Hoteli Bernardin Sava

Iz VZMD so minuli teden na male delničarje družbe HOTELI BERNARDIN, d.d., naslovili informativne dopise ter jih povabili k povezovanju v okviru Delničarskega sporazuma oz. "Delniške OPORE". Največji delničar, družba SAVA, d.d. (37,76% vseh delnic), je namreč konec minulega meseca objavil prevzemno ponudbo za odkup delnic družbe Hoteli Bernardin, s katero ponuja pičlih 1,26 € za posamezno delnico (z oznako HBPN). Po prepričanju strokovnih sodelavcev VZMD omenjena ponudba še zdaleč ne odraža dejanske vrednosti Hotelov Bernardin, saj je bila oblikovana na podlagi več kot štiri leta stare cenitve, ki je bila narejena za popolnoma druge namene.

Tako v VZMD opozarjajo, da je v Prospektu za odkup delnic tudi sam prevzemnik navedel, da je ceno določil na podlagi vrednosti, po kateri so bile delnice HBPN - skladno s sklepom sodišča, na predlog stečajne upraviteljice - izročene ločitvenima upnikoma, družbama SAVA in DUTB, v stečajnem postopku družbe NFD HOLDING, d.d. Ob tem izpostavljajo, da so se ločitveni upniki in stečajna upraviteljica NFD Holdinga dogovorili, da se delnice HBPN na njih prenesejo po likvidacijski vrednosti 1,26 € za delnico, kot izhaja iz Načrta finančne reorganizacije, ki je izhodiščni dokument prisilne poravnave in vsebuje ocenjene vrednosti premoženja družbe NFD Holding na dan 31. 3. 2014. Sestavni del tega dokumenta pa je bila tudi cenitev Hotelov Bernardin, pri čemer je bila likvidacijska vrednost paketa delnic v lasti NFD Holdinga resda ocenjena na 13.397.554,00 € oz. 1,26 € na delnico, hkrati pa je bila tržna vrednost družbe Hoteli Bernardin v istem dokumentu ocenjena na 52.633.176,00 € oz. 3,28 € na delnico, torej kar 160 % več!

Pri prevzemni ponudbi družba SAVA deluje usklajeno z družbami DUTB, d.d., Zavarovalnica Triglav, d.d., in Kapitalska družba, d.d., vsi skupaj pa obvladujejo že 76,51 % vseh delnic Hotelov Bernardin. Glede na pretekle izkušnje v VZMD izrecno opozarjajo, da obstaja precejšnja verjetnost, da bi družba Sava (skupaj s povezanimi družbami) v prevzemni ponudbi utegnila doseči prag 90 % vseh delnic. S tem bi bili izpolnjeni zakonski pogoji za iztisnitev oz. razlastitev vseh preostalih delničarjev, bržčas kar pod enakimi pogoji – torej tudi vseh, ki takšne prevzemne ponudbe ne bodo sprejeli! Zaradi navedenega so strokovni sodelavci VZMD mnenja, da takšne prevzemne ponudbe ne kaže sprejeti, pač pa je smiselno manjšinske delničarje povezati in poskušati zadržati vsaj 10 % lastniški delež ter se za takšen delež izpogajati za bistveno višjo odkupno ceno, ali pa pošteno odpravnino doseči v sodnem postopku preveritve le-te.

Skoraj polovica od 562 delničarjev Hotelov Bernardin ima sicer svoje delnice še vedno na ukinjenih/prehodnih registrskih računih pri KDD, saj najverjetneje zaradi visokih borzno-posredniških stroškov svojih delnic vse do danes še niso prenesli na trgovalne račune ali jih prodali. Zaradi procesa ukinjanja registrskih računov bodo vsi delničarji, ki svojih delnic ne bodo prenesli z registrskih računov, v kratkem ostali brez svoje naložbe. Ti delničarji se lahko poslužijo mnogo ugodnejše in učinkovite rešitve, ki jo ponuja VZMD, ter pristopijo k njihovi »Delniški OPORI« z enostavno izpolnitvijo PRISTOPNE IZJAVE in NALOGA ZA PRENOS. Pristopno izjavo delničarji pošljejo na VZMD (Hrenova 13, 1000 Ljubljana), nalog za brezplačni prenos pa lahko osebno oddajo v vložišču KDD (Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana) ali pa ga pošljejo po pošti – v tem primeru utegne KDD zahtevati dodatna dokazila o istovetnosti.

Za vsa dodatna pojasnila se delničarji lahko obrnejo na Informacijsko pisarno VZMD, vsak delavnik med 9.00 in 17.00, prek telefonskih številk 01 25 11 420 ali 031 770 771 in e-pošte delnice@vzmd.si


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev