d.d., SIP, d.d., NUT UPRAVLJANJE Z NALOŽBAMI, d.d., in NARAVNO ZDRAVILIŠČE TOPOLŠČICA, d.d.

Na jutranji skupščini družbe REGIA GROUP, d.d., je bilo prisotnega 69,43 % kapitala z glasovalno pravico, ob udeležbi Predsednika VZMD, mag. Kristjana Verbiča. Slednji je na skupščini od poslovodstva družbe želel pojasnila, zakaj so predlagane dividende tako nizke glede na neprimerno višje dobičke ter kakšni so tozadevni načrti v bodoče (investicijski plan, dividendna politika ipd.). Želel je še pojasnila, kako je lahko prišlo do situacije, kjer je že vrsto let lastnih delnic več kot to dopušča zakon – ker preko 22 % za razliko od maksimalno dopustnih 10 %. Ob tem ga je zanimalo, ali družba še vedno vrši odkup v sklad lastnih delnic ter pod kakšnimi pogoji oz. če bodo ti pogoji omogočili odprodajo delnic delničarjev po ustrezni ceni in če je v zvezi s tem sprejet kakšen načrt. Direktor družbe, dr. Samo Javornik,  je pojasnil, da je družba precej zadolžena in zaradi razmer na avtomobilskih trgih razpolaga z velikimi zalogami, ki jih financira iz obratnih sredstev in zato le-teh ne more porabljati za delitev dividend. Poleg tega so obrestne mere (Euribor) poskočile, kar za družbo predstavlja veliko likvidnostno breme. Glede sklada lastnih delnic je direktor družbe Javornik pojasnil, da je obseg le-tega nespremenjen že več kot deset let. Na tem področju ni bilo nobenih sprememb, tudi ker so bile delnice obremenjene s strani bank. Zdaj so lastne delnice razbremenjene in bo zato uprava pripravila načrt v zvezi s tem. Na skupščini so bili sprejeti vsi predlagani sklepi.

Na skupščini družbe TELEMACH TEZNO, d.d., ob prisotnosti 97,49 % kapitala z glasovalno pravico, je VZMD ponovno podal Nasprotni predlog za delitev dividend v višini 30,00 € bruto na delnico oz. skupaj 565.920,00 € iz 886.373,99 € bilančnega dobička. Poleg VZMD je Nasprotni predlog podala tudi Kapitalska družba pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d.d. (KAD), ter predlagala delitev dividend v višini 0,9455 € bruto na delnico oz. skupaj 17.832,16 € od 886.373,99 €. Ker je bil sprejet predlog sklepa uprave in nadzornega sveta se o nasprotnih predlogih ni glasovalo, KAD pa je napovedal izpodbojno tožbo.

V primeru družbe SIP, d.d., je VZMD predlagal dividendo v višini 15,00 € bruto na delnico, za kar bi družba porabila 6.202.995,00 € od sicer 16.119.933,98 € bilančnega dobička. Žal tudi v tem primeru Nasprotni predlog VZMD ni bil sprejet, skupščina je namreč sprejela predlog Upravnega odbora družbe.

Sicer pa so na vseh zgoraj omenjenih skupščinah (zadnjih z zakonskem roku za obravnavo rezultatov v lanskem letu) brez dividend ostali še delničarji družb: ELEKTRO CELJE, KOROŠKE PEKARNE, MAIS, NUT UPRAVLJANJE Z NALOŽBAMI in NARAVNO ZDRAVILIŠČE TOPOLŠČICA, medtem, ko so dividende prejeli še delničarji družb: PROJEKTIVNI BIRO VELJENJE (0,42 € bruto na delnico), FMR HOLDING (4,40 € bruto na delnico). 


 www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si