Junija 2008 je potekala skupščina družbe Dinos, d.d., ki je, na predlog glavnega delničarja Euro trend, d.o.o., odločila o iztisnitvi manjšinskih delničarjev z denarno odpravnino 180 € za delnico. Številni delničarji so za to izvedeli šele s pisnim obvestilom, ki so ga prejeli konec avgusta, ko so vsi roki za pritožbo že potekli. Na VZMD se je obrnilo nekaj dotedanjih delničarjev družbe Dinos, in sicer z opozorilom, da je iztisnitvena cena le blizu tretjine knjigovodske vrednosti in da se jim nikakor ne zdi poštena. Zato je VZMD s pravnimi strokovnjaki pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani sprožil postopek sodnega preizkusa denarne odpravnine ter včeraj pozval vse - zdaj že bivše - male delničarje, da se pridružijo sporazumu, ki bi jim omogočil podlago za pogajanja o dodatni denarni odpravnini, ki naj bi se približala pošteni vrednosti za njihove povečini že izplačane delnice. Na tem mestu VZMD opozarja, da gre v primeru Dinosa za tipičen primer tihega razlaščanja, ki se mu je moč upreti zgolj z boljšo obveščenostjo delničarjev. Prav zato lahko odslej vsi delničarji družb, ki so registrirane v Republiki Sloveniji, sklice skupščin spremljate tudi na spletni strani VZMD: www.vzmd.si, in sicer pod zavihkom Sklici skupščin.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

 

16. junija 2008 je bila 11. seja skupščine Dinos, d.d., ki je odločila o iztisnitvi manjšinskih delničarjev na predlog glavnega delničarja Euro trend, d.o.o., ki je bil na dan skupščine lastnik 54.628 delnic oz. 92,56 % deleža družbe Dinos. Na skupščini je bil tako izglasovan sklep, da znaša pravična denarna odpravnina 180,00 € za 1 delnico družbe. Sklep je bil vpisan v sodni register in KDD - Centralna klirinško depotna družba, d.d., je 4. julija na glavnega delničarja prenesla vse preostale delnice.

 

 

Številni delničarji so šele s pisnim obvestilom, ki so ga prejeli konec avgusta 2008, ko so potekli vsi roki za pritožbo, izvedeli, da so bili iz družbe iztisnjeni, in kar nekaj dotedanjih delničarjev družbe Dinos se je na VZMD obrnilo z opozorilom, da je iztisnitvena cena oz. »denarna odpravnina« le blizu tretjine knjigovodske vrednosti in da se jim nikakor ne zdi poštena. Zato so v VZMD pristopili k intenzivnemu iskanju možnosti za morebitni sodni postopek in v sodelovanju s strokovno odvetniško ekipo pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani pravočasno (glavni delničar to sicer izpodbija) sprožili postopek sodnega preizkusa denarne odpravnine.

 

 

Cilj sedanje vodstvene ekipe Dinosa je bil iztisniti oz. razlastiti male delničarje po neprimerno nizki ceni. Zato so se v VZMD skupaj z odvetniško pisarno, cenilci in z malimi delničarji, ki so se na njih obrnili, včeraj s pismom povabili vseh 124 bivših malih delničarjev, da se pridružijo sporazumu, ki jim omogoča podlago za pogajanja o dodatni denarni odpravnini, ki naj bi se približala pošteni vrednosti za njihove povečini že izplačane delnice.

 

 

 

 

Na tem mestu VZMD znova opozarja, da, kakor v primeru Dinosa, tudi v številnih drugih primerih delničarji pogosto za ultimativni poseg v njihovo lastnino in premoženje izvedo šele, ko roki za pritožbe že potečejo. Prav zato lahko odslej vsi delničarji družb, ki so registrirane v Republiki Sloveniji, aktualne (pa tudi pretekle) sklice skupščin spremljate na njihovi spletni strani: www.vzmd.si, in sicer pod zavihkom Sklici skupščin.

 

 

Značke: iztisnitev