gorenjski tisk sporazum udeležencev o poravnavi pred poravnalnim odborom Redacted

Po letu in pol od iztisnitve manjšinskih delničarjev iz družbe GORENJSKI TISK, d.d., ter sprožitvi postopka Sodnega preizkusa primernosti denarne odpravnine v okviru Sekcije Gorenjski tisk pri VZMD, je bila konec januarja dosežena poravnava, v teh dneh pa nekdanji (iztisnjeni oz. razlaščeni) delničarji prejemajo izplačila dodatnih denarnih odpravnin. S Sporazumom udeležencev o poravnavi pred Poravnalnim odborom se je glavni delničar, družba MSIN, d.o.o., zavezal leta 2014 izplačano denarno odpravnino, v višini 33,62 € na delnico, povečati za dodatna 2,00 € na delnico.

Višja denarna odpravnina je rezultat postopka sodnega preizkusa primernosti denarne odpravne, ki so ga v VZMD - ob sodelovanju s strokovno in odvetniško ekipo - sprožili po iztisnitvi oktobra 2014. Dne 1. 10. 2014 je bil namreč - v okviru 24. skupščine delničarjev družbe Gorenjski tisk, d.d. - sprejet sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja, MSIN, d.o.o., pri čemer je bilo, kot primerna denarna odpravnina, določenih 33,62 € za delnico. Sporno iztisnitev oz. prenos vseh delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja je na omenjeni skupščini predlagal in sam-sebi sprejel ta-isti glavni delničar (imetnik delnic, ki presegajo 90 % osnovnega kapitala) družba MSIN, d.o.o.

Neposredno za tem je VZMD - preko predstavnikov Sekcije Gorenjski tisk pri VZMD in Odvetniške družbe FMMS - Fašun, Melihen, Milač, Strojan, o.p. d.o.o. - na podlagi drugega odstavka 388. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), ob smiselni uporabi določb tretjega odstavka 607. člena ZGD-1, v zakonskem roku vložil Predlog za sodni preizkus denarne odpravnine. Po zadnjem naroku pred Poravnalnim odborom pa je bila 29. 1. 2016 naposled sklenjena poravnava. Predlog poravnalnega odbora po povišanju vrednosti denarne odpravnine za 2,00 € na delnico je sledil številnim argumentacijam strokovnih sodelavcev VZMD ter predvsem iz cca. 2-milijonske razlike v vrednosti delnic družbe CETIS, d.d., kar je glede na nabavno vrednost te naložbe kar 57 % več.

Poravnalni odbor je med drugim izpostavil tudi, da je cena delnic Gorenjskega tiska znašala leta 2009 vsega 15,00 €, ob umiku z borze leta 2010 pa je takratni Poravnalni odbor - ki je presojal primernost denarne odpravnine, ponujene zaradi umika - ugotovil, da je primerna denarna odpravnina 20,00 €, ob izključitvi manjšinskih delničarjev leta 2014 pa je bila delničarjem ponujena denarna odpravnina v višini 33,65 €. Poravnalni odbor je izrazil mnenje, da je cena delnic Gorenjskega tiska v obdobju, za katerega je značilna kriza in negativne donosnosti delnic na trgu kapitala, izkazovala nadpovprečno rast in da manjšinski delničarji z doseženim povišanjem denarne odpravnine niso oškodovani.

V VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter pozivajo že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD pravočasno sprožil postopke, da se vključijo v postopke oz. delničarske sporazume.

Sicer strokovni sodelavci VZMD podobne sodne postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev vodijo in sodelujejo z ustrezno strokovno podporo še v primerih ČZP Večer (Dober Večer), Dana - Višje sodišče po pritožbi VZMD (Plasta), Daihen Varstroj (OTC Daihen Europe), Dinos (Euro Trend), Metalka Commerce (Slaven Vuković), Turboinštitut (Kolektor Group) itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color (Helios), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem), Swaty (Avtotehna), izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33, Farme Ihan, IBI, LIP Radomlje, Monter Dravograd, Pekarna Grosuplje, SCT Strojegradnja, Varis Lendava, VIPA Holding idr.

Samo v tovrstnih postopkih je VZMD doslej dosegel preko 39 milijonov € dodatnih denarnih odpravnin, za preko 40.000 opeharjenih nekdanjih delničarjev.



www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev