Danes je v Škofji vasi pri Celju potekala 6. seja skupščine družbe Finetol, d.d., katere osrednja točka je bil umik delnic Finetola (FINR) z Ljubljanske borze. Uprava je tak sklep obrazložila s »skoncentrirano lastniško strukturo in ekonomično nesmiselnostjo« kotacije teh delnic, delničarjem, ki bi umiku nasprotovali, pa je sklep uprave ponujal odpravnino v višini revidirane knjigovodske vrednosti delnice na dan 31. 12. 2011. K sklepu pod to točko je bil že pred skupščino vložen nasprotni predlog družbe Etol, d.d., (delničar Finetola), na podlagi katerega bi se morala odpravnina, kot jo je predlagala uprava, povečati za 25 % in izračunati z uporabo računovodskih usmeritev, uporabljenih že pri izračunu knjigovodske vrednosti na dan 31. 12. 2010.

Mali delničar Finetola in član Strokovnega sveta VZMD, ddr. Tadej Kotnik, je v razpravi pred glasovanjem o tej točki dnevnega reda opozoril, da sta oba predloga pravno problematična, in sicer iz kar dveh razlogov. Prvič, skladno z 8. odst. 101. čl. Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI), se sklep o umiku delnic z borze, če ga podpre vsaj 90 % kapitala, izvede že ob vpisu sklepa v sodni register, torej v največ nekaj tednih po skupščini. Iz smiselne uporabe določil o iztisu delničarjev pa sledi, da mora biti odpravnina izplačana v mesecu dni po tem, kar pa v tem primeru - ko bo njeno višino mogoče izračunati šele po koncu letošnjega leta - seveda ni mogoče. In drugič, skladno s 7. odst 101. čl. ZTFI ima vsak delničar pravico zahtevati sodni preizkus ponujene odpravnine, ki se mora skladno 3. odst. 607. čl. Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) sprožiti v mesecu dni po vpisu sklepa o umiku delnic z borze v sodni register, kar pa spet ni mogoče, saj višine odpravnine v tem času sploh še ne bo mogoče izračunati.

Zato je ddr. Kotnik predlagal, da se predlagani sklep uprave spremeni tako, da se delničarjem ponudi odpravnina v višini revidirane knjigovodske vrednosti delnice na dan 31. 12. 2010, ki je že znana in znaša 26,84 EUR. Sklep z enako vsebino je nato predlagalo tudi Društvo MDS, podpreti pa ga je bilo pripravljenih večina prisotnih malih delničarjev Finetola. Vendar se o tako formuliranem sklepu žal sploh ni glasovalo, saj so vodilni družbe Finetol in predstavnik družbe Etol dali vedeti, da ga ne podpirajo, nato pa je bil izglasovan omenjeni nasprotni predlog družbe Etol, ki je bil na glasovanje uvrščen kot prvi.

Ta predlog, ki kot osnovo za odpravnino ohranja knjigovodsko vrednost ob koncu letošnjega leta, so podprli vsi največji delničarji Finetola (NFD Holding, d.d., Fidina, d.o.o., Vasin, d.o.o., Daimond, d.d., Abanka, d.d., Etol, d.d., Hoteli Bernardin, d.d., in Sava, d.d.) - skupaj dobrih 90 % celotnega kapitala. Ker bodo delnice Finetola tako umaknjene z borze že ob vpisu sklepov skupščine v sodni register, višina odpravnine pa še vsaj pol leta sploh ne bo niti izračunana, kaj šele izplačana, je torej nastopilo že zgoraj opisano protislovno in s tem bržčas tudi protipravno stanje, na katero je pred glasovanjem opozarjal ddr. Kotnik. Zaradi protislovij, ki jih izglasovani sklep prinaša, sta bili napovedani tudi dve izpodbojni tožbi zoper ta sklep, pa tudi zahteva za razglasitev ničnosti celotne skupščine.

Tako se je še ena skupščina končala s problematičnim razpletom, ki bi se mu bilo moč z malo posluha in modrosti izogniti, saj ne prinaša koristi, ne malim delničarjem, ne velikim lastnikom Finetola, ki se bodo - ob že tako perečih težavah družbe - v prihodnjih mesecih, kot vse kaže, morali ubadati še z razpletanjem pravnega klobčiča, ki so ga napletli in nato kljub vsem argumentiranim opozorilom izglasovali. 

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 180 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si