Predlagatelja sodnega preizkusa odpravnine pri iztisnitvi malih delničarjev DrogaKolinske bosta o postopku obveščala preko informacijske infrastrukture VZMD. Na VZMD se lahko obrnejo vsi, ki bi se priključili prizadevanjem predlagateljev.

 

 

OBVESTILO ZAINTERESIRANI JAVNOSTI IN MALIM DELNIčARJEM DROGE KOLINSKE

 

 

 

 

Dne 21. 6. 2007 sta mala delničarja družbe Droga Kolinska, d. d., Ljubljana,

 

 

 

 

Silvester Zaman in Janez Košak (v nadaljevanju predlagatelja)

 

 

 

 

vložila predlog za sodni preizkus odpravnine in določitev primerne odpravnine za družbo Droga Kolinska, d.d.

 

 

 

 

Skupščina Droge Kolinske d.d. je dne 21. 5. 2007 sprejela sklep, da se vse delnice, ki niso v lasti Istrabenza holdinške družbe prenesejo nanj, s tem da plačajo odpravnino v višini 16 evrov. Istrabenz je lastnik 93,5691 % deleža v Drogi Kolinski.

 

 

 

 

Predlagatelja se ne strinjata s predlagano ceno in na podlagi 388/II in 605/III, III-1 člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) in predlagata sodni preizkus denarne odpravnine. Predlagatelja sta mnenja, da mora biti pri iztisnitvi malih delničarjev upoštevana poštena cena, ki pa ni nujno cena, ki je bila dosežena v javni ponudbi s katero je Istrabenz presegel prag 90 % lastništva. V konkretnem primeru je prevzemna ponudba s ceno 16,00 EUR za delnico uspela - ne zato, ker naj bi bila to poštena cena, ampak zato - ker sta bila največja prodajalca, to sta Maksima holding, d.d., in Poteza naložbe, d.o.o., z Istrabenzom kot vse kaže povezana. Predlagatelja tudi menita, da bi moral Istrabenz pred iztisnitvijo malih delničarjev opraviti cenitev družbe in na podlagi te cenitve predlagati pošteno ceno.

 

 

 

 

Predlagatelja sta v predlogu sodišču, ob poznavanju delovanja delniškega trga v Sloveniji ter poznavanju poslovanja in trendov v živilski panogi, izdelala kratko analizo, kaj je lahko poštena odpravnina v primeru iztisnitve malih delničarjev družbe Droga Kolinska.

 

 

 

 

Predlagatelja sta mnenja, da je primerna odpravnina 22,76 EUR za delnico Droge Kolinske. To svojo ugotovitev utemeljujeta predvsem na sledečih ugotovitvah:

 

 

 

 

- da v bilanci Droge Kolinske ni izkazana vrednost blagovnih znamk Cockta, Donat Mg in Bebi, ki so strateške blagovne znamke Droge Kolinske in njihova vrednost dosega nekaj deset mio EUR;

 

 

 

 

- da v bilanci Droge Kolinske ni izkazana vrednost niti tistih, manj pomembnih blagovnih znamk (Viki kakav in kremni namaz, Salatina kis Talis, marmelade Belsad in žvečilni gumi čunga lunga), ki jih je družba Droga Kolinska, dne 07. 3. 2007, ponudila  v prodajo za ceno 3,45 mio evrov.

 

 

 

 

- Predlagatelja po analizi bilance stanja odvisne družbe Grand Prom v Srbiji ocenjujeta, da je naložba v odvisno družbo Grand Prom v bilanci stanja Droge Kolinske prenizko izkazana. Ugotavljata tudi da so blagovne znamke družbe Grand Prom prenizko izkazane.

 

 

 

 

- Predlagatelja tudi ocenjujeta, da bi v primeru preselitve družbe Droga Kolinska iz lokacije na Kolinski1 in Streliški 1 na drugo lokacijo, družba Droga Kolinska s prodajo lokacije Kolinska1 in Streliška 1 ustvarila dobiček nekaj deset mio EUR.

 

 

 

 

Predlagatelja sedaj čakata na odločitev sodišča. V kolikor bo sodišče njun predlog sprejelo v presojo pričakujeta, da se jima bo v samem sodnem postopku pridružilo še več drugih malih delničarjev Droge Kolinske, ki so se v tem času intenzivno obračali tudi na VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov.

 

 

 

 

Spričo rednih stikov med predlagateljema in predsednikom VZMD je bil sprejet tudi dogovor, da bosta predlagatelja o poteku sodnega postopka obveščala male delničarje in drugo zainteresirano javnost preko spletne strani in informacijske infrastrukture VZMD. Hkrati pa se na VZMD lahko obrnejo vsi mali delničarji Droge Kolinske, ki bi si v nadaljevanju želeli priključiti prizadevanjem predlagateljev.

 

 

 

Značke: iztisnitev