Predlog amandmaja VZMD k predlogu ZSPVZZ EPA 932 IX Stran 1

Na Odbor za finance Državnega zbora RS je minuli teden VZMD naslovil Predlog amandmaja k Predlogu Zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, ki ga je Državni zbor že objavil. VZMD argumentirano - in z analizo neobhodnih (sorazmerno visokih!) stroškov finančnih posrednikov - predlaga, da se meja nominalnega zneska za izplačilo deleža posameznega zavarovanca s predlaganih 70,00 € zviša na vsaj 200,00 €.

Vlada RS je namreč v svojem predlogu zakona med drugim opredelila ureditev premoženjskih razmerij več kot 700.000 zavarovancev, ki bi s preoblikovanjem Vzajemne v delniško družbo prejeli ustrezno število delnic, ali pa bi na njihovo zahtevo prejeli izplačilo svojega deleža, kar pa je pogojeno z višino nominalnega deleža. Prav ta pogojena možnost izplačila deleža je po prepričanju VZMD nepravična, saj je možnost upravičenca do izplačila pogojena z njegovim nominalnim deležem, ki ne sme presegati 70,00 €. Vsi ostali pa pravice do izplačila svojega deleža nimajo ter prejmejo »zgolj« ustrezno število delnic.

V VZMD opozarjajo na nesorazmernost opredeljenega zneska 70,00 €, posebej glede na stroške, ki jih bodo imeli bodoči delničarji s prejemom delnic, namesto izplačila ustreznega zneska. Iz Združenja namreč že dlje časa opozarjajo na vse višje stroške finančnih posrednikov, povezane z imetništvom vrednostnih papirjev. Ti kaj hitro dosežejo zneske nad 70 EUR in zato upravičencem/zavarovancem praktično ne bo ostalo prav nič - njihova DOBROIMETJA BODO POBRALI FINANČNI POSREDNIKI! Dovolj zgovoren je primer borzno-posredniške družbe ILIRIKA – najbolj neugodne oz. najdražje, glede na objavljeno primerjalno analizo stroškov finančnih posrednikov - kjer ti stroški dosegajo kar 67,96 €

»Več kot očitno upravičencem oz. zavarovancem, katerih nominalni delež nekoliko presega povsem arbitrarno določenih 70 €, ne bo ostalo praktično nič že po prvem letu, medtem ko bo večina ostalih v drugem letu imetništva delnic, s plačilom nadaljnjih stroškov borzno-posredniškim družbam in bankam ter KDD, izgubila vso vrednost delnic »Vzajemne«. Iz tega je jasno razvidno, da je meja postavljena popolnoma nesorazmerno in neprimerno glede na stroške, ki jih bo moral nositi vsak posameznik, ki bo te delnice prejel. Zato je potrebno izplačilo posameznega deleža omogočiti tudi pri bistveno višjem nominalnem znesku, če je seveda namen, da dejansko kaj prejmejo tudi zavarovanci in ne zgolj finančna industrija,« je v pismu poslancem med drugim izpostavil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.

Iz VZMD še opozarjajo, da ob takšnih (neobhodnih!) stroških in nizko postavljeni meji nominalnega zneska pravičnost in enaka obravnava upravičencev še zdaleč ni zagotovljena - nasprotno, saj nekomu, ki ima nekaj več, kot je arbitrarno postavljena meja 70,00 €, ne ostane nič oziroma ima stroške večje kot svoj delež, medtem ko nekdo drug s 70,00 € deleža dobi popolno izplačilo, kljub manjšemu prvotnemu deležu. Tako je po prepričanju strokovnih sodelavcev VZMD prva razumna meja pri 200,00 €, s katero se ta dva položaja vsaj približno izenačita in tudi tistim, ki nosijo stroške upravljanja z delnicami na koncu ostane nek minimalni del, primerljiv 70,00 €.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si