Današnja 15. skupščina družbe KD GROUP, d.d., ki ima še vedno preko 28.000 delničarjev in se je je udeležilo 93,91 % kapitala, je postregla s svojstvenim presenečenjem, saj ni sprejela predloga upravnega odbora za pridobitev pooblastila za nakup lastnih delnic. Po seznanitvi z letnim poročilom, v okviru katerega so delničarji zastavili nekaj vprašanj o opravljenih odpisih in »prepolovitvi« cene delnice, umiku iz Ukrajine in Romunije ter poslih med KD GROUP in hčerinsko družbo Adriatic Slovenica, d.d., pri čemer glavni izvršni direktor KD GROUP dr. Draško Veselinovič ni bil pripravljen podati dodatnih pojasnil o domnevnem »diktiranju odločitev hčerinski družbi« oz. okoliščinah odobritve posojila v višini 7 milijonov EUR. Skupščina je sicer praktično soglasno podelila razrešnico članom organov vodenja in nadzora za poslovno leto 2009.

 

V okviru 3. točke dnevnega reda Pooblastilo upravnemu odboru za nakup lastnih delnic je pooblaščenec malih delničarjev Danilo Peteh zastavili vprašanje, zakaj družba že več let ne odkupi lastnih delnic, čeprav v primeru prednostnih te presegajo 10 % teh v celotnem kapitalu družbe - prejel je odgovor, da zakonska omejitev 10 % lastnih delnic ni presežena, saj velja za vse delnice v celoti, ne glede na njihovo kategorijo. Ravno prednostne delnice pa so v nadaljevanju preprečile sprejetje predlaganega sklepa, saj so v tem primeru obravnavane  posebej oz. ločeno, pri čemer bi bilo tudi v okviru prednostnih delnic potrebno doseči 75 % večino, medtem ko je za glasovalo le 23,58 % prednostnih delnic, čeprav je v celoti predlog sklepa podprlo kar 97,91 % vseh delnic.

Predsednik VZMD je ob tem izrazil zadovoljstvo, saj je v razpravi konstruktivno pozval predlagatelja, naj predlog sklepa korigira, po tem, ko je argumentirano opozoril na številne problematične elemente. Med drugim je izpostavil dolžino pooblastila 36 mesecev, ki ne bi veljalo zgolj za KD GROUP, pač pa tudi vse odvisne družbe, v katerih ima KD GROUP večinski delež. Posebej je mag. Verbič opozoril na možnost pridobivanja in odsvajanja delnic z izključitvijo prednostne pravice delničarjev ter neutemeljeno in sporno možnost pridobivanja izven organiziranega trga in sicer po ceni, ki bi lahko odstopala za +/- 25 % od 30 dnevnega povprečja enotnega borznega tečaja, šteto od dneva nakupa (naprej?!). Torej upravni odbor KD GROUP lahko natančno pozna tečaj delnice za 30 dni vnaprej?      

 

Poročilo o delu VZMD v letih 2008/2009