Včerajšnjo skupščino družbe TERMO je poleg zadnjega dejanja »iztisnitve« malih delničarjev zaznamovalo ravnanje pooblaščenca uprave družbe oz. predsedujočega skupščini. Predsednik VZMD se je po skupščini pogovarjal s predstavnikom večinskega lastnika iz A

Predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič se je včeraj v Škofji Loki udeležil burne skupščine družbe TERMO, d.d., na kateri se je odvijalo zadnje dejanje »iztisnitve« malih delničarjev. Poleg iztiskanja malih delničarjev in številnih zapletov, je skupščino zaznamovalo ravnanje pooblaščenca uprave družbe ter predsedujočega skupščini: odvetnika Stojana Zdolška. Pri tem je posebej zaskrbljujoča nedopustna samovolja pri neupoštevanju pooblastil malih delničarjev in izrecna navodila varnostnikom pri dovozu v podjetje, s katerimi je bilo imetnikom veljavnih pooblastil malih delničarjev preprečen dostop na skupščino Terma. VZMD bo s tem v zvezi preučil možnosti za ukrepanje zoper odgovorne in ugotavljanje legalnosti skupščine.

Predsednik VZMD se je o možnostih za male delničarje po skupščini pogovarjal tudi s predstavnikom večinskega lastnika iz Avstrije (Heraklith AG) dr. Richardom Kronerjem, pri čemer ga je opozoril na evropsko in avstrijsko (tako kot VZMD je tudi avstrijsko združenje delničarjev član evropskega združenja Euroshareholders) prakso pri procesu izključevanja malih delničarjev. Ob tem je predsednik VZMD izpostavil pomen ugleda (»image«) podjetij ter potrebo in vlogo pogajanj z malimi delničarji. Avstrijski sogovornik je z mag. Verbičem deloma soglašal ter izrazil obžalovanje, da VZMD ni bilo prisotno oz. povabljeno k sodelovanju in organiziranju že v preteklem obdobju ter pri korakih, ko so bila pogajanja in iskanje kompromisa še možni.


Značke: iztisnitev